EduTuriZaM

Nekoliko bivših radnika Uljanika i ostalih Puljana postali su kuhari, baristi i animatori. SADA IMAJU SVJETLIJU BUDUĆNOST

| Autor: Borka PETRIOVIĆ
Polaznicima su uručene diplome i uvjerenja

Završetak projekta "EduTuriZaM - edukacije u turizmu za mene" pulsko otvoreno učilište Diopter obilježilo je podjelom svjedodžbi i uvjerenja polaznicima. Na svečanosti u pulskom Circolu prezentirana je i brošura o takozvanom senior turizmu te održan zanimljiv gastro show.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 1,2 milijuna kuna, a bespovratna potpora davana je za poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Nositelj projekta je Diopter, a partneri su mu bili Arena Hospitality Group i Institut za istraživanje tržišta rada.

U sklopu projekta, koji traje 27 mjeseci (završava 10. srpnja), nastoji se povećati zapošljivost nezaposlenih u sektoru turizma i ugostiteljstva i to kroz inovativan program senior animatora - prvi takve vrste u Istri - te modernizacijom programa za barista, specijalista za pripremu i posluživanje napitaka na bazi kave, te za kuhara.

- Osposobljene su 42 nezaposlene osobe iz ranjivih skupina, mlađi od 25 i stariji od 54 godine. Devet polaznika uspješno je završilo prekvalifikaciju za kuhara, 17 osoba upisalo je program za barista, dok ih je 16 uključeno u program za senior animatore, kazala je na završnici projekta Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera.

Pojasnila je da su prvo istražili potrebe poslodavaca u ugostiteljstvu i tome prilagodili novi verificiran program za bariste. U vezi, pak, novog programa za edukaciju senior animatora Milevoj navodi da se, svjesne globalnog starenja stanovništva, turističke države, članice EU-a, već duže od pet godina okreću putnicima starijima od 54 godine kao turistima koji su vremenski, financijski i vitalno raspoloživi za turizam, ne samo u špici sezone, već čitave godine.

- Stoga je imperativ naučiti sve one koji su vezani uz turistički sektor prepoznati želje, potrebe i interese grupe turista starijih od 54 godine. Upravo su ta nova znanja, vještine i kompetencije pružene polaznicima kroz ovaj inovativan program senior animatora, zaključila je Milevoj.

Program za senior animatora završila je i Aleksandra Petrinčić. Kako nam je ispričala, nakon 30 godina rada u Uljaniku, završila je kao 50-godišnjakinja na Zavodu za zapošljavanje.

- Kako sam po struci zapravo organizator kulture, a dugo godina plešem i folklor, pomislila sam da bi ovo mogla biti odlična prilika za mene. I nisam pogriješila, kaže Aleksandra, dodajući da su predavači bili odlični, teme interesantne i da je puno naučila. Nažalost, koronakriza učinila je svoje pa posao još nije našla jer je, kako veli, sve stalo. Ipak, ova joj je edukacija pomogla da se izvuče iz krize uslijed otkaza, izađe iz kuće i nešto nauči, usput dobro zabavi i bude spremna za novi posao iduće sezone.

Nešto više sreće što se tiče posla imala je polaznica Silvija Faris koja je završila edukaciju za barista. I ona je nekada radila u Uljaniku, a nakon otkaza odlučila da još nije vrijeme za mirovinu te da će se sama zaposliti.

- Odlučila sam na Placi u Vodnjanu otvoriti kafić. Upravo ga opremam i zvat će se "Piazza", veli Silvija. Kaže da je tijekom edukacije puno naučila, iz teorije ali i prakse, i ta će joj znanja sigurno puno pomoći da u vlastitom kafiću posjetiteljima ponudi "dobro kafe", prepoznatljivu kavu po kojoj će se razlikovati od ostalih.

- Žao mi je što smo radi epidemije imali dosta veliku stanku, ali naučili smo zaista puno jer su predavači bili izvrsni, a posebno me se dojmio posjet Akademiji kave u Matuljima, kaže Silvija, ponosna što među prvima u županiji nosi titulu certificiranog barista.

Brošura o senior turizmu predstavljena je na okruglom stolu, a iz nje se može saznati što je senior turizam, tko su senior turisti te što je zapravo zadatak senior animatora. Program je obogatio i chef Dragan Jovanović iz Gastro kluba koji je zajedno s polaznicima pripremio Gastro show.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini