COVID-19

KORONAVIRUS U ISTRI: I dalje velik broj novozaraženih, jedna osoba preminula. KOZLEVAC: "Apeliram na građane da budu odgovorni i disciplinirani te da se strpe, BIT ĆE VREMENA ZA DRUŽENJA"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


Prema najnovijim podacima iz Stožera civilne zaštite Istarske županije, tijekom protekla 24 sata potvrđene su 72 novozaražene osobe s područja županije.

Za 54 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Kod 7 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (1), Požega (1), Slovenija (2), Italija (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 11 osoba.

Izliječeno je 47 osoba.

Trenutno je 590 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalaze se 397 osoba.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1938. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

"Najveći problem stvaraju nam obiteljska druženja odnosno druženja u pojedinim organizacijama i udrugama. Apeliram na građane da budu odgovorni i disciplinirani te da se strpe, bit će vremena za druženja", poručio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, prenosi Hina.

Dodaje kako je "sada vrijeme da budemo odgovorni, zdravlje mora uvijek biti na prvome mjestu i moraju se slijediti upute i Stožera civilne zaštite tako i zdravstvenih institucija".

Podsjetimo - u ponoć su na snagu stupile nove mjere protiv širenja koronavirusa kojima se, među ostalim, obustavlja rad noćnih klubova i kasina te se ograničavaju javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi.

Nove mjere donijete su jer dosadašnje nisu rezultirale smanjenjem broja zaraženih, što je važno za rasterećenje bolničkog sustava, a primjenjivat će se do 15. prosinca, najavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i Državni inspektorat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini