HODITI I ZDRAVI BITI

BUZEĆANI OSVOJILI NAPOLEONOV MOST, a Rovinježi plažu Porton Biondi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Aleta BRATTONI, Branko BIOČIĆ


Legenda kaže da je sagrađen u vrijeme vladavine Napoleona kao dio nedovršene ceste koja je trebala od Buzeta ići prema Pazinu te je stoga i nazvan Napoleonov most. Međutim, prema povijesnim izvorima sagrađen je nešto kasnije. U vrijeme francuske uprave na tom je mjestu bio drveni most

Preko Napoleonovog mosta prošlo je stotinjak sudionika javno-zdravstvene manifestacije "Hoditi i zdravi biti " koja je i na buzetskom području održana u povodu Svjetskog dana zdravlja. Buzećani svih generacija, njih stotinjak, zajedno su pješačili stazom Selca - Napoleonov most - Selca od oko osam kilometara dužine. Tradicionalnu javno - zdravstvenu akciju organizirao je diljem Istre županijski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s gradovima, te brojnim ustanovama i udrugama.

Pasionirani planinar najstariji sudionik

- Napoleonov most nalazi se na tromeđi između katastarskih općina Roč, Buzet i Svi Sveti na nekadašnjoj cesti koja je skraćenim putem povezivala Buzet i Hum. Legenda kaže da je sagrađen u vrijeme vladavine Napoleona kao dio nedovršene brze ceste koja je trebala od Buzeta ići prema Pazinu te je stoga i nazvan Napoleonov most. Međutim povijesni izvori ukazuju da je sagrađen nešto kasnije. U vrijeme francuske uprave na tom je mjestu bio drveni most, rekla je Zlata Markežić, predsjednica Eko udruge "Buzetska margerita" i voditeljica subotnjeg pohoda.

Među najstarijim pješacima bio je 79-godišnji Silvano Komar, pasionirani planinar koji se u svojoj 70-godini popeo na vrh Triglava, a taj se podvig nada ponoviti iduće godine. Bio je u pratnji Damira Ugrina samoukog glazbenika slijepog od rođenja. Damir rado pješači, a ovo mu je prvi puta da se uključio u subotnji pohod upravo na nagovor Komara.

Nakon okupljanja u Selcima kod Sv. Jelene, sudionici su izmjerili tlak i šećer, odradili vježbe razgibavanja, dobili bočicu vode, jabuku i majicu, propješačili kružnu stazu i vratili se na početnu lokaciju gdje je organiziran ručak i zajedničko druženje. Resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga izrazila je zadovoljstvo što su se i ove godine u akciju uključile sve generacije, a pogotovo cijele obitelji.

Pješačenje, zdravi obrok i glazba

A ove nedjelje, unatoč najavljivanoj kiši, i više od 200 građana Rovinja skupilo se u jutarnjim satima na glavnom rovinjskom trgu i sudjelovali u ovogodišnjem izdanju manifestacije "Hoditi i zdravi biti" u organizaciji Grada Rovinja i ZZJZ-a. U Rovinju je, na sreću, ovogodišnja manifestacija prošla bez kiše, a pješake je putem iznenadilo i sunce. Pješačilo se starogradskom jezgrom, nakon čega su se sudionici uputili Valdiborom prema svome cilju, bolnici "Dr. Martin Horvat". Kratka stanka uslijedila je na livadi kod plaže Porton Biondi, gdje su fizioterapeuti Talijanske srednje škole uz svoje učitelje vodili vježbe istezanja za sudionike. Došavši do rovinjske bolnice, pješake je dočekao zdravi obrok kojega je pripremila Udruga "Kuća o batani", a mogli su uživati i u glazbi.

- Akcija je napravljena da bi ljudi shvatili važnost hodanja za zdravlje, a kaže se 'u zdravom tijelu zdrav duh'. Hodanje poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, utječe na smanjenje šećera i jednostavno dobro djeluje na cijelo tijelo. Osim toga, kardiolozi savjetuju minimalno trideset minuta hodanja dnevno, objašnjava Aldo Krelja, član organizacijskog odbora ove manifestacije.

A kako hodanje zaista pomaže boljoj funkciji našega tijela, dokazano je i ove godine kada je Gradsko društvo crvenog križa zainteresiranim pješacima, ove godine njih 60-ak, mjerilo tlak i šećer i to prije i nakon hodanja. Posebno je, kažu, vidljiva promjena u razini šećera, koji se nakon hodanja većini smanjio. Pješačili su svi, od vrtićaraca, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, pa sve do umirovljenika. Najstarija je sudionica imala čak 88 godina! Prvih je 200 prijavljenih dobilo i prigodnu majicu s logom manifestacije, dok su ostali na sebi nosili isto tako osmišljene narukvice.

Više od 350 Labinjana pješačilo do Rapca

Više od 350 Labinjana svih uzrasta, pojedinačno stari i mladi pa i cijele obitelji, sudjelovalo je u subotnjoj akciji "Hoditi i zdravi biti". Pod vodstvom Vedrana Kosa, voditelja Narodnog muzeja u Labinu, krenuli su po lijepom i sunčanom vremenu od gornjeg Labina preko Ripende i Gornjeg Rapca do rabačke rive gdje im je organiziran ručak, a odakle su se nakon tri sata pješačenja organizirano vratili autobusima u Labin. Tko je želio mogao je na startu kontrolirati tlak i sudjelovati u zajedničkom gimnasticiranju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater