UČENIK GODINE

NAJBOLJI UČENIK PAZINSKE GIMNAZIJE JE BRUNO BRŠČIĆ IZ POREČA: Nevjerojatan je niz natjecanja na kojima je nastupio ove godine, a još ga čeka Gruzija

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Bruno Brščić najbolji učenik pazinske gimnazije (A. DAGOSTIN)

Bruno Brščić najbolji učenik pazinske gimnazije (A. DAGOSTIN)


Trenutno po rezultatima najbolji učenik pazinske gimnazije, službeno zvane Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, je Bruno Brščić iz 3.a, a dolazi iz Poreča iz kojeg svakodnevno putuje autobusom, kao i mnoge generacije prije njega.

Nevjerojatan je niz natjecanja na kojima je nastupio ove godine, tako da nismo snimali naš razgovor nikad ne bismo uspjeli upamtiti gdje je sve ove školske godine nastupio. Bruno ima vrlo širok dijapazon interesa. 

Desetak natjecanja u godini dana

Iako briljira u prirodnim znanostima, nominalno najbolji rezultat ove je godine postigao na državnom natjecanju iz logike (B kategorija) gdje je osvojio prvo mjesto (mentor mu je bio profesor Sergio Stemberger). Kaže da je na ovom natjecanju imao dva sata da riješi tri logička zadatka. Na županijskom natjecanju iz matematike bio je najbolji (u B kategoriji), dok je na državnom dosegao 17. mjesto (mentorica mu je bila profesorica Vesna Vujasin Ilić). Na tom su natjecanju za pet zadataka imali na raspolaganju tri i pol sata.

Drugo mjesto u Istarskoj županiji zauzeo je iz biologije (mentorica Nikolina Konstadinović), kemije (mentor Damir Skok), a da ne bi bilo dvojbe zauzeo je i drugo mjesto u Županiji iz fizike (mentorica Nada Ćakić). Natjecanje iz kemije sastojalo se iz teorijskih pitanja i zadataka "točno i netočno", računskih zadataka ili pojašnjenja pokusa, iz fizike se sastojalo od nekoliko težih zadataka, a iz biologije su mu ponuđena teorijska pitanja na zaokruživanje.

Kao da sve ovo nije dovoljno Bruni su ove školske godine ostala i odgođena državna natjecanja iz prošle godine, iz drugog razreda srednje škole koja su lani bila odgođena zbog pandemije. Tako je nastupio na županijskom natjecanju za druge razrede iz kemije na kojem je došao prvi, zatim iz županijskog iz biologije je došao drugi, a iz županijskog natjecanja iz fizike treći. Prošao je i na državno iz matematike gdje je zauzeo treće mjesto u B kategoriji, a na državnom natjecanju iz kemije došao je 15. Jasno je da su to kontinuirano odlični rezultati iz svih područja prirodnih znanosti.

Na pitanje kako je u ovoj školskoj godini bilo toliko natjecanja zbijeno da se, takoreći, bavio samo njima, suglasio se i sam.

- A manje-više, da. Bili su tu i matematičko natjecanje "Klokan" i informatičko natjecanje "Dabar" u kojima sam se plasirao u prvih 10 posto najboljih. Isto tako sam s kolegicama Dorom Močinić i Reom Turčinović bio na statističkom natjecanju gdje smo prošli na državnu razinu, a ondje smo zauzeli treće mjesto s prezentacijom, kaže. 

Odluka između sedam smjerova

Na pitanje je li bilo naporno pripremati se za sva ta natjecanja, uz pohađanje redovne nastave, kaže da je, malo, ali da su ga često znali opravdati nastavnici za redovnu nastavu ili odgoditi ispitivanje iz tih predmeta.

Po završetku srednje škole planira ići na Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagreb, iako u to još nije posve siguran.

- Čini mi se da ondje ima sedam smjerova, ali još se nisam odlučio koji bih odabrao. Volio bih raditi u znanosti, ali nisam siguran gdje. Fora su mi algoritmi u matematici.

Upitan što voli čitati, kaže da zapravo ne čitam baš znanstvene časopise, već više voli distopijske romane, dakle znanstvenu fantastiku, pa i krimiće… S time da u posljednje vrijeme ne stiže baš toliko čitati jer - nema vremena! Bruno Brščić, naime, ima i druge hobije, a trenira i tenis.

Tek za kraj, upitan je li mu bilo teže pratiti nastavu tijekom korone, kaže da je, jer se puno brže izgubi koncentracija kada je online, nego uživo.

- Na početku smo išli jedan tjedan ujutro, a drugi popodne. Onda smo išli jedan tjedan ujutro, a drugi online. Onda smo duži period bili svi kod kuće osim maturanata, i sada ponovo idemo jedan tjedan ujutro, a drugi popodne, pojašnjava Brščić i dodaje da mu je drago da je upisao ovu školu, da u razredu s 24 učenika vlada dobra atmosfera, da se međusobno dobro slažu, a razrednik im je Damir Skok, profesor kemije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom