PRIJATELJSTVO DVA GRADA S DVIJE STRANE JADRANA

Brza trajektna veza između Chioggie i Poreča?


Ribari iz talijanskog grada Chioggia proteklog su studenog u porečkoj luci pronašli zaklon od nevremena. U duhu dobrih domaćina, porečki su ribari s predstavnicima Lučke ispostave i Lučke uprave u Poreču i gradonačelnikom Lorisom Peršurićem tom prigodom na jednoj od deset talijanskih ribarica pripremili domjenak, a kao znak zahvalnosti gradske vlasti Chioggie ugostile su nedavno istarsku delegaciju u svom gradu.

Zaklon od nevremena

Porečkom gradonačelniku Peršuriću u Chioggi su se pridružili i Gracijano Prekalj, pomoćnik pročelnika za poljoprivredu Istarske županije zadužen za ribarstvo, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, te predstavnici istarskih ribara.

- Velika nam je čast ugostiti vas u našem gradu jer ste doista pomogli našim ribarima kad je bilo potrebno, rekao je gradonačelnik Chioggie Alessandro Ferro. "Naši gradovi dijele mnoge sličnosti i afinitete, od ribolova do turizma i to je odlična polazišna točka za buduću suradnju i razvijanje zajedničkih projekata", zaključio je Ferro.

Ribolov i turizam bile su samo neke od tema o kojima su razgovarali gradonačelnici. Gradska pročelnica za ribarstvo Patrizia Trapella napomenula je kako se svijet ribolova mijenja iz dana u dan, uvođenjem novih pravila ali i restrikcija. "Ovaj posjet suradnika s druge strane Jadrana važan je korak u ostvarivanju strateške suradnje dviju obala. Zajedničkim projektima možemo otkrivati i otvarati nova područja razvoja sektora ribarstva", rekla je Trapella i dodala kako je dobra prilika za to otvaranje novih natječaja iz EU-programa Interreg Italija-Hrvatska.

Poreč i Chioggia na jadranskoj se obali nalaze jedan nasuprot drugome, što je odličan razlog za uspostavljanje brze trajektne veze između dva grada. O toj ideji govorio je pročelnik za europske programe grada Chioggie, Daniele Stecco, koji je predložio je da obje strane razmotre taj prijedlog. "Umjesto da smo spojeni samo cestom, bilo bi lijepo da se naši gradovi spoje i morskim putem, čime bismo razvili nove motive dolaska u naše destinacije", rekao je Stecco.

Razvoj turizma i ribolova

Gradonačelnik Peršurić zahvalio je na gostoprimstvu gradonačelniku i suradnicima, ali i hotelijerima i ribarima koji su taj susret i potencirali, napomenuvši da je Poreč u studenom sa zadovoljstvom pomogao ribarima iz Chioggie. "To je nešto što bi svatko u takvoj situaciji učinio, ali me veseli da je taj čin otvorio vrata novom prijateljstvu", rekao je Peršurić. Istarska delegacija je potom obišla grad Chioggiu i nadaleko poznate tržnice ribe, koje su prepoznatljiv simbol jednog od najvažnijih ribarskih centara na talijanskoj obali Jadrana. (C. B. GALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter