UNATOČ PANDEMIJI

HOLCIM NIJE ZAUSTAVIO PROIZVODNJU CEMENTA U KOROMAČNU, rade i dva istarska kamenoloma

| Autor: Branko BIOČIĆ
Arhiva

Arhiva


Za sad na području Istre bilježe umjereni pad prodaje cementa i agregata. Međutim, hoće li se to i dalje nastaviti ovisi o odgovornosti i ponašanju cijelog lanca u građevini. Ukoliko gradilišta pokažu da i dalje posao mogu organizirati na način da se spriječi bliski kontakt ili kad je on nužan da se koriste maske i rukavice, to će za cijeli građevinski sektor biti dobro jer će se posao nastaviti

Većina gradilišta u Istri uspjela je organizirati rad prema preporukama civilne zaštite. To je važno kako bi radnici ostali zdravi, a to onda omogućava i nastavak građevinske djelatnosti, što uključuje i proizvodnju građevinskih materijala. Tako Holcim u Tvornici cementa u Koromačnu i u dva istarska kamenoloma, kao i u svim ostalim lokacijama u Hrvatskoj, i dalje proizvodi. 

Za sad na području Istre bilježe umjereni pad prodaje cementa i agregata. Međutim, hoće li se to i dalje nastaviti ovisi o odgovornosti i ponašanju cijelog lanca u građevini. Ukoliko gradilišta pokažu da i dalje posao mogu organizirati na način da se spriječi bliski kontakt ili kad je on nužan da se koriste maske i rukavice, to će za cijeli građevinski sektor biti dobro jer će se posao nastaviti.

Ipak, znatan pad prodaje bilježe u segmentu betona u Primorsko-goranskoj županiji gdje su neki veći projekti zaustavljeni ili nisu ni započeli u planiranom roku. Labinjanka Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima Hrvatska kaže kako im je i inače, u normalnim vremenima, prvi prioritet zdravlje i sigurnost zaposlenika.

- Zato smo i za koronavirus reagirali puno ranije nego je stožer civilne zaštite odredio pravila ponašanja. Dodatno, sad u ovim teškim vremenima, želimo sačuvati sva radna mjesta i likvidnost tvrtke, tako da smo pokrenuli program zajedno.sigurno@holcim.hrvatska. Program ima dva područja: zdravlje i likvidnost, a svako od ta dva područja ima brojne akcije, npr. zdravlje ima 75 akcija. U svemu tome, kao dio lokalne zajednice u kojoj poslujemo, prije mjesec dana donirali smo lokalni Crveni križ u pet gradova u kojima poslujemo, a u Istri su to Buje i Labin. Našu donaciju koristili su za nabavku hrane, a neki za jednokratne maske i dezinfekcijska sredstva, kaže Višković Agušaj.

Ističe da su mjere sprječavanja širenja virusa počeli poduzimati već krajem siječnja. U početku su bile vezane za dezinfekciju, posebno radnih mjesta u smjenama koja dijele strojeve, alate i vozila. Krajem veljače prešli su na promjenu organizacije rada, zabranili službena putovanja i unutar Hrvatske i u inozemstvo, gdje god je to bilo moguće započeo je rad od kuće, a olakotna okolnost je da su odmah imali spremnu informatičku infrastrukturu koja je to podržavala.

 U proizvodnji su organizirali da zaposlenici s kroničnim bolestima ostanu kod kuće, da zaposlenici koji rade budu razmaknuti jedan od drugoga ili da rade u nekoliko smjena kako ne bi bilo bliskog kontakta tamo gdje se radi u manjim prostorima, dio zaposlenika iz proizvodnje je kod kuće tako da imaju zamjenu ukoliko netko od zaposlenika mora ići u samoizolaciju.

- Od kraja ožujka jednom tjedno dolazi nam ovlaštena tvrtka koja obavlja dezinfekciju svih radnih i pomoćnih prostorija koje koristi više zaposlenika. Počeli smo na vrijeme, pa smo mogli mjere poduzimati korak po korak, nije bilo panike ni krize. Smatram da smo uspjeli posao dobro organizirati na siguran način. Međutim, trenutna nam je briga nastavak poslovanja, npr. morali smo zaustaviti izvoz cementa u Italiju jer su tamo zaustavili sve aktivnosti. Narudžbe naših proizvoda ovise o potražnji koja je vrlo dinamična i zato nam je teško napraviti prognozu za sljedeća tri mjeseca. No, prema najavama naših kupaca i investitora, izgledno je da će jesen donijeti manje investicija nego su početno planirali. Da bismo vidjeli što nam to nosi i poduzeli potrebne hitne akcije, napravili smo dvije procjene. Optimistična procjena predviđa pad prihoda od 30 posto u sljedeća tri mjeseca, dok pesimistična procjena pada prihoda od 50 posto u sljedeća tri mjeseca rezultira s više od 50 milijuna kuna manjim prihodom. Što to točno znači vidi se iz podatka da je to otprilike bruto iznos plaća svih zaposlenika tijekom jedne cijele godine, zaključila je Virna Višković Agušaj.

Zato su u Holcimu pokrenuli program zajedno.sigurno, koji treba osigurati zadržavanje svih radnih mjesta. Dodatno, kroz poslovna udruženja Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora od početka epidemije surađuju u rješavanju hitnih mjera.

 Većina problema svakodnevnog poslovanja tijekom epidemije u nabavi vezana je ili uz (ne)protočnost granica ili uz duge rokove isporuke i znatno poskupljenje nekih proizvoda. Tako primjerice jednokratno zaštitno odijelo, koje i inače koriste u proizvodnom procesu i kao redovnu osobnu zaštitnu opremu, odjednom plaćaju 300 posto više. Nadalje, bilo je problema u koordinaciji mjera s nadležnima. S obzirom da Holcimova tvornica cementa u Koromačnu ima luku, tu je u početku bilo problema jer su im prvo savjetovali da se brodovi odgode, što bi imalo nesagledive posljedice za proizvodnju. Bilo je potrebno uložiti puno truda da dogovore proceduru prema kojoj Holcimovi zaposlenici smiju ući na brod i obave iskrcaj potrebnog repromaterijala uz sve mjere zaštite i prevencije. Financijski, u ovom je trenutku ključno zadržati likvidnost, tako su u Holcimu troškove ograničili samo na ono što je neophodno potrebno, a sve ostalo čak i kapitalna ulaganja zaustavili i čekaju daljnji razvoj situacije. S dobavljačima pregovaraju o uštedama koje bi zajedno mogli napraviti, dok istovremeno svakodnevno vode računa o naplati potraživanja kroz razne instrumente, jer tu vide veliki rizik. Kako kažu, krajnji cilj programa zajedno.sigurno je očuvanje zdravlja zaposlenika, zadržavanje svih radnih mjesta i sprječavanje poslovnog gubitka na kraju godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini