PAPA (NE) ODLUČUJE

DRAŽEN KUTLEŠA (NE)ĆE POSTATI NOVI ZAGREBAČKI NADBISKUP: Porečki i pulski biskup u crkvenim krugovima slovi kao prvi izbor, no lobi kardinala Josipa Bozanića to sprječava

| Autor: Jurica Körbler

Možda je pretenciozno reći, ali Bozanić se do sada pokazao jačim od pape. Do kada će tako biti, tko zna. Sve su opcije i dalje otvorene pa i ta da je papa odustao od promjena u Zagrebu. Ali osobno me ne bi iznenadilo da se to i dogodi preko noći. Dakle, s prognozama treba biti oprezan, kaže nam jedan izuzetno dobar poznavatelj prilika u Vatikanu i na Kaptolu

 

 Iako su još krajem prošle godine stizali signali da će papa Franjo postaviti zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića na neko mjesto u vatikanskoj hijerarhiji i imenovati Dražena Kutlešu za zagrebačkog nadbiskupa, to se do danas nije dogodilo. A kako se čini, ni neće tako skoro.

U Zagreb uskoro dolazi apostolski nuncij Giorgio Lingua, šesti diplomat Svete Stolice u Hrvatskoj, i do tada nije realno da dođe do bilo kakvih kadrovskim promjena na Kaptolu, a iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da je kardinal Bozanić uspio lobiranjem preko utjecajnih ljudi u Vatikanu spriječiti kadrovske promjene koje su se očekivale najkasnije u ovom vrijeme.

Godinama se od vremena do vremena pojavljuju informacije da Bozanić odlazi, ali one koje su i u hrvatskoj javnosti preko medija procurile još krajem prošle godine imale su osnovu. Tada je bilo "gotovo sigurno" da ovaj put Bozanić zaista odlazi, ne tako brzo kako se predviđalo, ali svakako u dogledno vrijeme. Sam papa je navodno bio sklon promjenama u Zagrebu, a i sva dosadašnja imenovanja biskupa išla su s porukom da želi "svoje ljude" ili ljude sklone kursu koji vodi u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. 

Žestoka bitka

 Tada se nagađalo da je porečko-pulski biskup idealna zamjena za Bozanića. Bio je najmlađi hrvatski biskup kojeg je imenovao Franjin prethodnik Benedikt XVI., a u Zagreb bi trebao doći nakon što je uspješno upravljao Crkvom u Istri. Predstavljalo ga se i kao vjernog provoditelja želje Vatikana, podsjećalo na njegov odnos s mostarskim biskupom Ratkom Perićem iz turbulentnih vremena oko Međugorja. Sam Kutleša, izuzetno obrazovan svećenik, sva ta medijska nagađanja nije uzeo "zdravo za gotovo" i dalje vodi Biskupiju u Istri, a Bozanić sjedi u Zagrebu.

Naši izvori tvrde da nije isključeno da će kardinal tamo i ostati. Kako se u Vatikanu vodi žestoka bitka između onih koji su skloni papi Franji i onih koji ga gotovo žele srušiti, sigurno je da se odmjeravaju snage i kod svakog imenovanja koje je u nadležnosti Svetoga oca, bez obzira što je on tu neprikosnoveni autoritet. Ali, nitko nema iluzija da se i u vrhu Crkve mogu samo tako vuči potezi, pa i oni kadrovski na najvišem nivou, bili oni i od samog pape. Mjesto zagrebačkog nadbiskupa svakako nije nevažno za Vatikan, a ako je kardinal Bozanić zaista uspio pokrenuti mehanizam kod onih koji ga podržavaju, nije isključeno da će i papa pričekati s odlukom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter