NA MUKAMA

Labinjan Davor Šverko, koji je dobio nagradu "Ponos Hrvatske", optužuje Lučku upravu Rabac za dugogodišnje malverzacije s vezovima. "NOĆIMA NE SPAVAM MIRNO"

| Autor: Chiara BILIĆ, Branko BIOČIĆ
Davor Šverko, luka u Rabcu i Antonela Mohorović Kožuh

Davor Šverko, luka u Rabcu i Antonela Mohorović Kožuh


Nepoštivanje prava prvenstva i krađa bodova za dodjeljivanje veza u luci Rabac, ignoriranje suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova, sukob interesa… Dugačak je popis malverzacija za koje Labinjan Davor Šverko proziva Lučku upravu Rabac. Tvrdi da se nepravda događa već čitavu dekadu. Većinu njegovih navoda pomalo nevješto opovrgava aktualna ravnateljica te ustanove Antonela Mohorović Kožuh. No, sudeći po Šverkovim riječima, niz nepravdi počeo je puno prije njezinog dolaska. Još za vrijeme ravnatelja Marija Paliske.

U čitavom kolopletu dugogodišnjih propusta Šverko je dobio parcijalnu satisfakciju tek za posljednji: netočno prebrojavanje bodova nužnih za dobivanje stalnog veza 2020. godine na natječaju raspisanom koncem prošle godine. Na taj se natječaj, za vez br. 14 u komunalnom dijelu luke Rabac, prijavilo troje natjecatelja. Šverku su bodovi krivo zbrojeni i ispao je iz igre. Ipak, uložio je žalbu te je Lučka uprava ponovnim prebrojavanjem ustanovila da vez pripada njemu. Do danas mu još uvijek nije dodijeljen.

Šverko je javnosti, a pogotovo labinskoj, poznat kao dobitnik nagrade "Ponos Hrvatske" za svoj humanitarni angažman 2016., kada je prikupio 345 tisuća kuna za obnovu stanova osam obitelji zgrade stradale u požaru u labinskom naselju Vinež. Zaposlenik je Luke Rijeka, no vodi i svoj privatan biznis iznajmljivanja plovila. Uvjerava nas da su malverzacije počele upravo u doba vladavine Paliske, 2010. godine. Tada se natječaj za dodjeljivanje komunalnog veza održavao ždrijebom, nasumičnim izvlačenjem papirića s imenima natjecatelja iz bubnja. Iznajmljivači plovila, rentijeri, imali su se pravo natjecati za dva veza. I dvojica su ih te godine dobila. Šverko, međutim, nije bio među njima, ali je bio prvi "ispod crte". S obzirom na to da je nekolicina ipak odustala od vezova, ostao je jedan slobodan među komunalnima, koji je, prema pravu prvenstva, trebao pripasti upravo njemu. No, po njegovim riječima, Lučka uprava nije ispoštovala pravilo. Nije dobio zeleno svijetlo da svoje plovilo veže u lučici. Iako je već tada bio zatečen nepravdom, govori da se nije imao volje natezati s Paliskom. Tvrdi, međutim, da je Lučka uprava taj slobodan vez tada rentala i to, vrlo vjerojatno, naplaćivala.

"Stranci, nautičari su se vezali s jedrilicama. Nisu valjda Nijemce puštali da se besplatno vežu na vez od rentijera. To je ilegalno jer sam ga ja trebao dobiti. Jako me to pogodilo".

Po Šverkovim riječima, Paliska je tada tvrdio da mu neće ustupiti pristanište u luci jer će LU (Lučka uprava) ionako uskoro ukinuti komunalne vezove za iznajmljivače. No svo se to vrijeme, govori Šverko, onaj drugi vez s korisnikom iz bubnja upotrebljavao bez ikakvih problema. Stoga ne vidi nikakav valjan razlog zbog kojeg je njemu to zabranjeno.

Ravnateljica Mohorović Kožuh potvrđuje da su se 2010. komunalni vezovi dodjeljivali izvlačenjem. Zainteresirane osobe su, pojašnjava, pozvane da dostave prijave, nakon čega se o dobitnicima odlučivalo ždrijebom. Osobe kojima na taj način, kaže, nisu dodijeljeni vezovi, uvrštene su na listu prvenstva te su im redoslijedom utvrđenim ždrijebom kasnije dodjeljivani prvi slijedeći raspoloživi vezovi. Ne može se reći da je Mohorović Kožuh demantirala Šverkove navode.

"Tako utvrđena lista prvenstva u cijelosti je iscrpljena, a nakon stupanja na snagu pravilnika iz rujna 2019. godine objavljen je javni poziv za dostavu prijava, nakon čega je sačinjena nova lista prvenstva prema kriterijima tog pravilnika", govori ravnateljica rabačke Lučke uprave.

Šverko kaže i da je u luci čitavo to vrijeme na jednom vezu istarske policije bio smješten ribar koji je za to dobio usmenu dozvolu Ministarstva unutarnjih poslova. Tako je našem sugovorniku tada pojasnio Paliska. Ili barem tako on tvrdi, a u istinitost svega što govori kune se životom. Kako bilo, potrudio se te iste godine od ministarstva napismeno, crno na bijelo, dobiti dopuštenje da na njihovom vezu drži svoju brodicu. Dopis s potpisom tadašnjeg načelnika istarske policije Dragutina Cestara stigao je i na adresu Marija Paliske. Šverko svoje riječi potkrjepljuje dokumentom. Međutim, opet figa! Lučka uprava nije uvažila tu dozvolu policije i Šverko je još jednom ostao bez veza.

O tome pak ravnateljica ne govori gotovo ništa: "Što se tiče dodjele policijskog veza, odnosno veza koji pripada Ministarstvu unutarnjih poslova, mogao se dodijeliti na korištenje ovisno o njegovoj raspoloživosti i temeljem suglasnosti koju bi izdao MUP, odnosno Policijska uprava Istarska".

No, labinski humanitarac 2016. pomoć odlučuje zatražiti i od ondašnjeg labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike. Šverko kaže da je već tjedan dana nakon tog susreta u poštanskom sandučiću dobio dokument kojim mu LU ipak dopušta korištenje policijskog veza. Privola je, međutim, trajala samo godinu dana. Potom je Šverko opet ostao na suhom.

Moglo bi se reći da je malčice ipak odahnuo krajem 2017., kada na čelo Lučke uprave dolazi nova ravnateljica Mohorović Kožuh. Šverko vjeruje da je zaista htjela istjerati pravdu. Nakon njenog dolaska, dvije je godine u luci koristio taj policijski vez. Situacija se, dakle, opet zakomplicirala nedavno, pri raspisivanju već spomenutog natječaja za dodjeljivanje vezova za 2020. godinu. Iako tvrdi da Lučkoj upravi nije dužan niti lipe, na dan zatvaranja ponuda dobiva račun u iznosu od 160 kuna za korištenje pristaništa u luci. Da Šverko nema nepodmirenih financijskih poslova potvrđuje i ravnateljica Mohorović Kožuh u e-mail prepisci između nje i Šverka, a koju nam je on dao na uvid: "Nemam pojma za što je to bilo. Nekakva greška. Nemaš dugova", napisala je ravnateljica Šverku.

Naime, čisti računi su važni jer se zbog eventualnih dugovanja prema LU zainteresirani za dodjelu vezova ne mogu prijaviti, odnosno pobijediti na natječaju. Šverko vjeruje da je to maslo jednog dugogodišnjeg djelatnika LU, kojeg je on već ranije prijavio za sukob interesa. Taj se zaposlenik u radno vrijeme bavi privatnim biznisom, također iznajmljivanjem plovila.

"U službenoj uniformi obavlja svoje privatne poslove iznajmljivanja barki. Koristio je vez koji nije bio predviđen za korištenje, a za koji nije dobivena suglasnost Vijeća Lučke uprave. Cijelu sezonu je koristio vez kao i neko vrijeme izvan sezone. Ako se ne radi o očitom sukobu interesa, koji se u ovom slučaju još i nagrađuje, onda je stvarno došlo vrijeme da svatko uzme stvari u svoje ruke. Za početak, ja sam odlučio ukazati na sve nepravilnosti. Noćima ne spavam mirno jer se pravica godinama gura pod tepih. Samo želim pravdu i čiste račune bez muljaže, govori Šverko.

Taj spomenuti djelatnik, kaže, u radno vrijeme obavlja privatne poslove još od 2008., kada je i otvorio obrt za rentanje plovila. Nitko u Lučkoj upravi, ističe, ne može reći da o tome nema pojma. To je, kaže, svakodnevica. Ljudi su njegovo ponašanje zabilježili kamerama. Postoje i fotografije, tvrdi Šverko.

Mohorović Kožuh govori da je točno da jedan zaposlenik Lučke uprave Rabac ima obrt za iznajmljivanje plovila. Zbog Šverkovih optužbi na njegov račun, od njega je zatraženo očitovanje. Ravnateljica LU Rabac navodi da ga je djelatnik dostavio, ali da iz njega ne proizlazi da postoje ikakve utemeljenosti za prijavu. Nejasno je međutim zašto su ga onda nadležni ipak opomenuli.

"Naš zaposlenik je posebno upozoren na uredno obavljanje svojih radnih obveza, kaže Mohorović Kožuh.

No, to nije sve. Šverko nas uvjerava da su pojedini kupci plovila s vezom u luci na poklon dobivali i pristanište, automatski, iako je to ilegalno. S druge strane, ravnateljica tvrdi da dodjeljivanje veza uz prijenos vlasništva plovila nije moguće. Doduše, priznaje da je na taj način sklopljen jedan ugovor o dodjeli veza korisniku, ali je temeljem odluke Upravnog vijeća Lučke uprave Rabac pokrenut sudski postupak radi njegovog poništenja. Taj postupak je sada, kaže, u tijeku.

"U međuvremenu je isteklo vrijeme na koje je taj ugovor sklopljen, nije sklopljen novi ugovor s istim korisnikom, već je temeljem postupka propisanog pravilnikom od rujna 2019. godine vez dodijeljen drugoj osobi na korištenje".

Što se tiče nedavnog uskraćivanja broja bodova potrebnih za dobivanje natječaja za vez broj 14., Šverko govori da pravda nije zadovoljena. Istina, vratili su mu pokradene bodove, ali ne i vez. Točnije, Lučka uprava dala mu je vez broj 20 koji, za razliku od broja 14, nije komunalni stalni vez, već privremeni i smješten na, po Šverkovim navodima, potpuno nezgodnom i nesigurnom mjestu.

"Uz to, taj vez još uvijek niti nije u funkciji. Jednostavno i pravedno, neka se izvinu osobi kojoj su greškom dodijeli broj 14. Pogrešno prebrojavanje bodova je greška Lučke uprave, a ne moja", zaključuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter