OD VAŽNOSTI I ZA LOKALNU ZAJEDNICU

EKOLOŠKI OSVIJEŠTENI TDR i pulska Plinara investirali više od 10 milijuna kuna u prirodni plin

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Radi se o izuzetno značajnom događaju i projektu koji će TDR-u, koji od 2015. godine posluju u sastavu BAT-a, omogućiti prelazak na prirodni plin kao jeftiniji i daleko ekološki prihvatljiviji energent od lož ulja, koji se dosad koristio za potrebe proizvodnog procesa u tvornici

  

Prigodnom svečanošću danas će se u Kanfanaru obilježiti priključenje tvornice duhanskih proizvoda, u vlasništvu British American Tobacca (BAT), na novoizgrađeni plinovod od Rovinja do Kanfanara. Radi se o izuzetno značajnom događaju i projektu koji će TDR-u, koji od 2015. godine posluju u sastavu BAT-a, omogućiti prelazak na prirodni plin kao jeftiniji i daleko ekološki prihvatljiviji energent od lož ulja, koji se dosad koristio za potrebe proizvodnog procesa u tvornici. 

Optimalno gorivo

Tvornica u Kanfanaru inače koristi toplinsku energiju za proizvodnju pregrijane vodene pare koja se koristi u procesu obrade duhana kao i za grijanje, ovlaživanje, odnosno gdje god u tvornici postoji potreba za toplinskom energijom. Prirodni plin koji je optimalno gorivo za proizvodnju pregrijane pare od izgradnje tvornice do danas nije bilo moguće koristiti, jer nije bio dostupan na toj lokaciji. No, to više nije slučaj jer je nakon puno vremena planiranja i analiziranja pronađen model koji je dobar za tvornicu i distributera plina, ali i lokalnu zajednicu.

Naime, pulska Plinara i TDR, odnosno BAT, zajednički su investirali više od 10 milijuna kuna u plinovod koji je izgrađen u manje od 6 mjeseci, i koji je dug nešto više od 15 kilometara. Trasa plinovoda osim Rovinja i Kanfanara prolazi i pokraj mjesta Rovinjsko selo, Žuntići, Sošići, Matohanci, Brajkovići, Pilkovići i Okreti.

Tvornici u Kanfanaru taj je projekt iznimno značajan jer je u tvornici od izgradnje do danas glavni energent bilo lož ulje, koje ne samo da je skuplji energent od prirodnog plina, već je zbog emisija ugljičnog dioksida i štetniji za okoliš. Prirodni plin generira skoro trideset posto manje ugljičnog dioksida za istu količinu toplinske energije. 

Investicije

Osim povećanja energetske učinkovitosti postrojenja tvornice i smanjenja ukupne cijene utrošene energije, izgradnja plinovoda je od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu, u smislu povećanja dostupnosti prirodnog plina privatnim i poslovnim subjektima uz trasu plinovoda na području Grada Rovinja i Općine Kanfanar.

Proizvodni pogon tvornice u Kanfanaru zauzima sve važnije mjesto u BAT-ovom globalnom sustavu, trenutno opskrbljuje čak 26 tržišta sa svojim proizvodima, a udio izvoza iznosi gotovo 80 posto. BAT kontinuirano nastavlja investirati u tvornicu i tako povećavati njezinu konkurentnost na globalnom tržištu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini