Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

BOLEST KOJA NE TREBA POSTOJATI U Istarskoj županiji godišnje u prosjeku 18 žena oboli od raka vrata maternice. Umre ih sedam

| Autor: Glas Istre
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice prilika je da se podsjeti javnost, a posebno žene, na važnost redovitih ginekoloških pregleda i na cijepljenje protiv HPV-a, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli pojavu bolesti i smrti od raka vrata maternice – bolesti koja ne treba postojati.

Za razliku od nekih drugih sijela raka, glavni uzročnik raka vrata maternice je poznat, a to je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Najopasniji za razvoj raka su visokorizični tipovi HPV-a (najčešće tip 16 i 18) dok niskorizični tipovi uzrokuju anogenitalne bradavice (kondilome). Ako HPV infekcija ne nestane već prijeđe u kroničnu upalu, s vremenom (10-15 godina) stanice vrata maternice se mijenjaju, postaju sve zloćudnije te se na kraju razvija rak vrata maternice.

HPV infekciju ni nepravilne stanice vrata maternice žene ne primjećuju - nema znakova bolesti. Znakovi bolesti javljaju se kad je rak već razvijen. Promjene na stanicama (koje još nisu rak) mogu se jedino otkriti prilikom redovitih ginekoloških pregleda i to Papa testom. Papa test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom ginekolog uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice te ga šalje na citološki pregled. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se i uspješno liječe.

U prošlih 10 godina u prosjeku godišnje u Istarskoj županiji 31 žena oboli od nekog oblika ove bolesti, 18 žena oboli od raka vrata maternice, a 13 žena od početnog oblika raka tzv. karcinoma in situ. Od raka vrata maternice umre godišnje sedam žena.

Ipak, bilježimo pad incidencije raka vrata maternice, kao i ostale razvijene zemlje. U ukupnoj ženskoj populaciji rak vrata maternice na jedanaestom je mjestu (prosjek 2010.-2019.). Kada se otkrije ova bolest, kod žena mlađe dobi samo je u 38 posto riječ o raku, a ostalo je početni oblik, dok je kod žena iznad 50 godina postotak 78,7 posto. U oboljelima od raka vrata maternice 66,5 posto su žene u dobi iznad 50 godina, a kod oboljelih od blažeg, početnog oblika raka žene te dobi čine samo 26,2 posto. Također 85,9 posto umrlih od raka vrata maternice je u dobi 50 i više godina. Navedeno ukazuje žene i nakon menopauze trebaju više voditi računa o svom zdravlju te redovito odlaziti na ginekološke preglede. 

U školskoj godini 2021./2022. cijepljenje protiv HPV-a besplatno je i neobavezno za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole. Također ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti. Dječaci osim što mogu biti prijenosnici bolesti, mogu oboljeti od anogenitalnih bradavica i drugih sijela raka uzrokovanih HPV-om (anus, penis, orofarinks).

Osim navedenih raka anusa i orofarinksa, kod žena HPV može, uz rak vrata maternice, uzrokovati rak stidnice i rodnice. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum