FOLIRANTICA USRED ISTRE

Vila dizajnera, slikara i glazbenika Ivice Propadala u selu Foli UVRŠTENA MEĐU 12 NAJLUKSUZNIJIH VILA U HRVATSKOJ

| Autor: Lara BAGAR


Propadalo je u njoj savršeno uklopio tradiciju, kulturu i suvremenost. Izvana decentna, unutra slojevita. Eklektična je to raskošna vila od 320 kvadrata na dvije etaže koja svojom toplinom ne odaje tu ogromnu kvadraturu. U prizemlju otvorenog tipa ima dnevni boravak s kaminom, blagovaonicu i kuhinju. Fuzija je to stilova, od secesijskog kauča do industrijske kuhinje na kotačima

U zaseoku Foli, malom mjestu sa 12 stanovnika u blizini Savičente, svoju je istarsku kuću uredio poznati dizajner, scenograf i slikar Ivica Propadalo. Prekrasno je to zdanje duhovitog naziva "Folirantica" koje je prije dvije godine uvršteno među 12 najluksuznijih vila u Hrvatskoj. Izgleda da je zapuštena izvorna tradicionalna istarska kuća s kraja 17. stoljeća čekala poznatog dizajnera i njegovu 28 godina mlađu suprugu Draganu da joj podare novi život.

- Pobornik sam da se nečemu što je nekada netko napravio vrati duša. Da se oplemeni i unese nešto modernije, duh vremena ali da se opet zadrži prošlost, objašnjava ugodan domaćin koji je kuću temeljito renovirao. I uspjelo mu je. Podario joj je dušu, šarm i ne folira se kao što joj ime sugerira.

Propadalo je u njoj savršeno uklopio tradiciju, kulturu i suvremenost. Izvana decentna, unutra slojevita. Eklektična je to raskošna vila od 320 kvadrata na dvije etaže koja svojom toplinom ne odaje tu ogromnu kvadraturu. U prizemlju otvorenog tipa   smješten je dnevni boravak s kaminom, blagovaonicom i kuhinjom. Fuzija je to stilova, od secesijskog kauča do industrijske kuhinje na kotačima. Velike široke modernističke stube vode na kat gdje su smještene sobe - radna, velika spavaća i dvije gostinjske - jedna romantično roza i isto tako svjetlo plava s izlaskom na terasu sa šternom. U kući su očuvani svi autohtoni dijelovi koji su se mogli iskoristiti, a krovište je vjerna rekonstrukcija originalnog.

Debeli kameni zidovi dio su originalne stare kuće koji se isprepliću i s raznim stilovima stvaraju estetsku harmoniju. Mnoštvo namještaja i detalja kupljeno je i nabavljeno na sajmovima starina, poput kaljeve peći u svjetloplavoj i bijeloj boji u kuhinji. Kupljena je prije 10 godina na Britancu. Peć je bila iz Rovinja i sada se, igrom sudbine, opet vratila u Istru.

Gramofonska tuba pretvorena je u efektni luster. Po cijeloj kući promišljeni su detalji i dekoracije od kojih svaka priča svoju priču - počevši od ljubičastog Porina do restaurirane bicikle u dnevnom boravku koja je došla kao ostavština stare kuće u paketu sa Stojadinom i starim motorom. Anđeli iz jedne kazališne scenografije na jednom zidu i po cijeloj kući mnoštvo slika ovog proslavljenog umjetnika. Ako nema priču, onda je Propadalo sam stvori. Ako nije starina, većinom je napravljeno po mjeri dizajnera, poput industrijske kuhinje ili modularnog ormara u spavaćoj sobi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of