promocije strukovnih zanimanja

"BUDI USPJEŠAN - POSTANI MAJSTOR!" Svi vape za majstorima, platili bi ih suhim zlatom

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
ilustracija

Postoji nesrazmjer između upisa u strukovne škole naspram drugih srednjoškolskih programa, ali i nedostatak radne snage u velikom broju zanimanja * Obrtnička zanimanja nužno su potrebna i veoma tražena na tržištu rada

  

"Želiš li oblikovati svoju budućnost vlastitim rukama? Budi uspješan - postani majstor!", moto je projekta prezentacije strukovnih zanimanja koji se, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije, udruženja obrtnika te strukovnih i srodnih škola, uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i županijskog odjela za obrazovanje, provodi diljem Istre za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje. 

Osigurane i stipendije

U sklopu istarske turneje koja obuhvaća sedam predavanja, svako udruženje suorganizator je po jednog. Prezentacija strukovnih zanimanja za učenike sedmih i osmih razreda održana je i u Buzetu u knjižnici Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" gdje su se brojnim osnovcima i njihovim roditeljima predstavili Srednja škola Buzet, Gospodarska škola Buje i uspješni obrtnici buzetskog obrtničkog udruženja, Irma Pernić iz zajedničkog obrta za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam "Ošo", Alen Božić iz obrta za održavanje i popravak motornih vozila "AB" i Eneja Prešnjak iz frizerskog salona "Eneja".

Govoreći o motivima koji su ih ponukali da dodatno promoviraju strukovna zanimanja, predsjednik županijske Obrtničke komore Robert Momić istaknuo je kako je to prvenstveno činjenica da postoji nesrazmjer između upisa u strukovne škole naspram drugih srednjoškolskih programa, ali i nedostatak radne snage u velikom broju zanimanja.

- Svi vape za majstorom i platili bi suhim zlatom da dobiju mehaničara, strojara, limara…, poručio je Momić te također rekao da se obrazovanje za strukovna zanimanja može stipendirati putem Ministarstva gospodarstva ili Ministarstva turizma ovisno o profilu koji se izabere, a i mnogi su obrtnici spremni sufinancirati školovanje i garantirati posao. Odabir strukovnog zanimanja omogućuje učeniku gotovo sigurno radno mjesto, a, ovisno o afinitetima, i mogućnost osnivanja vlastitog obrta ili poduzeća.

Cilj promocije je pružiti učenicima završnih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima informaciju o mogućnostima nastavka obrazovanja te perspektivi koju pruža odabir strukovnog zanimanja. Tako je nakon predstavljanja programa srednjih škola, Vesna Božac, stručna suradnica za obrazovanje iz županijske Obrtničke komore, govorila o sustavu obrazovanja. Istaknula je da su sva obrtnička zanimanja nužno potrebna i veoma tražena na tržištu rada.

 Vrlo traženi medicinari

Kada je o području Grada Buzeta i laniške općine riječ, u preporuci za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za ovu godinu koju je izradio Hrvatski zavod za zapošljavanje, među obrazovnim programima u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata navedeni su trogodišnji srednjoškolski: za krojače - šivače, zidare, vodoinstalatere i konobare te četverogodišnji srednjoškolski za medicinske sestre, odnosno tehničare opće zdravstvene njege. Kod sveučilišnih studija navedeni su strojarstvo, građevinarstvo i elektrotehnika, potom biologija, matematika i informatika sve nastavnički smjer, nadalje učiteljski studij i medicina.

Kod obrazovnih programa u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata navodi se samo sveučilišni studij ekonomije.

U slučaju interesa, županijska Obrtnička komora spremna je organizirati posjete učenika odabranim obrtnicima, gdje će moći i osobno vidjeti i doživjeti pojedine struke i zanimanja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini