Nasilje nad ženama u Istri ove godine

CRNA STATISTIKA: Prijetnje doživjelo 201 žena, tjelesne ozlijede njih 42, a jedna je ubijena

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Tijekom prvih deset mjeseci 2020. godine, na području PU istarske u kaznenim djelima s elementima nasilja oštećene su 353 žene. Najviše je bilo oštećenih žena u kaznenim djelima prijetnje, njih 201. Osim prijetnji, žene su oštećene i u drugim kaznenim djelima: kaznenim djelima nasilja u obitelji (68), kaznenim djelima tjelesne ozljede (34), kaznenim djelima nametljivog ponašanja (25), kaznenim djelima teške tjelesne ozljede (8), kaznenim djelima protupravnog oduzimanja slobode (2), kaznenom djelu teškog ubojstva (1), kaznenom djelu ubojstva u pokušaju (1) te kaznenom djelu nepružanja pomoći (1). Od seksualnih delikata kaznenim djelom silovanja oštećeno je šest žena, silovanjem u pokušaju jedna žena, bludnim radnjama četiri žene te spolnim uznemiravanjem jedna žena.

Crna je statistika iznijeta na online tribini održanoj jučer sa studentima druge i treće godine Fakulteta za odgoj i obrazovanje u Puli. Tribina je održana povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma koji slijede nakon njega.

Uvodno se studentima obratila dekanica Fakulteta za odgoj i obrazovanje Iva Blažević, koja je naglasila važnost današnje edukacije prilikom obavljanja budućih djelatnosti za koje se školuju te prepoznavanju situacija u kojima se u obitelji događa neki slučaj zlostave.

U prvom dijelu izlaganja voditelj Odjela maloljetničke delinkvencije Raul Ivančić je studentima pojasnio na koji način će kao budući odgojno obrazovni djelatnici moći prepoznati znakove zlostave, posebice kod djece te što poduzeti u konkretnom slučaju. Naglasio je važnost postupanja po Protokolu o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji te konkretne obveze odgojno-obrazovnih djelatnika. Odgojno-obrazovni djelatnici su često u situacijama da, osim što svakodnevno brinu o djeci, komuniciraju s njihovom užom obitelji i mogu primijetiti prve znakove u promjenama ponašanja.

Kako se često radi o djeci malog dobnog uzrasta, teško je prepoznati što djeca žele izraziti i koju poruku prenijeti odraslima kada im se konačno povjere. Tako je u drugom dijelu izlaganja voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović predstavila dvije preventivne aktivnosti koje provodi Policijska uprava istarska, a koje su namijenjene upravo manjoj djeci. Radi se o preventivno edukativnoj slikovnici ''Ne, ne idem'', u kojoj se djecu upozorava na opasnosti komunikacije s nepoznatim osobama te ih se ujedno upućuje da sve što im se odgodi, dobro ili loše, moraju ispričati svojim roditeljima. Druga preventivna aktivnost je priča o Kiku i ruci, nastala u sklopu Kampanje Vijeća Europe ''od pet'', gdje se kroz glavne likove progovara o Pravilu donjeg rublja, dobrim i lošim dodirima te dobrim i lošim tajnama. Obje priče su primjenjive i kada se progovara o korištenju Interneta i komunikaciji s nepoznatim osobama putem društvenih mreža.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater