PAŠTA I JOŠ SVAŠTA

Istarski festival pašte u Žminju: Jela po staroj, tradicionalnoj recepturi naših nona

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Mogao se kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega istarskog kraja. Za cijenu jednog menija mogao se dobiti pjat s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka

 

Veselo je bilo na subotnjem otvorenju Istarskog festivala pašte koji se po šesti put održao Zad kaštela u Žminju. Otvorili su ga melodijom tradicionalne mantinjade učenici tamošnje Osnovne škole "Vladimir Gortan", a posjetitelji su tako mogli pogledati i čuti kako se u Žminju njeguju tradicionalne pjesme i plesove.

Izaslanica korejskog ministra turizma

Predstavila se i vokalna skupina "Mladice" s pjesmom Ča je more, a starija folklorna skupina plesala je šetepaši, balun i staru polku uz pratnju harmonike i šurli. Plesom se nastavilo uz balun i staru polku. Nakon uvodnog dijela predstavnici Općine Žminj i Turističke zajednice Općine Žminj okupljenima su se obratili s nekoliko riječi te službeno otvorili festival.

U ime organizatora obratili su se Nensi Pereša Licul, voditeljica Turističke zajednice općine Žminj i načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, a dobre želje prisutnima uputili su visoka izaslanica ministra turizma kulture, turizma i sporta Republike Koreje Soonyoung Radeen, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić i državni tajnik Ivan Bubić. Nakon službenog otvorenja uslijedio je nastavak zabavnog programa uz nastup djece iz Dječjeg vrtića Rapčići koji su zaplesali balun i rašpu, a Žminjske mažoretkinje su nastupile te pokazale svoje vještine kroz tri točke. Za sam kraj svečanog programa, Folklorno društvo Cere razveselilo je publiku uz veselu polku, šetepaši i mišani balun.

Predavanje o pašti od pira

Ovogodišnji jelovnik festivala imao je u fokusu tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone. Mogao se kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega istarskog kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru. Za cijenu jednog menija mogao se dobiti pjat s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka. Od tradicionalnih istarskih delicija od pašte mogao se degustirati žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom.

Osim toga, moglo se birati između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo. Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imali su priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22.30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala.

U Čakavskoj kući predavanje je održala Darinka Družetić na temu "Pašta od pira". Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim posebnog ambijenta osvijetljenog feralima, lampionima i svijećama, pridonijela je glazba benda Irena i Mauro Giorgi Acoustic. Kroz kulinarski show svoju su paštu predstavili proizvođači tjestenine: Zajednički obrt za proizvodnju tjestenine Marija (Pula), Obrt za proizvodnju tjestenine "Nona" (Kringa), Obrt za proizvodnju tjestenine "Marial" (Sveta Katarina), Obrt za proizvodnju tjestenine "Pašta mia zia" (Rovinj), Brionka (Pula), Klara Marić, proizvodnja i prodaja tjestenine (Kanfanar) i Francuz (Pazin).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom