ALARMANTNA SITUACIJA

Čak 111 liječnika u Istarskoj županiji POTPISALO KUVERTIRANI OTKAZ

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ilustracija

Ilustracija


Od ukupno 114 liječnika obiteljske medicine u Istarskoj županiji, uključujući i timove bez nositelja, odnosno bez stalnog liječnika, njih čak 111 potpisalo je kuvertirani otkaz!

Potvrdila nam je to specijalistica obiteljske medicine dr. Morena Butković.

"Potpisali su i ugovorni privatni liječnici, a i liječnici koji su zaposlenici Domova zdravlja", kazala je dr. Butković i dodala da su potpisi stavljeni na papir još prije deset dana te poslani na sve relevantne adrese.

Podsjetimo, jedna od ideja reforme ministra zdravstva Vilija Beroša koja podrazumijeva uvođenje zakonske obaveze rada obiteljskih liječnika na hitnoj pomoći, dodatnim bi zadaćama opteretila ionako teške uvjete liječnika obiteljske medicine.

Ideja je vrlo brzo naišla na iznimno negativne reakcije te potaknula inicijativu prikupljanja kuvertiranih otkaza obiteljskih liječnika koji su iskazali spremnost za odlazak iz zdravstvenog sustava ako se ne uvaže njihovi zahtjevi.

A da su mislili ozbiljno, o čemu je još prošli tjedan govorila i dr. Butković, potvrđuje i sadašnja brojka od nevjerojatnih 111 kuvertiranih otkaza i to samo u Istarskoj županiji.

Potpisi koji su krenuli spontano diljem Istre, odraz su, po riječima Morene Butković, stava liječnika obiteljske medicine koji su protiv nametnutih i represivnih postupaka.

Butković je već naglasila da je situacija u Puli, što se tiče deficita obiteljskih liječnika, alarmantna. Samo na pulskom području do kraja ove godine u mirovnu odlazi čak šest obiteljskih liječnika, od kojih su dva starija od 65 godina i već su u dva navrata produžavali rad. U ovom trenutku dodatnih sedam obiteljskih liječnika u Puli ima uvjete za odlazak u mirovinu. Teško je i zamisliti kako će izgledati obiteljska medicina ako se 111 kuvertiranih otkaza pretvori u stvarnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum