NAJBOLJA EKO KUĆA U EUROPI

FRANKO SIFARI, VLASNIK VILLE MILICE: Opredijelio sam se za eko kuću jer živim taj način života i privatno


Kuća je dobila ime po mojoj pokojnoj noni Milici koja mi ju je ostavila u nasljedstvo i siguran sam da nas sada gleda od gore i da je sretna. Jer, prije preuređenja stara kamena kuća nije imala nikakvu infrastrukturu, ni kanalizaciju. Jedan dio kuće star je oko 100, drugi dio 70-ak godina. Nisam štedio na uređenju, materijalima i opremi, a gosti to itekako primjećuju, kaže Sifari

Villa Milica, koja se nalazi u selu Šajini, na području općine Barban, na 15 kilometara od fažanskih plaža, dobila je nagradu za najbolju eko kuću u Europi 2018. godine. Kako se opredijelio za ekološki turizam i taj segment turističkog smještaja, vlasnik Franko Sifari otkriva nam u razgovoru, opisavši način svog poslovanja te što sve gosti žele naći u eko kući. 

- Od samog početka sam se opredijelio za eko kuću jer živim taj način života i privatno, ne samo poslovno. Mene i moju obitelj na to su potaknuli naši prvi gosti, započinje priču Sifari. Kuća je prvim gostima svoja vrata otvorila 2014. godine, ali je bilo potrebno više od dvije godine za njezino potpuno uređenje, a eko certifikat zatražili su kasnije. 

Osviješteni gosti 

- Kuća je obiteljsko nasljeđe i osim za goste, preuredili smo je i za sebe. Ime je dobila po pokojnoj noni Milici koja mi ju je ostavila u nasljedstvo i siguran sam da nas sada gleda od gore i da je sretna jer prije preuređenja stara kamena kuća nije imala nikakvu infrastrukturu, ni kanalizaciju. Dakle, bilo ju je potrebno kompletno preurediti. Jedan dio kuće star je oko stotinu, drugi dio sedamdesetak godina. Moram napomenuti da nisam štedio na uređenju, materijalima i opremi, a gosti to itekako primjećuju, kaže Sifari. 

Već na samom početku gosti su postavljali uvjete, recimo, da im omogućimo selekciju otpada jer su oni to činili i kod kuće. To su uglavnom bili gosti iz zapadne Europe, naročito iz Njemačke, Velike Britanije, kojima je to način života. Sifari ističe da je želio omogućiti takvim osobama da putuju u skladu sa svojim navikama te je već u drugoj godini poslovanja imao opremu za selektiranje otpada. Ono što mu je pomoglo da bi u potpunosti imao eko kuću je to što je odmah na početku uveo led rasvjetu i ostale stvari koje su kasnije bile uvjet za certifikaciju.  

Prvi put je certificiranje obavljeno pretprošle godine i to je certifikat Istarske županije "Eco Domus" koji u sebi sadrži pedesetak kriterija koje je potrebno zadovoljiti, no dobio ga je vrlo jednostavno jer je od početka imao većinu navedenih stavki. 

- Najviše što sam morao napraviti je ugraditi filtere za štednju vode i zamjenu plastičnih žardinjera terakotom. U kući su se i do certificiranja uglavnom koristili prirodni materijali, kamen, drvo i prirodni tekstil, što je olakšalo postupak.

Jedino što sam izbacio bila su konvencionalna sredstva za čišćenje, ubruse i toaletni papir, te sam uveo "natural friendly" proizvode, govori vlasnik Ville Milice. 

Kaže da se u suštini ne može eliminirati sva plastika iz uporabe jer je to nemoguće, ali je eliminirana gdje god je to bilo moguće. Plastične ležaljke za sunce zamijenili su drvenima. Nedavno su izradili i svoju web stranicu, a u planu im je prodaja smještaja na internetskim kanalima na kojima se traži ekološki smještaj. Sifari smatra da agencije ni u Hrvatskoj niti u inozemstvu još uvijek ne prepoznaju ovu vrstu usluge kao proizvod. 

Puni četiri mjeseca 

- Još je uvijek mali broj kuća koje su takvog karaktera. Vjerujem da svi gosti koji koriste te standarde u svom načinu života žele doći u takve kuće. Moji gosti zaista odobravaju što kuća ima certifikat. To im je drago i napominju da u drugim kućama prilikom odmora nisu imali mogućnost odvajanja otpada pa im je to predstavljalo problem i da se osjećaju ugodno u kući u kojoj se upotrebljavaju kemijska sredstva koja štite prirodu, i žive u skladu s prirodom, odnosno imaju najmanji negativan utjecaj na okoliš, ističe naš domaćin. 

Zadovoljan je svime što je postigao, pa i ako pritom ne dođe do krajnjeg cilja, bolje naplate ponuđenih usluga. Ono što planira napraviti je preko agencija pokušati doći do gostiju koji će više cijeniti ekološki potpuno opremljen objekt. On se za to opredijelio jer smatra da je to budućnost. 

- Nekim vlasnicima objekata atraktivne su druge stvari, kao što su kućni ljubimci ili aktivan odmor, rekreacija i sport, pa su se opredijelili za to. Ja sam se opredijelio za eko turizam i vidjet ćemo gdje će me to odvesti, kaže Franko Sifari. 

U Istri je svega desetak eko certificiranih kuća i smatra da će ih s vremenom biti sve više, a osobno svakome bi preporučio ulazak u županijski program Eco Domus. "Mi smo preko Županije uspjeli dobiti 5.000 kuna bespovratnih sredstava koje smo iskoristili za nabavku novih drvenih ležaljki. Vjerujem da će Županija i dalje nuditi namjenska sredstva iz ovog programa i to je konkretan benefit koji sam ostvario već u prvoj godini poslovanja", kaže Sifari.

Sezona u Villi Milici traje od svibnja do listopada, puni se četiri mjeseca u godini, što vlasnik smatra zadovoljavajućim. Struktura gostiju objedinjuje sve generacije. Zimski period ne rade jer su troškovi grijanja preveliki i nije im isplativo. Cijena u zimskim mjesecima trebala bi biti kao i usred sezone da bi se podmirili svi troškovi, a gosti očekuju nižu cijenu.

Obiteljski doček

 Što se tiče dojmova gostiju, kaže da su izvrsni, neki su čak na prijateljskoj razini što domaćine uvjerava da su na pravom putu. Sve rade obiteljski, dočekuju i ispraćaju svoje goste, na usluzi su im cijelo vrijeme, iako su svi zaposleni na svojim redovnim poslovima. Neki su im se gosti već vraćali više puta, iako su tek nekoliko godina na tržištu, a neki koji dođu uopće ne izlaze iz Ville. 

- Svaki gost ima svoje potrebe, nekima organiziramo izlete, s nekima se družimo, neki jednostavno ne žele otići nikuda izvan kuće za vrijeme svog odmora. Dogodi se da nam dođe dvoje ljudi, a dođe ih i osam što je maksimum koji možemo primiti, no mi se maksimalno potrudimo da ugodimo njihovim željama i potrebama kako bi svi bili zadovoljni, zaključuje Sifari. (Andrea LONČARIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter