KORONAKRIZA

MJERE ŠTEDNJE U JEDNOJ OD NAJBOGATIJIH ISTARSKIH OPĆINA Načelnik Medulina svima smanjio plaće. Doznajemo koliko je skresao sebi i zamjeniku, koliko pročelnicima, a koliko službenicima. POSEBNA PRIČA SU ČLANOVI NADZORNIH ODBORA I UPRAVNIH VIJEĆA 

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Nakon istarskih gradova koji su već iznijeli mjere štednje na razini svojih lokalnih uprava, konkretne mjere solidarnosti predstavila je i općina Medulin. Njezin je načelnik donio odluke o rezanju plaća zaposlenika u svim općinskim strukturama.

Tako su se načelnik Medulina Goran Buić i njegov zamjenik Damir Demarin odrekli trećine svoje plaće dok traje kriza uzrokovana koronavirusom. Taj će se novac preusmjeriti Zavodu za javno zdravstvo u sklopu kojeg se planira opremanje testnog laboratorija za koronavirus.

Djelomični rezovi

Plaće će se smanjiti i pročelnicima medulinske uprave, i to 20 posto, dok će plaće službenicima i namještenicima biti smanjene za 15 posto, počevši od travnja. Načelnik Medulina zatražio je od uprava trgovačkih društava i ravnatelja javnih ustanova da također primjene iste mjere. Konkretno, uprave trgovačkih društava i ravnatelji javnih ustanova svoje će plaće smanjiti za 20 posto, a plaće djelatnika u tim ustanovama i društvima smanjuju se za 15 posto.

Iako se odlučio za smanjenje plaća, zanimljivo je da je načelnik jedne od najbogatijih općina u Hrvatskoj odlučio tek djelomično smanjiti naknade vijećnicima u Općinskom vijeću, a nije skroz srezao ni naknade članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća. Iako se ranije spekuliralo da će naknade u tim tijelima skroz biti ukinute, to se ipak nije dogodilo, pa se Buić odlučio za varijantu da im se naknada umanji za 50 posto.

- Ove su odluke dio brojnih mjera koje smo poduzeli, a sve u svrhu štednje, solidarnosti s mještanima i gospodarstvenicima te likvidnosti proračuna. Općinskom vijeću će se uputiti prijedlog temeljem kojeg bi svi obrtnici i mikropoduzetnici koji zbog aktualne situacije ne mogu obavljati svoju djelatnost bili oslobođeni plaćanja komunalne naknade i poreza na korištenje javnih površina. Predložiti će se i ukidanje poreza na potrošnju te donošenje odluke kojom će se roditelji osloboditi sufinanciranja boravka djece u Dječjem vrtiću, istaknuo je načelnik Goran Buić.

Odustali od investicija

Osim ušteda na plaćama, Medulin je donio i odluku da se zakup poslovnog prostora u vlasništvu Općine privremeno neće plaćati. Također, privremeno se neće obračunavati ni zakonska zatezna kamata na dospjela potraživanja. Najavljuje se i povećanje iznosa za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, za što će biti objavljen i javni natječaj.

- Obustavljamo sve neugovorene investicije, a nastavit će se samo one koje su neophodne ili su već ranije ugovorene ili financirane iz EU fondova. Smanjit ćemo administrativne troškove potrošnog materijala, korištenja službenih automobila i troškove reprezentacije, a neće biti ni novih zapošljavanja, istaknuo je Buić.

Naglasio je da će ove mjere biti na snazi dok god to bude potrebno, a sve u cilju solidarnosti i pomoći mještanima, obrtnicima i mikropoduzetnicima koji su najviše pogođeni krizom. Buić je rekao da će se, ako bude potrebno, ove mjere korigirati i prilagoditi eventualno novonastaloj situaciji.

Plaća direktora medulinskog TZ-a manja za 20 posto

Turistička zajednica Općine Medulin već je uvela mjere štednje i konkretno smanjenje plaća. Kako doznajemo, direktor medulinskog TZ-a Enco Crnobori sebi je umanjio plaću za 20 posto, dok je ostalim djelatnicima plaća smanjena za 15 posto. Dodajmo i to da prosječna neto plaća u Općini Medulin, ustanovama i trgovačkim društvima iznosi 6.724 kune.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater