BRTONIGLA

INVESTICIJA VRIJEDNA 7,6 MILIJUNA KUNA Dogradnja vrtića i uređenje radne zone Štrpe u idućoj godini

| Autor: Luka JELAVIĆ
Luka JELAVIĆ

Luka JELAVIĆ


Sada je u tijeku drugi, ponovljeni natječaj javne nabave za izvođače radova na zgradi vrtića, nadamo se da će biti zainteresiranih i da neće biti potrebno još jedno ponavljanje. Moraju se poštovati svi rokovi, a to može potrajati, ali ipak očekujemo da će radovi početi već u početku iduće godine, kaže načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić

 

Dogradnja i djelomična adaptacija zgrade i poboljšanje uvjeta za djecu u Dječjem vrtiću Kalimero, jedan je od većih projekata na kojemu se radi nekoliko posljednjih godina. Na prvom natječaju za financiranje iz europskih fondova projekt nije prošao zbog famoznog koeficijenta razvijenosti, pa su u Općini pripremali prijavu na novi natječaj. U međuvremenu je projekt proširen i aktualiziran, a na drugom je natječaju dobio zeleno svjetlo, da bi   napokon, koncem prošle godine, Općina potpisala ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o sufinanciranju tog velikog projekta. Ukupna vrijednost investicije, koja uključuje dogradnju, adaptaciju postojećih prostorija, opremanje unutarnjih prostora zgrade i uređenje vanjskih sadržaja, iznosi 7,6 milijuna kuna.

 

Realizacija velike i potrebne investicije

 

Tada je Općini Brtongila odobreno sufinanciranje 80 posto vrijednosti prihvatljivih troškova, što je nešto više od 5,7 milijuna kuna. To je bio dobar znak da će napokon početi realizacija te velike i potrebne investicije, jer u vrtiću jedva čekaju proširenje i poboljšanje uvjeta. Očekivalo se da će ove godine biti obavljen veći dio posla, ali složena procedura javna nabave i drugih pripremnih poslova konačan početak radova odgađa za početak iduće godine. Postupak javna nabave za takve investicije je složen, a prvi natječaj kojim se utvrđenom procedurom traže izvođači radova je poništen, zapravo nije bilo zainteresiranih poduzeća za radove na zgradi vrtića.

- Realizacija tog projekta zbog velikog iznosa financijskih izdataka jedino je moguća uz sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja RH, jer je to prevelik izdatak za općinski proračun i na taj način projekt ne bi mogao biti ostvaren. Sada je u tijeku drugi, ponovljeni natječaj javne nabave za izvođače radova na zgradi vrtića, nadamo se da će biti zainteresiranih i da neće biti potrebno još jedno ponavljanje. Moraju se poštovati svi rokovi, a to može potrajati, ali ipak očekujemo da će radovi početi već u početku iduće godine. Vidjet ćemo kolika će biti ponuda, koliko će biti u skladu s troškovnikom i predviđenom cijenom, tako da sada ne znamo hoćemo li morati izdvajati dodatna sredstva iz proračuna. Ovo što nam je odobreno, tih 5,7 milijuna kuna se ne može povećavati. Inače, predviđeno je da radovi traju sedam mjeseci, pa se svi nadamo da će sve biti gotovo do nove pedagoške godine, kaže načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić.

 

Od početka zgradu dijele vrtić i škole

 

         U Dječjem vrtiću s nestrpljenjem očekuju početak radova, jer to znači da ih očekuju novi, bolji uvjeti za boravak i rad djece, u skladu s pedagoškim standardima. Raduje podatak da je i ove godine broj djece nešto veći nego lani, što sa zadovoljstvom ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Ivana Mikoli, dodajući da su zbog povećanog broja djece, naročito u jaslicama, morali preurediti dvije manje prostorije koje su služile učiteljima dviju područnih osnovnih škola (hrvatske i talijanske) kao zbornice.

         - Od početka zgradu dijele vrtić i škole, na to smo navikli, ali smo morali zbog nedostatka prostora nekadašnju dograđenu blagovaonicu pretvoriti u dnevni boravak djece, a sada smo i u te dvije prostorije smjestili djecu. To govori i o dobroj suradnji dviju školskih ustanova i našeg vrtića, a želja nam je da se djeca zajedno druže, da osjećaju zajednički prostor kako bi što više djece iz vrtića ostalo u toj školi kao njeni učenici, da se prijelaz iz vrtića u školu što manje osjeti. Želimo biti jedna obitelj, mnogo toga radimo zajednički, pomažemo se međusobno, nadam se da će tako i ostati, veli ravnateljica Mikoli dodajući da je ove godine u vrtiću, u desetosatnom programu 67 djece raspoređenih u četiri odgojne skupine o kojima brine osam odgojiteljica.

 

Izrađeni su svi potrebni projekti

 

- Nadamo se da će sve teći brz poteškoća, da će izvođači biti odabrani u sadašnjem natječaju javne nabave i da ćemo do početka nove pedagoške i školske godine imati što ponuditi našim mladima. Na tom projektu radimo dugo, ali s obzirom na vrijednost koja premašuje mogućnosti našeg proračuna, drugog načina nije bilo. Sredstva su nam odobrena, mi se moramo pobrinuti da osiguramo sredstva za radove, što će nam biti kasnije refundirano, kako se to inače radi kada su u pitanju sredstva iz europskih fondova. U svakom slučaju, iduća će godina biti obilježena našim velikim projektima koje smo pripremali u ovoj i ranijim godinama, dodaje načelnik Paolo Klarić.

Naime, uz radove na proširenju i uređenju zgrade vrtića, veliki posao je uređenje i infrastrukturno opremanje poduzetničke zone Štrpe. Izgradnja prometnice i prateće infrastrukture je nužna kako bi se same parcele u sklopu zone mogle ustupiti potencijalnim investitorima. Vrijednost projekta (bez PDV-a) je 2,4 milijuna kuna, a iz europskih fondova odobreno je 55 posto sredstava ili 1,3 milijun kuna. Izrađeni su svi potrebni projekti, kao i investicijska studija te je ishođena građevinska dozvola. U tijeku je postupak javne nabave za izvođače radova za izgradnju prometnice   i prateće infrastrukture, pa je realno očekivati da će realizacija i tog važnog gospodarskog projekta uslijediti u idućoj godini.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini