razoružani posljednji nacistički vojnici

Na današnji dan 1945. ZAVRŠILA BITKA ZA PAZIN

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Proslava oslobođenja Pazina 8. svibnja 1945. (Iz obiteljskog albuma Marije Anđelini)

Proslava oslobođenja Pazina 8. svibnja 1945. (Iz obiteljskog albuma Marije Anđelini)


Prva brigada 34. Istarske divizije iz više smjerova kretala se 5. svibnja prema Pazinu u kojem se nalazilo oko 700 vojnika. Napad na Pazin trajao je sve do 6. svibnja uvečer, kada je njemačko zapovjedništvo zatražilo prekid vatre i predaju

Na današnji dan, 7. svibnja 1945. godine, razoružani su posljednji nacistički vojnici u Pazinu, a bitka za grad započela je dan ranije. Prva brigada 34. Istarske divizije iz više smjerova kretala se 5. svibnja prema Pazinu u kojem se nalazilo oko 700 vojnika (D. Ribarić: Borbeni put 43. istarske divizije). Napad na Pazin trajao je sve do 6. svibnja uvečer, kada je njemačko zapovjedništvo zatražilo prekid vatre i predaju.

Veliki narodni zbor

Kapitulaciju je potpisalo u 21.30 sati istog dana (D. Ribarić: Borbeni put 43. istarske divizije, Gaetano La Perna: Pola – Istria – Fiume 1943.-1945., Knjiga depeša Štaba IV. armije, Zbornik NOR-a, Mario Mikolić: Istra 1941.-1947.). Borbe za Pazinštinu dovršene su 7. svibnja 1945. godine na Starom Pazinu, kada je zarobljeno 546 njemačkih vojnika, dočasnika i časnika (P. Strčić: Pazin). Iz onovremenog "Glasa Istre" doznajemo kako je samo dan nakon razoružavanja zadnjih postrojbi na Starom Pazinu u Pazinu 8. svibnja 1945. proslavljeno oslobođenje. "Narod kotara Pazin kao nikad do sad manifestirao je svoju jedinstvenost i neizmjerno oduševljenje zbog postignute pobjede. Tog dana u Pazinu održan je veliki narodni zbor oslobođenja na kojem je prisustvovalo preko 12.000 ljudi. Ljudi su klicali Titu i novoj Jugoslaviji", piše Glas Istre.

Božo Milanović (Istra u 20. stoljeću) pišući od tim događajima navodi kako je u Pazinu tih dana (početkom svibnja 1945.) bilo oko 1.000 njemačkih vojnika. Dok su im se s istočne strane približavali dalmatinski mornarički pješaci, stigla je sa sjeverne strane Prva brigada "Vladimir Gortan" 43. Istarske divizije. Jedan dio brigade zaustavio se u subotu 5. svibnja u Trvižu. Već pola sata poslije dolaska otišla su dva partizanska poslanika na motociklu s bijelom zastavicom u Pazin da bi nagovorili Nijemce na predaju.

Pregovori nisu uspjeli

Pregovori nisu uspjeli i nacisti se nisu željeli predati. Zato je oko 18 sati započela bitka koja je trajala cijelu noć. Završila je u nedjelju (6. svibnja) ujutro oko 10 sati. Nijemci su se već ranije bili povukli na Stari Pazin, a na groblju kod Starog Pazina poginuo je njemački zapovjednik. Poslije bitke došlo je između partizana i Nijemaca do višesatnih pregovora. Napokon su uvečer (6. svibnja) Nijemci potpisali dogovor kojim su se predali. Zatim su ih partizani kroz noć do 7. svibnja ujutro razoružali.

Dan kasnije, 8. svibnja, poslijepodne bilo je pozvano u Pazin na svečani narodni zbor pučanstvo iz bliže i daljnje okolice. Manifestacija je trajala od 16 do 18 sati. Govorili su mnogi, a u ime svećenstva Milivoj Brajković, župnik u Kašćergi, navodi Božo Milanović.

Unatoč povijesnim činjenicama, prema Statutu Grada Pazina od 1994. kao Dan oslobođenja Pazina obilježava se 9. svibnja, a Gradska organizacija SDP-a Pazin proglasila ga je 1994. svojim danom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter