Trodnevna fešta u čast grožđu i vinu započinje danas
Prema dostupnim podacima prva pučka fešta kojom se oduvijek obilježavao početak berbe grožđa, jesenskih radova u poljima i podrumima, uz zahvalnost za plodove zemlje, održana je u Bujama 1905. godine, a s godinama je ta pučka fešta prerasla u poznatu turističku manifestaciju
Od danas ujutro do nedjelje kasno navečer, trajat će ovogodišnja turistička i zabavna manifestacija Dani grožđa u Bujama, jedna od najstarijih i najpoznatijih pučkih slavlja u Istri. Prema dostupnim podacima prva pučka fešta kojom se oduvijek obilježavao početak berbe grožđa, jesenskih radova u poljima i podrumima, uz zahvalnost za plodove zemlje, održana je u Bujama 1905. godine, a s godinama je ta pučka fešta prerasla u poznatu turističku manifestaciju koja će i ove godine obilovati zabavnim, kulturnim, sportskim i edukativnim sadržajima za sve uzraste.
Mazimo tradiciju
Program 114. Dana grožđa predstavili su u ime organizatora bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, direktor Ureda Turističke zajednice Valter Bassanese, te ravnateljica i kustosica u Pučkom otvorenom učilištu Rosana Bubola i Tanja Šuflaj. Ovogodišnji Dani grožđa održavaju se pod sloganom "Mazimo tradiciju" pa će program biti ispunjen programima kojima se njeguje tradicija, uz suvremene sadržaje.
- Vremenska prognoza je povoljna, što će pomoći i nama i posjetiteljima da se zabave. Cjelokupnu organizaciju preuzeli su Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište, a Grad Buje je pokrovitelj cijele manifestacije, uz niz sponzora kojima zahvaljujem na pomoći. Angažirali smo dobre izvođače glazbenog dijela programa, u nizu sportskih susreta sudjeluje gotovo tisuću sportaša, od djece iz vrtića do veterana. Posjetitelje uvijek privlači tombola, to je dio tradicije, a ove godine prva nagrada je 30.000 kuna, pa će se netko dodatno radovati. Pozivam sve posjetitelje da dođu na našu feštu, poručio je gradonačelnik Vižintin.
Od kantine do kantine
- Ovo je manifestacija za koju živi čitavo Buje, a ovo je prilika da i na ovaj način nastavimo promociju naše destinacije preko našeg glavnog proizvoda, grožđa, pa ćemo u središtu grada otvoriti Wine Point, mjesto gdje će posjetitelji moći kušati i kupiti vina naših lokalnih proizvođača. Kako se ovom manifestacijom slave vinogradari, grožđe i vino, nastojali smo ponuditi nekoliko sadržaja njegujući tu tradiciju, pa ćemo i feštu započeti šetnjom od kantine do kantine i tom će prilikom posjetitelji vidjeti i tradicionalni način i moderniji način proizvodnje vina. U nedjelju je i tradicionalna povorka alegorijskih kola s prikazom radova u polju i proizvodnje vina, dodao je Vater Bassanese.
Tijekom slaganja programa, organizatori su se pobrinuli da zadovolje ukuse posjetitelja svih uzrasta.
- Dani grožđa nisu samo pučka fešta pa smo pokušali kulturni i glazbeni program prilagoditi našim okolnostima, našoj tradiciji pa smo u petak navečer organizirali koncert na kojem će se smjenjivati pjesme na istrovenetskom, našem dijalektu s klapskim pjesmama koje vole i mladi i stari, te s etno zvucima. Naime, te večeri nastupaju Trio Hering, Scarcia i Petek, etno grupa Vruja i poznata klapa Šufit. Bit će dobre glazbe i druge dvije večeri, od mega popularnog sastava Barcelona Gipsy Balkan Orchestra do uvijek rado slušanog Elija Piska, napomenula je Rosana Bubola, dok je Tanja Šuflaj dodala i nekoliko sadržaja iz područja kulture, kao što je izložba fotografija Lare Žibret u kuli sv. Martina u petak navečer.
Crostata od 2.109 bobica
Za vrijeme manifestacije bit će otvoren prigodan gospodarski sajam s domaćim proizvodima, a treba spomenuti i humanitarnu prodaju crostate koju s 2.019 bobica priprema Dragica Lukin. U program su se uključili vrtići, škole, sportaši, umirovljenici, lovci, gljivari, bit će održana i prva utrka dronova, a za dobru realizaciju brine se i velik broj volontera. Ulaz ne sva priredbe i programe je besplatan.