MEDICUS.HR

Istarski servis za dijagnozu bolesti preko interneta otvoren je prije pola godine i od tad ga je posjetilo preko milijun ljudi. VEĆINA ŽELI ZNATI IMAJU LI KORONU

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
DR sRDJAN jERKOVICdEJAN stifanic

DR sRDJAN jERKOVICdEJAN stifanic


Od kraja ožujka kad je lansirana do danas gotovo milijun posjeta zabilježila je internetska stranica medicus.hr na kojoj posjetitelji na temelju simptoma na najbrži mogući način mogu sami obaviti trijažu i provjeriti je li im ugroženo zdravlje i trebaju li se zbog tih simptoma javiti liječniku.

Radi se, podsjetimo, o projektu online trijaže pacijenata iza kojeg stoji donedavni ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Srđan Jerković koji je kroz svoju tvrtku Medicus prije više od godinu dana krenuo u razvoj sustava za pružanje određenih komercijalnih usluga. Međutim, izbijanjem epidemije koronavirusa odlučio ga je prilagoditi i ponuditi svima na besplatno korištenje.

Na stranici medicus.hr je ponuđeno nekoliko digitalnih alata. U ovom periodu najveći je interes korisnika za online procjenu rizika od Covida -19. S obzirom na opću psihozu izazvanu pandemijom puno je onih koji žele na ovaj način provjeriti ukazuju li njihovi simptomi na moguću zarazu koronavirusom, ali i koliko je ozbiljno njihovo stanje, odnosno je li nužno da se u ovoj izvanrednoj situaciji jave liječniku ili za to nema potrebe.

Postupak je jednostavan i anoniman, a rezultat je savjet kako postupiti jer je provjera simptoma, kako i piše na stranici, informativnog karaktera i nije dijagnoza, odnosno nije kvalificirano medicinsko mišljenje.

- Kad se netko ne osjeća dobro, a iz bilo kojeg razloga ne može doći do svog liječnika, ovo je mjesto na kojem mogu dobiti osnovnu informaciju i savjet kako postupiti. U nekim situacijama ljudima je i to dovoljno. No postoje i situacije u kojima se pokaže da bi se moglo raditi o ozbiljnom poremećaju zdravlja te takve ljude treba uputiti na pravo mjesto, da ne bi zbog neznanja i oklijevanja riskirali pogoršanje, kaže nam dr. Jerković govoreći o načinu funkcioniranja online trijaže.

Uz spomenuti alat za procjenu rizika od Covida, na stranici je i alat pomoću kojeg se može obaviti opća provjera simptoma. I kroz njega korisnike vodi sustav koji im na koncu kaže koji su mogući uzroci tih simptoma, koliko je stanje u kojem se nalaze hitno za odlazak liječniku te, ukoliko jest, gdje bi se trebali javiti. Za one posjetitelje koji ni nakon online provjere simptoma nisu riješili svoju zdravstvenu dilemu otvorena je mogućnost telefonskog razgovora s jednim od liječnika koji uz dr. Jerkovića surađuju na ovom projektu koji ih, uz odgovore na sva postavljena pitanja, mogu uputiti što dalje činiti.

- Ako bolesnik nakon online trijaže ne zna što mu je dalje činiti može nazvati jednog od naših liječnika na telefon 060 666 999. Mi liječnici volonterski sudjelujemo u ovom projektu, ali ovaj se poziv putem 060 broja naplaćuje. Cilj nije zarada, već nam je to, u situaciji kad ne radimo kućne posjete, zasad jedini način da financiramo sustav umjetne inteligencije, odnosno najam servera i pristup ekspertnom sustavu u Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Tijekom razgovora liječnik će na osnovi pitanja i svoje kliničke prosudbe dati odgovarajuće zdravstvene informacije te pacijenta uputiti na najprikladniju zdravstvenu uslugu kao što je primjerice savjet za samopomoć, prijedlog javljanja određenom liječniku specijalisti, hitnoj službi i slično, kaže dr. Srđan Jerković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini