UTJECAJ NA DNEVNE AKTIVNOSTI

ISTRIJANI KOJI RADE U ITALIJI NA MUKAMA: Neki ne žele ići, neki ne smiju, neki su vraćeni s granice. "Zvali su me i rekli da ne dolazim"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Patricija SOFTIĆ
(M. SARDELIN)

(M. SARDELIN)


Situacija u Italiji počela se odražavati i na Hrvate, odnosno prije svega radnike koji rade u Italiji, od kojih su mnogi iz Istre.

- Poslodavci iz Trsta su me zvali da do daljnjeg ne dolazim na posao. Kažu da je tamo nastupila žešća panika. Danas mi i drugi poznanici javljaju da su navodno Talijani i Slovenci vraćali s granice neke Istrane koji su se zaputili u Italiju na posao. Ne znam što ćemo sad, ali situacija nije nimalo ugodna, dojavila nam je jedna čitateljica iz središnje Istre.

U Italiji su od koronavirusa dosad umrle 463 osobe, više od 9.100 ljudi je zaraženo, a medicinske službe se boje da će morati pružati adekvatnu pomoć samo onima koji imaju veće šanse za preživljavanjem, jer, navodno, nemaju dovoljan broj kreveta ni respiratora za veću epidemiju.

- Kao i svakog radnog dana krenule smo jutros iz Buzeta na posao u Trst, ali su nam na graničnom prijelazu Požane/Sočerga dali do znanja da u Italiju idemo na vlastitu odgovornost jer je moguće da će nas vratiti na ulazu u Trst. Što nam je preostalo drugo nego okrenuti se i otići kući, prenijele su nam Buzećanke koje rade u tršćanskim obiteljima.

Iskustva su različita, neki zaposleni u talijanskim tvornicama ipak su odlučili otići na svoja radna mjesta, s time da se ne zna hoće li im to uspjeti i sutra jer se nove mjere uvode gotovo iz sata u sat.

Preko graničnog prijelaza Požane/Sočerga, svega devet kilometara udaljenog od Buzeta, dnevno na posao u Italiju, većinom u Trst, putuje između 300 i 400 Istrijana, uglavnom Buzećana. No većina onih koji rade u Trstu nisu ni pokušali prijeći granicu, već su od ponedjeljka ostali kući.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of