NAKON ZATVARANJA PLOVANIJE

GUŽVA NA GRANIČNOM PRIJELAZU KAŠTEL Umažanka zaposlena u Kopru kaže: "Svakog dana čekam na granici do sat vremena. KAKO ĆE TEK BITI TIJEKOM SEZONE?"

Potrebna je dodatna traka za dnevne migrante ili da nas se propušta na traci za autobuse kojih sada gotovo da nema, predlaže Sabina Prodan Božić, jedna od mnogih dnevnih migranata u pograničnom području između Istre i Slovenije

| Autor: Jasna ORLIĆ
Granični prijelaz Kaštel (Snimio Milivoj Mijošek)

Granični prijelaz Kaštel (Snimio Milivoj Mijošek)


Dnevni sam migrant, pogranični radnik, svakodnevno prelazim hrvatsko - slovensku granicu na prijelazima Kaštel i Plovanija zbog posla, radim u Kopru, piše naša čitateljica Sabina Prodan Božić iz Umaga.

Dnevnih migranata ima puno, bilo u situaciji u kojoj sam ja, da prelazim granicu zbog posla iz Hrvatske u Sloveniju te u Italiju ili su to slovenski državljani koji žive blizu granice u Hrvatskoj (Kaštel, Plovanija) pa također svakodnevno idu na posao u Sloveniju.

"U ljetnim mjesecima, u nekadašnjim normalnim vremenima, prelazak je bio otežan pa se čekalo na granici po povratku s posla pola sata do sat vremena. Sada u Covid vremenima prelazak je još sporiji dok se ne izvrše sve potrebne provjere. Sada kada je zatvorena Plovanija čekam svaki dan po sat vremena s povratka s posla. Ne možemo si zamisliti kako će tek biti tijekom ove sezone, piše ona i dodaje. Prelazak granice smo kombinirali između prelaska na graničnom prijelazu Kaštel ili Plovanija. Od prošlog je tjedna zatvoren granični prijelaz Plovanija i bit će tako do kraja mjeseca zbog obnove kontejnera na slovenskoj strani granice," naglašava Sabina i pita se je li to moralo baš sada.

Zbog svega toga predlaže da se prelazak granice dnevnim migrantima barem tijekom ljetnih mjeseci, kada su ogromne gužve, omogući kroz dodatnu posebnu traku.

"Primjerice kamionski prijevoz na ovim turističkim graničnim prijelazima nije velik pa bi se moglo kroz taj prijelaz omogućiti i pograničnim radnicima prolaz. Isto tako autobusa sada gotovo da nema," predlaže ona. Time bi se olakša život pograničnom stanovništvu. Podsjeća da su nekada postojala i pogranične propusnice.

Pitali smo PU istarsku je li moguće pronaći rješenje za brži prelazak granice za pogranično stanovništvo odnosno dnevne migrante.

- Svjesni smo činjenice da se zbog privremenog zatvaranja graničnog prijelaza Plovanija povećao intenzitet prometa na graničnom prijelazu Kaštel, što ponekad stvara problem tzv. dnevnim migrantima prilikom prelaska državne granice. Granični prijelaz Plovanija zatvoren je do kraja svibnja, a u tom će vremenu hrvatska policija, u suradnji sa slovenskim kolegama, poduzimati adekvatne mjere i radnje, u tehničkom i kadrovskom smislu, s ciljem omogućavanja nesmetane protočnosti preko državne granice. Između ostalog, po potrebi će se, u slučaju nastanka gužve, otvarati dodatne trake za prolaz putnika te će policija poduzimati sve kako bi se promet odvijao bez većih čekanja, ali uz poduzimanje svih sigurnosnih mjera zaštite od virusa COVID-19," odgovorili su iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater