NA PODRUČJU ROVINJA POČELO SE GRADITI SE NA SVE STRANE

Jedni uređuju, drugi to čine na svoj način bez dozvola i papira


Nekoliko dana bez kiše bilo je sasvim dovoljno da trgovci, vlasnici kafića, restorana i agencija okrenu ključ u bravi, pobrišu prašinu, prostore ispune novim sadržajima i počnu sa turističkom sezonom. Iz dana, u dan Rovinj se budi i otvara. Poslovni se prostori, dakle, još uvijek uređuju "po starom" i prošlogodišnjem (a tada novom) gradskom pravilniku, koji je, pokazalo je vrijeme prema mišljenju trgovaca, bio previše rigorozan i nije dozvoljavao izlaganje izvan gabarita trgovina čime im je bitno bio sužen manevarski i reklamni prostor.

Počele se obnavljati stare fasade

Podsjetimo, Grad je nakon godina i godina "ukrašavanja" starogradskih fasada, i vrata objekata i škurnica haljinama i perajama, odlučio tome stati na kraj. I uspio je, ali na način da su cijenu uređenih ulica "platili" i svi ostali - a ponajviše umjetnici i slikari, svojevrsni zaštitni simboli grada Rovinja koji su ga, kao takvog, i proslavili izlaganjem i vješanjem slika duž kamenih starogradskih ulica. Uostalom, jedan od najznačajnijih likovnih dana u godini, a koji se događa druge subote u kolovozu, i tako više od šezdeset godina uzastopno, je i velika likovna izložba pod vedrim nebom "Grisia". Dakle, uvidjevši da je prošlogodišnji i novi pravilnik prestrog, Grad se odlučio za neke preinake. Međutim, danas građani Rovinja još uvijek čekaju nova pravila ponašanja. Jer, ako opet krenu po svome i bez jasno donesenih novih pravila igre čekaju ih komunalni redari a potom i novčane kazne koje se, referiraju na još postojeći stari i još uvijek važeći pravilnik.

A da nije sve tako neizvjesno i da se stvari kreću na bolje, dokaz su i veliki popravci na kojima se trenutno radi, a o kojima smo i sami izvještavali u našem listu. Počnimo s primjerom bivšeg slovenskog odmarališta "Murska Sobota", čiji je novi vlasnik, prije samo dva tjedna obećao da će do Uskrsa urediti i ogradit prostor. Obećano i obavljeno.

Na isti su način reagirali i prozvani vlasnici hotela "Rovinj", koji su zapušten prostor očistili i uredili, i trenutno rade na zamjeni starog gigantskog postera novim i kojim se, dok konkretni radovi ne započnu, priječi pogled sa šetnice na građevinsku rupu. Uz "vanjske" investitore i vlasnike objekata, i domaćin se brine o izgledu svog grada. Trenutno, se popravljaju fasade na pet, šest zgrada, među kojima i one u Valdibori, koja je u fokus našeg interesa došla u trenutku kada su s nje počeli padati komadi zida na ulicu. No, to nije sve, jer kako doznajemo, do samog početka turističke sezone, putem gradskog poduzeća Rubini, obnovit će se još pet, šest "udarnih" starogradskih fasada. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum