REAGIRANJE

IDS Gračišće: Načelniku Jeromeli bilo bi bolje da radi svoj posao umjesto da manipulira podacima

| Autor: Glas Istre
Albert Putinja, čelnik IDS-a Gračišća

Albert Putinja, čelnik IDS-a Gračišća


Nakon što smo u Glasu Istre objavili razgovor s načelnikom općine Gračišće, nezavisnim Ivanom Jeromelom, priopćenjem je reagirao tamošnji IDS iz čijih je redova bio dugogodišnji načelnik Ivan Mijandrušić.

Jeromela je u prethodnom članku ukazao na brojne naslijeđene probleme, među kojima su dugovi kao i pročistač otpadnih voda izgrađen prije deset godina, a koji ni danas ne radi, ali užasno smrdi!

Objavljujemo priopćenje IDS-a u cjelosti:

„Lanjski lokalni izbori su iza nas, a IDS Gračišće se od prvog dana pomirio s rezultatima prema kojima je povjerenje za upravljanje općinom pripalo nezavisnom Ivanu Jeromeli i njegovoj listi. Znamo da je upravljanje općinom zahtjevan poziv i da svakome treba određeno vrijeme da se uhoda. Iz tog razloga, novom smo načelniku odlučili dati, ne 100 dana mira, već cijelu jednu godinu da pokaže što zna i može napraviti za razvoj naše sredine!“, poručio je predsjednik IDS-a Gračišće Albert Putinja.

Nakon još jedne u nizu objavljene žalopojke od strane načelnika, dužni smo, ističe Putinja, osvrnuti se na situaciju u Općini te iznijeti i drugu stranu priče.

- Dugove koje spominje ne bi trebali biti nikome nepoznanica jer se na Vijeću o njima itekako otvoreno i transparentno raspravljalo. Oni imaju jasan i provediv plan otplate te ne ugrožavaju likvidnost same Općine. Valja također napomenuti kako su iznosi koje načelnik spominje netočni. Oni su pri primopredaji iznosili 350 tisuća kuna. Ne manje važno, ti su dugovi striktno namjenski, odnosno služili su za pokretanje kapitalnih projekata, a ne za nepotrebne troškove kako bi se na neki način moglo iščitati iz posljednjeg intervjua načelnika.

Što se tiče pročistača otpadnih voda, istina je da taj projekt, nažalost, nije zaživio. Načelnik je izostavio reći da je tome tako jer izvođač radova nije dostavio Općini dokumentaciju za crpnu stanicu i tu se stvari počele komplicirati. Iznos od milijun eura, koji načelnik spominje za rekonstrukciju valjda njemu služi kao sredstvo kojim će stvoriti privid katastrofalne, praktički bezizlazne situacije financijskog stanja Općine. Napominjemo da postoji elaborat o rekonstrukciji uređaja od strane projektanta, čiji je iznos 258.375,00 kuna plus PDV.

Nadalje, ne možemo se nikako složiti s tezom da Gračišće izgleda zapušteno. Vjerujemo da se stanovnici Općine sjećaju u kakvom je stanju bilo Gračišće 2001., odnosno otkad je prethodna vlast na čelu s bivšim načelnikom preuzela upravljanje Općinom. Od tad se cijelo mjesto značajno uredilo, posebno starogradska jezgra, dok je infrastruktura na sasvim solidnoj razini obzirom na realne financijske mogućnosti Općine. Puno je napravljeno i za promociju samog Gračišća, koje je postalo prepoznatljivo, pitoreskno mjesto i u nacionalnim okvirima.

Zato nas posebno žalosti što se po pitanju dodatnog brendiranja Gračišća ne radi apsolutno ništa, naveo je Putinja. Od novog, mladog načelnika očekivali smo da će puno energije uložiti u promociju mjesta te da će svježim idejama raditi na stvaranju gospodarskog i društvenog okvira koji će dati vjetar u leđa gospodarstvenicima i turizmu. Međutim, realnost je takva da se njegova prisutnost u medijima, a samim time i Općine, može nabrojati na prste jedne ruke, a to su redom izjave kojima se novi načelnik žali i jada na zatečeno stanje. Misli li tako privući investitore i velike firme o kojima mašta bez ikakvog pokrića, to zna samo načelnik Jeromela.

- Ono što mi znamo jest da novih investicija nema ni na vidiku. Koliko je stanje loše po tom pitanju vidjeli smo na posljednjoj sjednici Vijeća, na kojoj je u polugodišnjem Izvješću o izvršenju Proračuna jedina ostvarena investicija nove vlasti nabavka pivskih garnitura za školu Bazgalji u iznosu od 4.694,00 kune.

Drago nam je da je načelnik Jeromela pohvalio projekt 'Katine kuće', a ono što nam je manje drago jest da je zbog njegovog nerada Ministarstvu turizma moralo biti vraćeno već dodijeljenih 190.000,00 kuna za nastavak projekta, što je bilo osigurano prethodnim mandatom.

Za kraj, smatramo da je načelnik mandat dobio kako bi ubrzao razvoj i isporučio barem nekoliko projekata. No, iz njegovih posljednjih izjava nismo sigurni da je uopće shvatio što sve načelnik može i mora napraviti, i za što ga, ako želite, plaćamo. Naime, kako drugačije objasniti njegovu izjavu, citiramo „Većina infrastrukture je napravljena, a onu koja nije nećemo raditi mi. Recimo, kanalizaciju će raditi IVS. Tko god da je tu bi se radilo“?

Pozivamo načelnika Ivana Jeromelu da se prihvati posla i da preuzme odgovornost za upravljanje Općinom, jer nitko nema koristi od stvaranja privida da se napokon nešto radi, a zapravo sve stoji, zaključio je predsjednik IDS-a Gračišća Albert Putinja, stoji u priopćenju IDS-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater