OD 1. LIPNJA DO KRAJA SRPNJA

MUKE ZA NOVOPEČENE SREDNJOŠKOLCE Unatoč digitalizaciji, upisi traju duže nego ikad prije. Roditelji, profesori i ravnatelji nezadovoljni su sporošću procesa koji se odvija ISKLJUČIVO PREKO INTERNETA

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Nakon nastave, osmaše je dočekao i virtualni upis u srednje škole (Amir MUSEMIĆ)

Osm razred osnovne škole završilo je 1.815 istarskih učenika

Upisi učenika koji su upravo završili osnovnoškolsko obrazovanje u srednje škole ove je godine, iako je posve digitalizirano, dugotrajnije nego ikada prije. Razlog tome je štrajk nastavnika i profesora prošle jeseni, ali i pandemija koronavirusa zbog koje se sve do kraja školske godine koja je u većini škola završila 26. lipnja održavala virtualna nastava. Roditelji, profesori i ravnatelji srednjih škola nezadovoljni su sporošću upisnog procesa koji se obavlja isključivo preko interneta. Štoviše, brojni roditelji naglašavaju da zbog upisa osmaša u prvi razred srednje škole propadaju mnogi planovi za ljeto.

Filip Zoričić, ravnatelj pulske Gimnazije, slaže se s takvim ocjenama i kaže da je postupak prijava za upise i cijeli proces upisa započeo 1. lipnja i traje gotovo do kraja srpnja.

- Nikad nismo imali toliko dug rok. Nikome nije jasno zašto je to tako, a Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, čiji smo članovi, dala je jasan prijedlog da se ti rokovi skrate na način da budu primjereni svim poslovima koje učenici imaju i ne bi nitko bio uskraćen. Nažalost, po tko zna koji put ravnatelji nisu bili konzultirani niti pitani za savjet i imamo gotovo dvomjesečni proces upisa. To je loša odluka, jer uza sve stresove koje su djeca, roditelji i nastavnici prolazili, trebalo je imati takta i razumijevanja i omogućiti razumni i kraći rok, uostalom, kao i svih prijašnjih. Jedino dobro je što dokumente mogu slati e-poštom i to svakako treba podržati, objašnjava ravnatelj Zoričić.

Danas je počela prijava obrazovnih programa, dakle, željenih srednjih škola, i traje do 12. srpnja. Do tada se završavaju i prijave za škole koje zahtjevaju posebne prijave. Do 13. srpnja rok je za dostavu dokumentacije redovnih učenika – u što se uključuje i dokumentacija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom se pribavljaju dodatni bodovi za upis deficitarnih zanimanja.

Narednih tjedan dana, od 13. do 20. srpnja, rok je za unos prigovora na osobne podatke, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na kojima se ostvaruju dodatna prava na upis.

Završetak prijava u škole, odnosno obrazovne programe je 22. srpnja, kada počinje i ispis prijavnica koje se ove godine mogu slati elektronskom poštom.

Dana 25. srpnja predviđena je objava konačnih ljestvica poretka upisanih učenika u prve razrede srednjih škola. U razdoblju od 27. do 31. srpnja traje dostava potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole u koju se učenik upisao. Treba napomenuti da škole same određuju datume zaprimanja upisnica i dodatne dokumentacije, što se može vidjeti na mrežnim stranicama škola.

Ove školske godine brojni su učenici završnog razreda srednje škole ostali i bez mogućnosti sudjelovanja na županijskim i državnim natjecanjima znanja iz raznih školskih predmeta, polaganja stručnih ispita iz stranih jezika te sudjelovanja na sportskim natjecanjima koja su donosila dodatne bodove potrebne za upis željenih obrazovnih programa.

Inače, Istarska županija osnivač je 21 od 23 srednjoškolske ustanove na svom području. Uz 21 srednju školu pod ingerencijom županije djeluju i Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti te privatna gimnazija Juraj Dobrila Pula s pravom javnosti. Osnivač Pazinskog kolegija je Porečko-pulska biskupija, dok je privatnu gimnaziju Jurja Dobrile osnovao Branimir Červar.

U školskoj godini koja je upravo završila osme razrede osnovne škole završilo je 1.815 istarskih učenika kojima će ovaj srpanj obilježiti internetski upisi u srednje škole.

Do srijede u srednje škole se upisuju učenici s teškoćama u razvoju za koje će se objelodaniti konačne ljestvice poretka upisanih koji su u preliminarnom rangiranju ostvarili pravo upisa. Oni će svoje upisnice i dokumentaciju predati zajedno s ostalim učenicima između 27. i 31. srpnja. Učenici s teškoćama koji nisu uspjeli pri upisu mogu se pokušati upisati redovitom prijavom ili ponoviti postupak preliminarnog testiranja u jesenjem upisnom roku u programima gdje ima slobodnih mjesta.

Prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, tri su upisna roka za ulazak osmaša u svijet srednjoškolskog obrazovanja. U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidat može prijaviti najviše šest odabira programa obrazovanja. Programe obrazovanja, odnosno srednje škole koje ih izvode, moguće je pretraživati prema zadanim kriterijima pretrage. Moguće je prilagoditi pretragu s obzirom na županiju, naziv škole, vrstu škole (javne ili privatne), naziv programa obrazovanja i slično. Za svaki program obrazovanja moguće je pregledati detaljnije informacije koje sadrže opis programa, strukturu bodovanja, popis preduvjeta i ostale važne informacije o programu obrazovanja.

Programi, obrazovanja koji se žele upisati, dodaju se na listu prioriteta koja se može mijenjati do roka navedenoga u Kalendaru.

Listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote. Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće. Važno je, također, da se na listi prioriteta nalaze samo programi obrazovanja koje kandidat doista namjerava upisati.  

Učenike i roditelje učenika koji su završili osmi razred osnovne škole čekaju duga i „napeta” tri tjedna za upis u željenu srednju školu. Bez obzira na potpunu digitalizaciju procesa, on je ove godine duži nego ikada.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum