NAKON DVOGODIŠNJEG POSTUPKA

Europska zaštita autohtonih proizvoda: ISTARSKO MASLINOVO ULJE DOBILO OZNAKU IZVORNOSTI

Ilustracija (M. ANGELINI)

Ilustracija (M. ANGELINI)


Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra s europskom oznakom izvornosti smije se proizvoditi na području hrvatske i slovenske Istre, a u hrvatskoj još i na području Liburnije. Dobra stvar ove zajedničke hrvatsko-slovenske zaštite je u odredbi da se masline mogu prerađivati s obje strane granice

U Službenom listu Europske unije od 27. veljače 2019. godine objavljena je Uredba Europske komisije o upisu oznake izvornosti istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog podrijetla. Time je proizvod koji se u toj proceduri službeno zove "ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra" nakon gotovo dvogodišnjeg postupka zaštićen oznakom izvornosti u Europskoj uniji, i to kao proizvod iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre.

Hrvatsko-slovenska zaštita

Procedura zaštite istarskog maslinovog ulja inače je trajala još od 2016. godine kada je Hrvatska dala zahtjev za zaštitu proizvoda "Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje", nakon čega je uslijedio prigovor Slovenije koja je ranije zaštitila "Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre"; u pregovorima koji su uslijedili usuglašeno je da se krene u zajedničku zaštitu i da se proizvod na razini Europe zaštiti pod jednostavnim imenom "Istra", što je sada, nakon višegodišnjeg rada na usuglašavanju specifikacija, i okončano.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra s europskom oznakom izvornosti smije se proizvoditi na području hrvatske i slovenske Istre, a u hrvatskoj još i na području Liburnije. Dobra stvara ove zajedničke hrvatsko-slovenske zaštite je u odredbi da se masline mogu prerađivati s obje strane granice, naravno uvijek unutar područja zaštite, a u specifikaciji su pobrojane sve autohtone i udomaćene sorte koje se uzgajaju s obje strane hrvatsko-slovenske granice u Istri.

Slijedi zaštita sira, meda…

Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra je tako, nakon istarskog pršuta, postalo drugi istarski proizvod koji je zaštićen oznakom izvornosti na razini Europske unije, i to u oba slučaja kroz zajedničko hrvatsko-slovensku zaštitu. U završnim su fazama postupci zaštite oznakom izvornosti na nacionalnoj razini (što je preduvjet da bi se podnio zahtjev za europsku zaštitu) za istarski ovčji sir, istarski med i meso istarskog goveda, a u početnoj je fazi postupak zaštite istarske kobasice nacionalnom oznakom geografskog podrijetla. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater