Jednostavna primjena

LABIN: Nova aplikacija za sudjelovanje građana u kreiranju gradskog proračuna

Aplikacija funkcionira tako da korisnik ima mogućnost smanjenja ili povećanja iznosa kod određenih proračunskih stavki. Postoji i mogućnost potpunog ukidanja stavki gdje nije moguće smanjenje ili povećanje, jer ako se aktivnost želi ostvariti mora ići u punom iznosu

| Autor: Branko Biočić
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Grad Labin omogućuje svim sugrađankama i sugrađanima da sudjeluju u stvaranju proračuna Grada Labina za iduću 2022. godinu. Naime, nakon što je prijedlog proračuna Grada Labina za iduću godinu bio na savjetovanju s javnošću u trajanju od 30 dana, na web stranici Grada Labina aktivna je aplikacija putem koje svi koji to žele mogu na jednostavan način sudjelovati u kreiranju proračuna.

Jednostavna primjena

Gradski proračun temeljni je financijski dokument koji sadrži sve planirane godišnje prihode i primitke te sve godišnje rashode i izdatke Grada. Usvaja ga Gradsko vijeće, a odnosi se na fiskalnu godinu za koju je donesen. Proračun objašnjava planove i aktivnosti Grada u vezi s korištenjem gradskog novca u fiskalnoj godini. Grad Labin stoga poziva sve korisnike da odvoje nekoliko minuta svog vremena te se upoznaju s prijedlogom proračuna za 2022. godinu, kao i da putem aplikacije pošalju vlastite prijedloge.

Jednostavnost aplikacije pruža mogućnost lakog korištenja i razumijevanja određenih stavki. Tako je prijedlog gradskog proračuna za 2022. godinu raspoređen po gradskim upravnim odjelima, kojih ima ukupno šest, kojima je osnovni zadatak da kroz planirane aktivnosti i projekte zadovolje sve potrebe građana u sferi civilnog, društvenog i komunalnog života. 

Važna je uravnoteženost

Aplikacija funkcionira tako da korisnik ima mogućnost smanjenja ili povećanja iznosa kod određenih proračunskih stavki. Postoji i mogućnost potpunog ukidanja stavki gdje nije moguće smanjenje ili povećanje, jer ako se aktivnost želi ostvariti mora ići u punom iznosu. Ukupan iznos proračuna se ne može mijenjati, tako da je prije slanja prijedloga potrebno obratiti pažnju na uravnoteženost, odnosno ukoliko se neka stavka u Proračunu poveća, potrebno je drugu smanjiti kako bi konačni iznos proračuna ostao na istoj razini. Proračunska načela kojih se mora pridržavati prilikom izrade i donošenja proračuna su uravnoteženost, načelo jedne godine, jedinstvo i točnost, univerzalnost te specifikacija.

Aplikacija prvenstveno služi za informiranje građana o aktualnom proračunu, edukaciji o proračunu kao temeljnom dokumentu lokalne samouprave i o načinu njegova donošenja, ali i kao mjesto participiranja građana u njegovom donošenju.

- U Labinu vrednujemo dijalog i povjerenje i upravo na tome gradimo rast i razvoj našega grada. Nadamo se da će sugrađani konstruktivnim prijedlozima pomoći u našem radu da razvijamo i jačamo naš grad, grad razvijenog i tehnološki modernog gospodarstva, pune zaposlenosti, mjesto gdje su obrazovanje i stjecanje znanja način života, koje je ugodno i privlačno za život svih naraštaja, temeljen na tradicijskim vrijednostima, kulturnoj i prirodnoj baštini i održivom razvoju, poručuju iz Grada Labina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini