Ocijenio načelnik Franko Baxa

LUPOGLAV UŠAO AMBICIOZNO U 2022.: Mladi ostaju, ulaže se u turizam, kuće za odmor, na pomolu investicije... 

U poslovnoj zoni Lupoglav jedan je gospodarski objekt, no imamo usmenih upita potencijalnih investitora za kupnju općinskog zemljišta u zoni pa bi kroz narednih mjesec ili dva išli u natječaj za njegovu prodaju, najavio je Baxa. U ovoj godini planiran je proračun od 6,6 milijuna kuna, nešto više u odnosu na neke druge godine upravo stoga što se planira prodaja općinskih nekretnina u poslovnoj zoni kao i dvije građevinske parcele

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Lupoglav (snimila Gordana Čalić Šverko)

Lupoglav (snimila Gordana Čalić Šverko)


"S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, možemo reći da nam je prošla godina bila jedna prosječna, dobra godina, u kojoj smo, kao i svih proteklih, ostvarivali planirane proračunske prihode i rashode", ocijenio je načelnik Općine Lupoglav Franko Baxa.

Od većih prošlogodišnjih investicija izdvojio je završetak radova na petom dijelu kanalizacije Lupoglav koji su obuhvaćali izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 420 ES i 300 metara kolektora. Završetkom ovih radova, vrijednih oko 2,1 milijun kuna, oko 80 posto naselja Lupoglav bilo bi spremno za priključenje na kanalizacijski sustav.

Značajna je i investicija Istarskog vodovoda, završetak vodovodnog ogranka Gorenja Vas - Dajčići u dužini od 5,8 kilometara, procijenjene vrijednosti 8,4 milijuna kuna, čime je nekoliko zaseoka na području Lesišćine dobilo kvalitetnu opskrbu pitkom vodom. Također, izgrađen je jedan manji vodovodni ogranak od 430 metara, investicija vrijedna 712.000 kuna, zahvaljujući kojoj je i zaseok Purini dobio vodu iz vodoopskrbnog sustava. Asfaltirano je oko 550 metara nerazvrstane ceste kod zaseoka Sv. Stjepan. Cesta je sanirana po završetku izgradnje vodovodne mreže. Taj projekt vrijednosti 250.000 kuna financiralo je sa 150.000 kuna Ministarstva regionalnog razvoja, dok je preostali iznos osigurala lupoglavska općina.

Općina je prošla na natječaju WIFI4EU tako da u je svibnju prošle godine izgrađena mreža te je uži dio naselja Lupoglav pokriven besplatnim WIFI-em. Vrijednost projekta bila je 15.000 eura. Na natječaj Smart city Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kandidirala je izradu nove web stranice i informativnog panela. Projekt je vrijedan 190.000 kuna, a 102.000 kuna osigurao je Fond.

Ministarstvu kulture i medija lupoglavska općina kandidirala je izradu dokumentacije za sanaciju ruševnog zida kaštela u Boljunu. Projekt je vrijedan 130.000 kuna, a od resornog ministarstva dobiveno je 100.000 kuna. Prijavila se Općina i na natječaj LAG-a Središnje Istre za izradu vanjskog vježbališta u Sportskoj zoni u Lupoglavu kod boćališta, za što je dobila 132.000 kuna. Ukupna vrijednost radova je oko 200.000 kuna tako da su preostala sredstva osigurana u općinskom proračunu. Vježbalište je napravljeno i čeka se povratak sredstava. Sukladno proračunu i planovima sanirane su stepenice na groblju u Gorenjoj Vasi. Radovi su bili vrijedni oko 120.000 kuna od čega je 30.000 kuna osigurala Istarska županija, a preostalo lupoglavska općina.

Općina Lupoglav lani je dobila i posebno priznanje portala gradonačelnik.hr za izniman doprinos u području izdvajanja za stipendije i školarine zbog kojeg se nalazi među deset najboljih hrvatskih općina po analizi proračuna. Trenutno stipendira 41 učenika i 13 studenta, sveukupno 54 stipendista što je puno za općinu u kojoj prema popisu iz 2011. godine živi 929 stanovnika. Uz sve to sufinancira predškolski odgoj, socijalu i sve ostale obveze u nadležnosti lokalne samouprave. Naknada za novorođenče je 3.000 kuna. Na lupoglavskom području 2019. godine rodilo se petero djece, pretprošle šestero, a prošle sedmero. Općina pomaže i kod financiranja boravka djece u vrtiću, kod plaćanja učeničkih marendi u školi roditeljima slabijeg materijalnog statusa ili onima koji imaju treće dijete.

- Pozitivno je to da mladi ostaju u rodnom kraju, grade, dosta se ulaže u turizam, kuće za odmor, apartmane, saniraju se stari objekti, grade novi, tako da u tom djelu možemo biti zadovoljni. Lupoglav je na raskrižju putova, prometno dobro povezan, uz sadašnji puni profil Istarskog ipsilona i buduću drugu cijev tunela Učka, uz blizinu željezničke stanice, perspektive su odlične. U poslovnoj zoni Lupoglav jedan je gospodarski objekt, no imamo usmenih upita potencijalnih investitora za kupnju općinskog zemljišta u zoni pa bi kroz narednih mjesec ili dva išli u natječaj za njegovu prodaju, najavio je Baxa.

U ovoj godini planiran je proračun od 6,6 milijuna kuna, nešto više u odnosu na neke druge godine upravo stoga što se planira prodaja općinskih nekretnina u poslovnoj zoni kao i dvije građevinske parcele.

Najvažnija ovogodišnja investicija, a koja je kandidirana i prema Hrvatskim vodama, je završetak izgradnje kanalizacije u Lupoglavu. Riječ je o oko 1,1 kilometara kanalizacijske mreže i dvije crpne stanice, procijenjene vrijednosti od oko 3 milijuna kuna. Ukoliko Hrvatske vode ovaj projekt uvrste u plan, sufinanciranje je 80 posto, a preostalih 600.000 kuna osigurat će se u općinskom proračunu. U plan poslovanja Istarskog vodovoda uvrštena je druga faza vodovoda Gorenja Vas - Dajčići, oko 900 metara vodovodnog ogranka prema zaseoku Viskovići.

- Od ostalih projekata tu su, kao i svake godine, asfaltiranje cesta, uređenje groblja… U planu je izgradnja novih dječjih igrališta u Vranju i u Brestu. Važno nam je i da je s komunalnom tvrtkom Usluga odvodnja Pazin, dogovorena dokapitalizacija gdje ćemo kao općina ući u vlasničku strukturu s nekih 160.000 kuna za što su osigurana sredstva u proračunu, najavio je Baxa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom