SVJETSKI DAN VODA

Istarski vodovod Buzet, najveći je u Istri i jedan od četiri najveća u Hrvatskoj

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(G. Č. Š.)

(G. Č. Š.)


Dan uoči Svjetskog dana voda, Vlada je razmotrila paket zakona iz područja vodnoga gospodarstva, koji su upućeni u saborsku proceduru. Najveća novost je objedinjavanje vodoopskrbe i odvodnji na određenom uslužnom području što je, prema nekim ocjenama, korak prema privatizaciji

Hrvatska se ubraja u skupinu vodom relativno bogatih zemalja u kojoj problemi s vodom još nisu zaoštreni i vodni resursi zasad nisu ograničavajući čimbenik razvoja. "Prema istraživanju UNESCO-a, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodnih izvora na vrlo visokom petom mjestu u Europi te na 42. mjestu u svijetu. Ta statistika, međutim, može zavarati jer stvarni odgovor na pitanje koliko imamo na raspolaganju vode je da je imamo onoliko koliko nam resursi daju u ekstremnim situacijama, istaknuo je u povodu Svjetskog dana voda koji se ove godine održava pod geslom "Voda za sve", direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić.

Manji vodovodi pripajat će se većima

Upravo je ovog tjedna, rekao je također Nežić, dan uoči Svjetskog dana voda, Vlada razmotrila paket tri reformska zakona iz područja vodnoga gospodarstva, Zakon o vodnim uslugama, Zakon o vodama i Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva, koji su prošli e-savjetovanje i upućeni su u saborsku proceduru. Zakonski prijedlozi Ministarstva zaštite okoliša i energetike najviše promjena donose lokalnim vodovodima i odvodnjama. Postojećih 190 isporučitelja u Hrvatskoj trebalo bi se svesti na manji broj uslužnih područja, s time da se manji vodovodi pripajaju većima, a pripajaju im se i odvodnje. Prema nekim ocjenama, reforma vodnog gospodarstva korak je prema privatizaciji, no Nežić je istaknuo kako se nada da će mjerodavni imati toliko mudrosti i da do privatizacije vodnih usluga neće doći jer europska iskustva govore da je to jedan model koji je promašen.

- Najveća novost je objedinjavanje vodoopskrbe i odvodnji na određenom uslužnom području. Zakon predviđa da na jednom uslužnom području bude jedan isporučitelj vodnih usluga. Za sada nije poznato koliko će uslužnih područja biti u Istri s obzirom da sva tri vodovoda, Istarski vodovod Buzet, Vodovod Pula i Vodovod Labin ispunjavaju kriterije da oni budu ti kojima će se pripajati odvodnje, s time da labinskim vodovod već ima pripojenu odvodnju, ističe Nežić.

Iz Istre niz primjedbi na zakone

Zakon, naime, predviđa da je firma s najvećim prihodima firma preuzimatelj i njoj se pripajaju svi ostali isporučitelji vodnih usluga i odvodnje. Da li će Istra biti jedno uslužno područje ili će se u njoj formirati dva, ili tri, ovisi o Vladi koja će po donošenju zakona uredbom donijeti odluku o uslužnim područjima. U Istarskom vodovodu imali su cijeli niz primjedbi na nacrt prijedloga Zakona o vodnim uslugama, neke su uvažene, neke nisu, ali najviše su apelirali na rokove koji su predviđeni jer postoji bojazan da se u njima neće moći dogoditi sve ono što zakon predviđa, a to je objedinjavanje vodovoda i odvodnji.

S proizvodnim kapacitetom od 2.900 litara vode u sekundi, 2.388 kilometara vodovodne mreže te s 69.606 potrošnih mjesta, Istarski vodovod danas je pri vrhu nacionalne ljestvice najvećih, među četiri vodovoda u Hrvatskoj. Djeluje na području 28 gradova i općina i dijelu Općine Pićan, godišnje distribuira 12,7 milijuna kubika vode, a 4,8 milijuna kubika prodaje Vodovodima Pula i Rižanskom vodovodu Kopar. Na vodoopskrbni sustav priključeno je 98.412 stanovnika ili 99,78 posto.

Svi izvori, Sv. Ivan, Gradole i Bulaž su krški i direktno ovisni o hidrološkim prilikama no cijeli je sustav na periferiji izuzetno dobro povezan pa se voda može preusmjeravati iz jednog u drugi, a izdašnost izvora, kao i akumulacije, trenutno je zadovoljavajuća. Obilna kiša koja je pala prije mjesec dana, kaže Nežić, napunila je podzemlje i akumulaciju Butoniga tako da sušno razdoblje koje traje od početka godine nije ugrozilo vodne resurse. Upravo dobra izdašnost svih izvora garancija je stabilne vodoopskrbe tijekom turističke sezone kada je potrošnja vode četiri do pet puta veća nego u zimskim mjesecima.

Istarski vodovod se u obilježavanje Svjetskog dana voda uključio kroz "Dan otvorenih vrata vodovoda" tako ga je posjetilo četiristotinjak osnovaca iz Buzeta, Pazina i Tinjana, učenici buzetske Srednje škole kao i mališani Dječjeg vrtića "Grdelin" Buzet za koje je organiziran obilazak izvora, postrojenja za kondicioniranje vode, laboratorija i dispečerskog centra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of