DOBRI UVJETI ZA ŽIVOT

JEDAN ISTARSKI GRAD MOŽE SE POHVALITI PRAVI BABY BOOMOM Lani je rođeno 15% više djece nego 2019.

| Autor: Glas Istre
U Poreču su lani rođene 164 bebe, u odnosu na 142 bebe 2019. (Snimio Milivoj Mijošek)

U Poreču su lani rođene 164 bebe, u odnosu na 142 bebe 2019. (Snimio Milivoj Mijošek)


Državni zavod za statistiku objavio je godišnje izvješće o prirodnom kretanju stanovništva u Hrvatskoj u 2020. godini. Statistički podaci otkrivaju da su u Poreču lani rođene 164 bebe, u odnosu na 142 bebe rođene u 2019., što je porast od gotovo 15%. Vitalni indeks u istarskim gradovima najveći je u Buzetu (112,8), Poreču (98,8), Pazinu (95,9) i Novigradu (87,8).

Osiguravanje dovoljno mjesta u vrtićima i školama bio je jedan o prioriteta porečke gradske uprave u proteklom mandatnom razdoblju tijekom kojeg su izgrađene i otvorene dvije nove osnovne škole za više od 700 učenika, čime je osigurana jednosmjenska nastava za sve. Dodatno, uređena su ili izgrađena čak tri nova vrtića i jaslica, s obzirom na to da je broj upisane djece u vrtiće u samo godinu dana narastao za čak 71 dijete.

- Iako je puno toga napravljeno, planiramo za dalje pa su, što se tiče naših najmlađih, prioriteti za razdoblje pred nama projektiranje škole u Novoj Vasi za svih osam razreda, te osiguravanje mjesta u vrtićima i jaslicama za svako dijete, prokomentirao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Dodajmo da je stopa prirodnog prirasta u 2020. u Hrvatskoj bila negativna i iznosila je -5,2. Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih), koji je iznosio 62,9. U svim županijama bio je negativan prirodni prirast, a najveći negativan prirodni prirast bio je u Osječko-baranjskoj županiji, i to -2 108 uz vitalni indeks od 52,4. Pozitivan prirodni prirast bio je u 34 grada/općine, a negativan u 512 gradova/općina, te Gradu Zagrebu. Devet gradova/općina imalo je nulti prirodni prirast.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini