najstarija manifestacija u istarskoj županiji

DAN MASLINOVOG ULJA I VINA U VODNJANU: Agroproduktova Salvela buža i Kalavojnina malvazija šampioni smotre

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Agroproduktova Salvela buža i Kalavojnina istarska malvazija proglašeni su najboljim proizvodima Dana ulja i vina u Vodnjanu. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji proizišloj iz 25., odnosno 26. smotre ulja i vina ovog kraja koju organiziraju Grad i udruga Agroturist Vodnjan. Iako je Kalavojna osvojila najviše bodova, 85,33, dodijeljena su još dva zlata malvaziji, i to onoj Josipa Siljana i Damira Janka. Vinima Josipa Siljana pripalo je još jedno zlato, i to ono za najbolje ocijenjeno crno vino – merlot. Među uljima, drugo i treće zlatno mjesto pripalo je uljari Baioco za biancheru te ponovno Agroproduktu za Salvelu Aurum-blend.

Ester Geissa Đurić, predsjednica udruge Agroturist, kaže da su ocijenjena 92 uzorka ulja i 38 uzoraka vina. Uljima je dodijeljeno 37 zlatnih, 27 srebrnih i 10 brončanih medalja te pet počasnih diploma. Među vinima ocjenjivali su se malvazija, žuti i bijeli muškat, pjenušac, rose, te autohtoni vodnjanski Vin de rosa od prosušenog grožđa istarske malvazije, terana te bijelog i žutog muškata.

-Naša su ulja vrhunska. To možemo vidjeti ne samo na našim manifestacijama, nego i onima u svijetu. Naša su ulja u svjetskom vrhu, što je velik uspjeh za Vodnjan i cijelu regiju. Dosta naših proizvođača izlaže u New Yorku, natječe se u Parizu i Japanu, njihova su ulja u prestižnom vodiču Flos Olei, kazala je Geissa Đurić.

Fešta od ulja i vina trajala je cijeli dan: u jutarnjim satima gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i župan Valter Flego dodijelili su priznanja sommelijerima maslinovog ulja, prvima u Hrvatskoj, koji su se obrazovali u Pučkom otvorenom učilištu u Vodnjanu. Sve se odvijalo na Narodnom trgu i u Zajednici Talijana. Nagrađena vina i ulja ovom su se prilikom mogla i kušati u 27 kantina, podruma i degustacijskih sala Vodnjanštine i to iz posebne čaše koja se mogla kupiti za 30 kuna.

Održana su i stručna predavanja o certifikaciji ekstra djevičanskog maslinovog ulja, bilo je govora o označavanju i deklariranju te je predstavljena zaštićena oznaka izvornosti Istra.

Nakon stručnih predavanja, organizirana je vođena degustacija Vin de rose, a dodijeljena su priznanja za najbolja ulja i vino.

Klaudio Vitasović podsjetio je da je riječ o najstarijoj manifestaciji u Istarskoj županiji.

- Mislim da ne treba niti govoriti o kvaliteti naših ulja . Ona su svjetske kvalitete, što je potvrđeno na raznim izložbama. Naši proizvođači su redovito već nekoliko godina u svjetskom vrhu. Kad je riječ o vinima južne Istre, tu ima još prostora za napredak. Iako je on svake godine vidljiv, još uvijek nismo na nivou kvalitete koju drže ulja. Tu sigurno treba još raditi. Specifičan je autohtoni Vin de rosa, vino čija je proizvodnja skoro zamrla, ali smo je sačuvali uz pomoć porečkog Poljoprivrednog instituta i entuzijazma mladih vinara. Danas ta proizvodnja opet oživljava. Trend je pjenušavih vina i tu su naši vinari pokazali da mogu proizvesti svjetski proizvod, ali i pratiti modu, rekao je Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of