PLACE2GO

Barbanska sinergija AKTIVNOG TURIZMA, ODMORA I VRHUNSKE GASTRONOMIJE

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Tim čine, s lijeva, Nevenko Bulić, Kristina Peršić, Mladen Draguzet, Tamara Ljubić te Toni i Zoran Uravić (P. SOFTIĆ)

Tim čine, s lijeva, Nevenko Bulić, Kristina Peršić, Mladen Draguzet, Tamara Ljubić te Toni i Zoran Uravić (P. SOFTIĆ)


Govorimo o timu turističkih subjekata čija je ideja bila okupiti najbolje i najrazličitije turističke proizvode, sadržaje i usluge na Barbanštini u posebno kreiran turistički paket koji zadovoljava zahtjeve gostiju, pogotovo onih željnih aktivnog turizma

Istra Outdoor Experience tim iz općine Barban ovog će vikenda po treći put sudjelovati na Međunarodnom sajmu turizma u Zagrebu "Place 2GO", predstavljajući turističku ponudu Barbanštine i Istre. Ove godine će predstavljanje njihove ponude imati i jednu posebnu dimenziju budući da će Barbanci imati najveći izložbeni prostor u Areni Zagreb, od čak stotinjak četvornih metara, koji će zasigurno posjetiteljima biti i najupečatljivi, i to ne samo zbog površine koju će zauzimati, već i zbog prijevoznih sredstava i predmeta koji će tamo biti izloženi.

Posebno kreiran turistički paket

Govorimo o timu turističkih subjekata čija je ideja bila okupiti najbolje i najrazličitije turističke proizvode, sadržaje i usluge na Barbanštini u posebno kreiran turistički paket koji zadovoljava zahtjeve gostiju, pogotovo onih željnih aktivnog turizma. Tako Istra Outdoor Experience tim čine Istra Adventure, Glavani park, Ranch Barba Tone, Pedal Istra, Konoba Vorichi, Camp Dvor, turistička agencija Travel Istra i TZ Barban, a zajedno čine bogatu ponudu aktivnog odmora, smještaja u kućama za odmor i kampu u domaćinstvu, eno i gastro ponude i sve ostalo što je turistima potrebno.

- Ovo je već deseta godina da naš projekt funkcionira i drago mi je da je uspjelo zbog sveg uloženog truda. Objedinili smo se upravo zbog toga što smo zajedno jači i brže se cijela priča pokrenula nego da smo sami individualno krenuli privlačiti goste. Do 2006. godine je naša općina bila turistički praktički nepoznata, pa smo se udružili kako bismo zajedničkim snagama i promocijama pokazali tržištu da se kod nas može napraviti nešto vrhunski, drugačije, bolje i originalnije nego na nekim razvijenijim područjima. Veliki iskorak napravili smo već 2011. kada smo pozvali sve turističke agencije iz Hrvatske i Slovenije na besplatnu promociju naše ponude i tri vikenda uzastopno im prezentirali naše programe, smještajne kapacitete i gastro ponudu. Agencije su ostale iznenađene našim krajevima koji su ih ostavili bez daha, i nakon toga su nam počeli slati goste i velike grupe u naše krajeve. U to vrijeme nitko od nas nije imao kapacitete primiti tako veliki broj gostiju odjednom, pa smo dogovorili zajedničke programe na način da goste podijelimo u manje grupe pa se onda tijekom boravka ovdje rotiraju po rasporedu po svim aktivnostima koje im se nude u našem kraju. I to se pokazalo kao pun pogodak koji dan danas odlično funkcionira, rekao je Mladen Draguzet, vlasnik tvrtke Istra Adventure koja svojim gostima nudi zaista specifičnu vrstu vikend provoda ili odmora, od vožnje quadovima do kajakarenja.

Međusobno nadopunjavanje ponude

Ponudu Istra Outdoor Experiencea neizostavno nadopunjuje i Glavani park, jedan od prvih adrenalinskih parkova u Istri, koji je otvoren 2011. a već dvije godine kasnije postao je top atrakcija u Istri prema ocjenama gostiju na Trip Advisoru. Jedan od partnera i vlasnika parka Nevenko Bulić istaknuo je da su rado pristali na ovu suradnju koju je potaknuo sam Draguzet, jer se svih šest subjekata međusobno nadopunjuje svojom ponudom i uopće si nisu konkurencija.

Ovu je inicijativu pohvalila i pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, rekavši da je ovo jako dobar primjer kako ovakva sinergija različitih turističkih ponuda koje se međusobno nadopunjuju doprinosi razvoju turizma na određenom području. Očito je da se Barbanština sve više brendira, a s druge strane prednjači u aktivnom turizmu koji cijela Istra sve više razvija i time motivira sve više gostiju da dođu, pa makar i za vikend odmor. Nažalost, istaknula je Prodan Mraković, domaći gosti čine niti četiri posto ukupnog broja turista u Istri, i upravo je to područje na kojem treba snažnije promovirati turističku ponudu.

Naravno, uz ovaj posebno kreiran turistički paket aktivnog odmora, na sajmu će biti predstavljen i novootvoreni Centar za posjetitelje Barban posvećen legendarnoj Trci na prstenac, koji od ove godine čini još jedan dodatni sadržaj za goste Barbanštine. Uz sve to, na otvaranju sajma u petak točno u podne Barbanci će prirediti domjenak na kojem će svim posjetiteljima ponuditi istarske delicije na način kako ih dožive gosti Istra Outdoor Experience tima.

- U ovom je slučaju privatna inicijativa počela udarati tempo razvoju turističke ponude na Barbanštini, a mi smo ih morali pratiti i pomoći im koliko možemo. Tako se općina Barban "ubacila" u njihovu ponudu sa Centrom za posjetitelje čiji će nastavak opremanja planiranim sadržajima, srećom, sufinancirati Ministarstvo turizma. Upravo se danas na Gradišću snima jedan film u 360° tehnici koji će se, nadamo se uskoro, moći pogledati pri posjeti centru uz VR naočale. Mi smo općina koja nije toliko na moru, pa se moramo okrenuti nekim drugim sadržajima koji će i Barbanštinu učiniti još zanimljiviju turistima, rekao je načelnik Općine Barban Dalibor Paus.

Sezona na Barbanštini već počela

Zahvaljujući spomenutim dionicima turističke ponude Barbanštine, na tom je području s dolaskom ljepšeg vremena turistička sezona već počela i trajat će, kažu, sve negdje do kraja listopada. Općina Barban zadnjih desetak godina u prosjeku bilježi 30 posto povećanje broja turističkih dolazaka i noćenja godišnje, no, priznao je Paus, privatni iznajmljivači su nužna karika u tom lancu koja još uvijek malo kaska za drugim vrstama turističke ponude. Stoga je izrazio nadu da će se i to uskoro promijeniti, posebice kada ljudi shvate da su upravo tradicionalna seoska domaćinstva onaj dio ponude koji gosti itekako traže s ciljem da osjete pravi duh i običaje kraja koji posjećuju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter