ZRCALO DVADESETOG STOLJEĆA

IVAN MIŠKOVIĆ BRK, Titov general iz Premanture danas NAVRŠIO 101 GODINU

General Ivan Mišković: "Jovanka Broz je u društvu Staneta Dolanca i generala Nikole Ljubičića bijesno ustvrdila da bi me trebalo ubiti i zakopati četiri metara pod zemljom, a ne samo dva, jer bih onda mogao izaći!"

| Autor: Marcello ROSANDA
Ivan Mišković Brk (Snimio Marcello Rosanda)

Ivan Mišković Brk (Snimio Marcello Rosanda)


Nekoć najmoćniji čovjek vojnih sigurnosnih službi Jugoslavije i Titov prvi i jedini specijalni savjetnik za sigurnost, general i Premanturac Ivan Mišković zvani Brk, danas je navršio godinu više od jednog stoljeća. Sva mu sila ljudi i dalje želi čestitati rođendan, pa mu se javljaju čak i njemu nepoznate osobe iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Rođendan će, međutim, proslaviti u uskom krugu obitelji i prijatelja.

Nakon što smo posljednji put razgovarali prije točno godinu dana, i dalje je poprilično teško doći do Generala. No, iznova smo imali tu čast, pa je u povodu rođendana ponovno pristao na razgovor za Glas Istre, i dalje izuzetno lucidan i začuđujuće dobrog zdravlja.

Ilustracija

Ivan Mišković i Marcello Rosanda

Da zabune ne bude, njegova sjećanja i kapital povijesnih svjedočanstava neće otići u zaborav. Jedan od najpoznatijih povjesničara naših prostora Andrej Bader s Generalom surađuje već dugi niz godina, a ta je sinergija do sada iznjedrila dvije povijesno značajne autobiografske knjige, dok je treća, a možda ne i zadnja, trenutno u štampi. Samo je pitanje tjedana kada će ugledati svjetlo dana.

"Uhvatili ste me u povoljno vrijeme, danas se osjećam jako dobro. Inače me zna pogoditi svaka malo jača promjena vremena", kaže General nakon razgovora koji se protegnuo gotovo sat vremena. Pričalo se o novoj knjizi, njegovom bratu Milanu, nedavno preminulom generalu Branku Mamuli koji je također imao 101 godinu, geopolitičkoj situaciji na Balkanu, neugodnim iskustvima s Jovankom Broz, pa i tajnama njegove dugovječnosti, ovogodišnjim lokalnim izborima i mnogočemu drugom.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU U PONEDJELJAK, 25. LISTOPADA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum