RAŠA

Informativni sastanak IRENA-e sa stanarima: Rašanima prezentirane prednosti ULAGANJA U ENERGETSKU OBNOVU ZGRADA

Zainteresiranim stanarima objašnjeno je da će projektna dokumentacija sadržavati varijantne modele obnove od kojih će svaki zadovoljavati uvjete budućih natječaja za financiranje ulaganja u obnovu. Pojedini modeli razlikovati će se kako po ukupno ostvarenoj uštedi energije tako i po očekivanom periodu povrata investicije

| Autor: Branko BIOČIĆ
Raša

Raša


IRENA (Istarska Regionalna Energetska Agencija), kroz EU projekt HAPPEN, nastavlja s provođenjem projektnih aktivnosti kroz održavanje sastanaka sa stanarima na području općine Raša. Tim povodom predstavnici Istarske Regionalne Energetske Agencije IRENA-e održali su u školskoj dvorani OŠ Ivana Batelića u Raši otvoreni sastanak namijenjen informiranju zainteresiranih stanara zgrada koje su predmet natječaja za odabir zgrada u Općini Raša za koje će se izrađivati tehnička dokumentacija energetske obnove.

Mogućnosti obnove

Sastanak je održan u sklopu trenutno otvorenog javnog poziva za izradu projektne dokumentacije energetske obnove stambenih zgrada na području Općine Raša u sklopu HORIZON2020 EU projekta HAPPEN (Holistic AProach and Platform for the deep renovation of the med residential built ENvironment). Stanarima su prezentirane brojne prednosti ulaganja u energetsku obnovu, kako financijske i okolišne, tako i znatno rjeđe spominjane zdravstvene.

Detaljno su opisane mogućnosti obnove, od brojnih mjera povećavanja energetske učinkovitosti do uvođenja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Posebno je naglašen značaj optimiziranja projektnog rješenja, kako s financijskog, tako i s korisničkog stajališta te je zainteresiranim stanarima objašnjeno da će projektna dokumentacija sadržavati varijantne modele obnove od kojih će svaki zadovoljavati uvjete budućih natječaja za financiranje ulaganja u obnovu. Pojedini modeli razlikovati će se kako po ukupno ostvarenoj uštedi energije tako i po očekivanom periodu povrata investicije.

Uključeni i konzervatori

Sva dokumentacija koja će se izrađivati imati će tipski karakter kako bi se u što je moguće većoj mjeri smanjio trošak njenog korištenja za sve buduće korisnike koji su suvlasnici identičnih objekata.

Sastanak je završen otvorenom raspravom u kojoj je sudionicima dana mogućnost postavljanja pitanja o natječaju i kojom je započeta javna rasprava o navedenim temama. Buduće aktivnosti uključuju daljnje sastanke sa stanarima koji zadovoljavaju kriterije Javnog poziva kako bi se u suradnji s njima, Općinom Raša i Konzervatorskim odjelom u Puli postiglo zadovoljavajuće rješenje energetske obnove uključenih stambenih zgrada na području Općine Raša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater