Put dug 1.700 kilometara

Hodočašće "Marijanski zavjet za domovinu"

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Zavjetno hodočašće "Marijanski zavjet za domovinu" ove godine slavi petu obljetnicu. Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1.700 kilometara, uz još 600 kilometara priključnih ruta. Hodočašće je krenulo 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku.

Priključna ruta Pula – Rijeka duga 113 kilometra kreće 6. srpnja iz Pule, a 10. srpnja u Rijeci na Trsatu priključit će se glavnom hodočasničkom toku. Istarska ruta vodi: Pula - Svetvinčenat - Pazin - Hum - Rijeka - Trsat. Prijava hodočasnika je obavezna na www.marijanskizavjet.hr. Hodočašće "Marijanski zavjet za domovinu", koje organizira istoimena bratovština, prolazi svim većim marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske. Na putu kojim prolaze hodočasnici lokalno stanovništvo upoznaje se s važnošću sakralne, kulturne i prirodne baštine te istinom o Domovinskom ratu na njihovom području.

Hodočasnička ruta kreće iz Osijeka preko najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske, Aljmaša, a završava na Srđu kod Dubrovnika. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Ruta hodočasničkog puta povezuje sva marijanska i ostala najznačajnija svetišta kroz Hrvatsku s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Prolaskom kroz značajna mjesta prirodne baštine kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, značajni krajobrazi i tomu slično promiče se njihova vrijednost. Cijeli projekt predstavlja duhovno-turistički izazov i vrijedno iskustvo za svakog sudionika, a svojim svakodnevnim različitim programima, uz stručno vodstvo, hodočasniku daje posve novu razglednicu hrvatske duhovno-turističke ponude. Osim toga turistički potencijal naših gradova i sela koji se nalaze na hodočasničkom putu može se i na ovaj način približiti javnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum