NOVO RADNO MJESTO BIVŠEG GRADONAČELNIKA POREČA

Edi Štifanić izabran za pročelnika za gospodarstvo Istarske županije


Bivši gradonačelnik Poreča Edi Štifanić novi je pročelnik za gospodarstvo Istarske županije. Sam Štifanić u razgovoru tu novost nije želio potvrditi, ali su nam je potvrdili iz Županije.

- Prošao sam testiranje i sada čekam da me nazovu. Ne znam jesam li izabran na natječaju, rekao je Štifanić, ne želeći ništa prejudicirati ni otkrivati. Rekao je tek da se javio na natječaj koji je raspisan 5. ožujka, dok je provjera znanja i sposobnosti kandidata obavljena 18. travnja.

Na upit zašto se prijavio na natječaj i kako to da napušta radno mjesto suradnika Uprave porečkog komunalnog poduzeća Usluga, na koje je izabran na određeno vrijeme ove godine u siječnju, kazao je da se prijavio jer smatra da svojim iskustvom može doprinijeti radu Županije.

Istarska županija je u svom pisanom odgovoru na naš upit navela da je Edi Štifanić na natječaju bio najbolji kandidat, budući da je ispunio formalne uvjete i ostvario najbolji rezultat na pisanom testiranju i usmenom razgovoru. Na natječaj se javila još jedna osoba koja, međutim, nije ispunila uvjet od najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima. Stoga je na testiranje i razgovor naposljetku pozvan samo Štifanić.

Štifanić će na funkciji pročelnika za gospodarstvo zamijeniti dosadašnju v. d. pročelnice Lorenu Brgić, koja je vršiteljica dužnosti od svibnja 2015. kada je ostavku dao njen prethodnik, Alen Damijanić.

Uvjetna osuda

Edi Štifanić je na mjestu gradonačelnika Poreča proveo 12 godina, a lani ga je nakon lokalnih izbora zamijenio njegov mlađi kolega iz IDS-a Loris Peršurić. Javna je tajna da je Štifanić priželjkivao još jedan mandat na čelu uspješnog Poreča. Šest mjeseci prije lokalnih izbora, u prosincu 2016., u intervjuu za Glas Istre kazao je da o tome razmišlja, ali nije mogao potvrditi hoće li se kandidirati jer mu je put pripriječila uvjetna kazna, odnosno izmjene Zakona o lokalnim izborima, kolokvijalno zvanima „lex Vlahušić“. Riječ je o zakonu koji zabranjuje kandidiranje na lokalne funkcije osuđenima na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci bez obzira na to je li ona uvjetna ili bezuvjetna.

Naime, krajem 2013. Štifanić i bivši direktor Usluge Rodoljub Kosić su pravomoćno osuđeni na Županijskom sudu u Rijeci na uvjetnu kaznu po kojoj u sljedeće četiri godine ne smiju počiniti novo kazneno djelo, jer bi u protivnom morali odraditi izrečenu zatvorsku kaznu. Dvojac je osuđen za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te za poticanje na krivotvorenje službene isprave. Kad je to izašlo u javnost, Štifanić nije dao ostavku, a sve je Glasu Istre komentirao riječima: "Činjenica je da nitko nije imao osobni interes, a ja sam se vodio isključivo interesima Grada i građana."

Osim toga, Štifanić će ostati upamćen i po prvim, za IDS vrlo neizvjesnim izravnim izborima u svibnju te iste 2013. godine, kada je gotovo izgubio od bivšeg stranačkog kolege Rodoljuba Kosića s kojim je kasnije te godine uvjetno osuđen. Kosić je pred te izbore izašao iz IDS-a i kandidirao se kao nezavisni. Kako je naš list izvijestio, Kosić, podržan od IDS-ovih disidenata okupljenih oko Damira Kajina, u prvom je krugu bio ispred Edija Štifanića i na korak od toga da sjedne u fotelju u kojoj se već nalazio u mandatu od 1997. - 2001. godine. Međutim, u fotofinišu drugog kruga u lipnju 2013. Štifanić je za nekoliko postotnih poena bio uspješniji te tako zadržao mandat. IDS se tako za lokalne izbore 2017. odlučio za smjenu generacija i kandidirao Peršurića, dotadašnjeg Štifanićevog zamjenika, koji je četvero protukandidata uvjerljivo pobijedio u prvom krugu.       

Brojni projekti

Štifanića će se pamtiti i po brojnim projektima koji su u Poreču ostvareni. Upravo za njegova mandata učinjene su pripreme za neke od najvažnijih investicija koje su realizirane nakon njegova odlaska, poput gradnje škola i sportskih dvorana u Žbandaju i na Finidi. Dugačak je popis infrastrukturnih i drugih projekata koji su ostvareni dok je on bio gradonačelnik, poput otvorenja završnog dijela osam kilometara duge zaobilaznice, izgradnje kanalizacijske mreže za sva prigradska naselja i 50 crpnih stanica, proširenja groblja, uređenja tržnice, reciklažnog dvorišta i sortirnice, izgradnje društvenog doma u Fuškulinu i prvog skloništa za mačke u državi.

Lani nakon odlaska s čelne gradske pozicije Štifanić je odlučio ono što mu zakon omogućava, a to je šest mjeseci s punom plaćom gradonačelnika koja mu se kretala između 16 i 17 tisuća kuna. Zatim, šest mjeseci nakon lokalnih izbora, 27. prosinca 2017. godine, održana je sjednica Skupštine komunalnog poduzeća Odvodnja Poreč na kojoj je Edi Štifanić izabran za predsjednika Nadzornog odbora tog društva. Tu poziciju može zadržati i kad sjedne na mjesto županijskog pročelnika, jer zapreka nema.

Ubrzo zatim, 11. siječnja ove godine, komunalna tvrtka Usluga objavila je da je na određeno vrijeme zaposlila Štifanića kao suradnika Uprave. Njegov je zadatak, prema sistematizaciji radnih mjesta, izrada novog cjenika usluga gospodarenja otpadom. Također, posao mu je i sudjelovanje u izradi strategije uvođenja i funkcioniranja novog jedinstvenog informacijskog sustava koji Usluga planira izraditi i implementirati u narednom razdoblju.

(Tanja KOCIJANČIĆ    )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini