NAČELNIK OPĆINE SVETA NEDELJA

GIANVLADO KLARIĆ: Svaki načelnik općine mora ostaviti bolji trag od svog prethodnika

| Autor: Branko BIOČIĆ
Gianvlado Klarić i Irene Franković (B. BIOČIĆ)

Gianvlado Klarić i Irene Franković (B. BIOČIĆ)


Žalosti me da pojedini naši vijećnici daju izjave za medije da Općinu Sveta Nedelja treba ukinuti. Moj stav o tome je, ne politički, već argumentiran, a to je da smo se mi na Labinštini kod osnivanja novih jedinica lokalne samouprave rukovodili nekim kriterijima, pa se tako formiralo pet jedinica lokalne samouprave, dok su neke druge sredine osnovale 7 do 8 jedinica, ne uzimajući pritom u obzir kriterije samoodrživosti, teritorijalni i demografski kriterij, kaže Klarić

"Što se tiče moje plaće nakon 1. srpnja pa do kraja godine od 12.600 kuna ona je temeljena na zakonu, a druga je stvar što ja mislim o tom zakonu i da li ga treba mijenjati. Neka mi netko kaže tko je i kada odustao od prava koja ga pripadaju po zakonu. Uostalom, na početku svog mandata bivši načelnik općine i njegov zamjenik dobivali su punu plaću šest mjeseci kada je općina bila u vrlo teškoj situaciji", započeo je razgovor Gianvlado Klarić, načelnik općine Sveta Nedjelja na Labinštini koji se povlači s te funkcije od 1, srpnja.

- Hvala Bogu razlog nije zdravstveni, ni politički. Naime, već na početku mandata postojala je mogućnost "pola-pola" mandata s mojom zamjenicom, ali sredinom 2019. dogovorili smo da to bude od 1. srpnja. Moja zamjenica, buduća obnašateljica dužnosti načelnika je mlada osoba, obrazovana, sposobna i spremna uhvatiti se u koštac s izazovima koja ova dužnost nosi sa sobom. Vjerujem da će, ako nađe svoje razloge da se kandidira na lokalnim izborima dogodine ova sredina biti u pravim rukama. Ona moju podršku ima, i imat će ju i ubuduće. Kriza uslijed koronavirusa ima utjecaja, kako na nacionalnom nivou, tako i na lokalnom nivou, kaže Klarić.

Rebalans

- Držim da većih poremećaja ne bi trebalo biti. Ubrzo ćemo donijeti rebalans koji neće smanjiti socijalna prava, svi će naši stipendisti i nadalje dobivati stipendije, sve udruge, osim djelomično nogometni klubovi, ostvarit će pravo na planirane iznose. Rezovi su davno napravljeni. Očekivani Proračun po sadašnjim pokazateljima bit će oko 10 milijuna kuna, a u slučaju da kriza potraje znat ćemo intervenirati na vrijeme. Planiramo uvesti određeni paket mjera. Ovim putem ističem da ćemo odustati od gradnje reciklažnog dvorišta za što smo već dobili potvrdu o bespovratnim sredstvima jer po ga novom Zakonu ne moramo imati. Međutim, ovih ćemo dana potpisati Sporazum s tvrtkom 1. Maj Labin, o besplatnom korištenju prostora u tu svrhu za naše građane na području Pretovarne stanice Cere. Do kraja godine izgradit će se 1. faza proširenja groblja u naselju Nedešćina te dvorana, hala na katu Doma kulture Poldrugo Valentin u Nedešćini i to za potrebe građana, a posebice žitelja naselja Nedešćina, ističe Klarić.

- Ostaje žal za bespovratnim sredstvima za izgradnju Dječjeg vrtića jer smo mi, kao i ostali iz Istre, proglašeni u tom trenutku prerazvijenima. Ovom prilikom se još jedanput zahvaljujem Rimokatoličkoj Crkvi Svetog Trojstva u Nedešćini, kao i Porečko i Pulskoj biskupiji na razumijevanju, a pitanje zemljišta na kojemu je Dječji vrtić u Vrećarima mislim da ćemo riješiti na obostrano zadovoljstvo. Još jedanput naglašavam da je po mišljenju struke naš vrtić jedan od jeftinijih u našem okruženju i šire, a s njegovom izgradnjom riješilo se pitanje potrebe smještaja i odgoja djece i to ne samo s našeg područja, nego i s područja cijele Labinštine, ističe Klarić.

Ovih dana se mnogo priča oko novog ustroja jedinica lokalne i područne samouprave, a neki poput nositelja nezavisne liste Miljenka Vidića smatraju i da bi općinu Sveta Nedjelja trebalo ukinuti.

- Žalosti me da pojedini naši vijećnici daju izjave za medije da Općinu Sveta Nedelja treba ukinuti. Moj stav o tome je, ne politički, već argumentiran, a to je da smo se mi na Labinštini kod osnivanja novih jedinica lokalne samouprave rukovodili nekim kriterijima, pa se tako formiralo pet jedinica lokalne samouprave, dok su neke druge sredine osnovale 7 do 8 jedinica, ne uzimajući pritom u obzir kriterije samoodrživosti, teritorijalni i demografski kriterij. Općina Sveta Nedelja po zadnjim podacima o prebivalištu ima preko 3.000 stanovnika. U zadnjih 7 godina od kad smo preuzeli upravljanje Općinom nije istina da sam bio stečajni, već sanacioni upravitelj. Dubioze od 6,5 milijuna su riješene i to na način korištenja unutarnjih resursa, štednjom i racionalizacijom. Od države i županije za to nismo dobili ni kune, nismo prodali, kako se ono kaže, ni pedalj naše imovine, a to sve nam daje za pravo da kažemo da smo održiva općina. Sada ovdje garantiram da s našim proračunom možemo funkcionirati i financirati one najprioritetnije sadržaje od predškolskog odgoja, vatrogastva, obrazovanja, zdravstva, socijale, sporta, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture i drugo, uz napomenu da očekujem veću decentralizaciju države na način da se i sredstva spuste na nižu razinu, a ne samo obaveze. Na taj bismo način mogli našim građanima pružiti još bolji standard u svojem životnom okruženju, smatra Klarić, koji nakon sedam godina na čelu općine žali samo za jednim neostvarenim projektom.

Kanalizacija

- To je kanalizacija odnosno odvodnja na relaciji Nedešćina-Vrećari-Industrijska zona koja nije realizirana iako je ishodovana građevinska dozvola, sredstva su skoro zajamčena iz bespovratnih sredstava EU-a, ali se čeka realizacija projekta aglomeracija Labin-Rabac-Raša koji kasni, rekao je Klarić.

Nada se da je i on nakon sedam godina ostavio neki pozitivan trag koji će netko cijeniti te da će sutra biti još bolje nego danas jer svaki načelnik mora biti bolji od prethodnog. Kaže kako ovim razgovorom završava svako javno polemiziranje. U mirovini je od 1. siječnja iduće godine i okreće se svom vrtu kojeg je zapostavio, malom vinogradu i masliniku s dvjestotinjak stabala maslina. Ako ga njegova stranka IDS bude trebala, on je i dalje on je tu, kaže Klarić.

Zahvalio se svim građankama i građanima Općine Sveta Nedelja na dugogodišnjem povjerenju, razumijevanju i strpljenju, uz opasku da svaka izvršna vlast može biti zadovoljna i ponosna na takve vrijedne građane.

Klarića će od 1.srpnja naslijediti njegova zamjenica Irene Franković, 38 godišnja profesorica povijesti, talijanskog jezika i književnosti koja će biti obnašateljica dužnosti načelnika općine do izbora iduće godine.

- Moram još odlučiti hoću li prihvatiti mandat načelnice, a moram dobiti i potvrdu svoje podružnice IDS-a i vrha stranke. Do kraja godine sigurno idemo na proširenje groblja gdje ćemo dobiti nova grobna mjesta za idućih 10 godina, obnoviti ćemo i prvi kat Doma kulture Poldrugo Valentin, uredit ćemo multifunkcionalnu dvoranu, sanirati krovište i fasadu stana u Ladanjskom dvorcu u Sv. Martinu u vlasništvu općine te ishoditi projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za školsku dvoranu u Nedešćini, rekla je Franković koja se uključila u IDS 2014. godine, a kao nastavnica u školi u Nedešćini radila je od 2011.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of