Povratne informacije su i više nego pozitivne. Ljudi nam se javljaju, dolaze ponovno i to nam je, zapravo, znak da radimo pravu stvar, kaže Elvis
Mattea Grgić i Elvis Rajković u prirodi u svom elementu (Snimio Milivoj Mijošek)
Puranov rep, Lavlja griva, Crvenoruba guba, Hrastova sjajnica… Dobri poznavatelji gljiva isprve će prepoznati vrijedne ljekovite gljive koje se kriju iza ovih naziva. Mi ostali možemo dati samo mašti na volju. Međutim, kad nazivi stignu od jednog od najboljih poznavatelja gljiva u Istri, mladog 30-godišnjeg Elvisa Rajkovića, tada sumnji mjesta nema. Pitate li, naime, bilo koga na Labinštini kome se obratiti po pitanju gljiva, svi će, bez sumnje, reći - Elvinju! Nadimak koji ga odmalena prati postao je svojevrsni brend među gljivarima, a unatrag godinu dana taj naziv nosi i zajednički obrt za usluge "Elvinho" koji Elvis ima s djevojkom Matteom Grgić. Primarno je, kaže registracija, obrt usmjeren na sakupljanje šumskih proizvoda.
Krenula usmena predaja
- Ljubav prema gljivama gajim odmalena. U zajedničkim šetnjama s nonom Tonijem još kao petogodišnjak učio sam o vrstama gljiva, koje su jestive, koje nisu, koje se za što koriste… On mi je prenosio svoje znanje, a ja sam upijao i pamtio. Kako sam rastao, ta se ljubav samo pojačavala, a znanje širilo. Tako sam unatrag tri godine na Petrovoj gori, kao najmlađi u Hrvatskoj, položio za gljivarskog determinatora na edukaciji u organizaciji Hrvatskog mikološkog saveza. Ljudi su mi ionako redovno dolazili u svako doba dana i pitali me jesu li gljive koje su ubrali jestive ili nisu, tražili savjet, pomoć i jednostavno to je preraslo u neke profesionalne okvire, kaže Elvis, čije je poznavanje gljiva nije korisno samo iz gastronomskih razloga, već i zdravstvenih.
Mattea Grgić s Ganodermom lucidum (Hrastovom sjajnicom) i Ganodermom adspersum (Posutom sjajnicom) (Snimio Milivoj Mijošek)
- Mi smo cijelo to vrijeme vidjeli dobre rezultate naših tinktura, prvenstveno u okruženju, jer smo, primjerice, noni riješili visok tlak i šećer u krvi. Tako je jednostavno krenula usmena predaja, ljudi su si prenosili iskustva, drugi su se počeli nama obraćati i… nema više stajanja. Stoga smo Mattea i ja odlučili ostaviti naše stalne poslove i posvetiti se samo obrtu "Elvinho". Sada već godinu dana radimo samo to. Ja sam radio u Lučkoj upravi, a Mattea, koja je diplomirala mediteransku poljoprivredu i vinarstvo u Poreču, imala je stalni posao u vinariji. Nama je ovaj posao s gljivama počeo uzimati veliki dio vremena. I sada posla ima sve više, ljudi se sve više informiraju i dolaze k nama, traže pomoć, kaže nam Rajković.
Ono što se na njihovoj adresi može dobiti su tinkture, čak 12 različitih, proizvedenih od ljekovitih gljiva Brezine gube, Bukove gube, Crvenorube gube, Čage, Hrastove sjajnice, Kordicepsa, Lavlje grive, Puranovog repa, Šitake i Vrbovog plutnjaka. Kupci mogu birati između tinktura od svake ove zasebne gljive ili miks svih ili pojedinih vrsta gljiva, ovisno o tome što koriste i što im treba. Mogu također dobiti i jestive gljive poput lisičarki, vrganja, smrčka, krasnica, trubača… i to sušene ili ukiseljene. Raste i interes prema ljekovitom bilju, pošto godinama ubiru i svježi Medvjeđi luk i od njega rade tinkturu.
Isključivo svježe ubrane
- Radimo isključivo sa svježe ubranim gljivama koje sami beremo tijekom cijele godine, a tek dvije vrste, Šitake i Kordiceps, naručujemo iz provjerenog uzgoja u Njemačkoj. Skupljamo najviše u Istri jer su ovdje gljive i najkvalitetnije, ali odlazimo i u druge dijelove Hrvatske, mahom u Gorski kotar, u Fužine, oko Lepenica, gdje ih ima puno, ali nemaju tu kvalitetu koju imaju istarske, kaže nam Elvis.
A iako se čini kao posao sezonskog karaktera, saznajemo da je ipak riječ o cjelogodišnjem. Gljive se, naime, beru tijekom cijele godine pa ovaj mladi par neumorno radi 365 dana u godini.
Ukiseljene gljive za prave gurmane (Snimio Milivoj Mijošek)
- Mi jako volimo prirodu, volimo boraviti u šumi i to je jednostavno naš poziv. U sezoni prodajemo svježe jestive gljive, a kada je sezona jestivih gljiva gotova, krenemo brati ljekovite jer one rastu tijekom cijele godine, i njih onda beremo uglavnom zimi. Moram napomenuti da nam pomaže i moja mama Denis koja ih kiseli, suši i pomaže u ostalim poslovima. Jednom ubrane, bitno je da gljive za tinkture budu hermetički zatvorene na suhom mjestu, tamnom i hladnom. Sve tinkture dobivamo dvostrukom ekstrakcijom, što znači da nakon 40 dana koliko stoje u alkoholu, gljive kuhamo u vodi na laganoj vatri šest do osam sati, saznajemo od Elvisa.
Gljive su bogate…
Tinkture se koriste kod različitih zdravstvenih tegoba, od alergija do karcinoma, ali i preventivno.
- Povratne informacije su i više nego pozitivne. Ljudi nam se javljaju, dolaze ponovno i to nam je, zapravo, znak da radimo pravu stvar, jer nema boljeg osjećaja nego kada pomogneš nekome tko se dugo bori s nekim problemom, a onda si ga riješi ili barem ublaži uz našu pomoć, kaže Elvis.
- Gljive su bogate polisaharidima, betaglukanom, vitaminima i ostalim. Koriste se, ovisno o gljivi, za razne tegobe, poput, primjerice, alergija, za snagu, reguliraju tlak i šećer, reguliraju probavu, čiste organizam od toksina, ali pomažu i kod multiple skleroze, demencije, za regulaciju štitnjače, tinitusa (šuma u ušima), različitih karcinoma. Primjerice, možemo reći da imamo dobre rezultate kod raka dojke, endometroze jajnika, CIN 1, 2 i 3, visokog ili niskog tlaka, manjka željeza u krvi…, nabraja nam Elvis, koji nam potvrđuje da ih i sam uzima, ali iz preventivnih razloga.
Tinkture koje se koriste za razne tegobe (Snimio Milivoj Mijošek)
Za sada svoje proizvode prodaju na kućnom pragu, šalju ih poštom po narudžbi s Facebook stranice "Elvinho gljive", a gostuju i na raznim gljivarskim sajmovima i izložbama. Planova za daljnje širenje i razvoj ima, ali kako je ovdje prvenstveno riječ o obiteljskom obrtu, idu pažljivo, korak po korak.
Od ljubavi do - posla!
Mattea Grgić svoje je znanje o mediteranskim biljkama također usmjerila u ovaj obrt, i na upit kako se našla u svijetu gljiva, s osmijehom odgovara - iz ljubavi!
- Meni je najzanimljivije kako smo mi u to krenuli, ostavili stalne i sigurne poslove. Međutim, "Elvinho" je već svojevrsni brend ovdje na Labinštini pa je ovaj obrt samo prirodni slijed svega toga. Mogu slobodno reći da je Elvis svoju ljubav prema gljivama pretvorio u posao, a nema ljepšeg nego raditi ono što voliš, kaže nam Mattea.
Zanimljivo je napomenuti da se bave i uslugom čuvanja i šetanja pasa, iako taj dio većinski odrađuje Mattea te joj pomaže mama Sandra. Čuvanje pasa je zasad organizirano samo u Pazinu, ali uskoro planiraju tu aktivnost preseliti i u Labin, dok su usluge šetanja i čuvanja pasa u domu vlasnika moguće i na području Pazina i na području Labina.