RAVNATELJ HZZJZ-a

Aleksandar Stojanović objasnio zašto je u Istri više zaraženih koronavirusom nego što pokazuje službena statistika

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Aleksandar Stojanović (snimio M. MIJOŠEK)

Aleksandar Stojanović (snimio M. MIJOŠEK)


Istarska županija, s obzirom na relativno mali ukupan broj stanovnika, od početka epidemije covida-19 nikad nije imala veliki broj novootkrivenih zaraženih osoba u jednom danu. U ovom proljetnom periodu broj oboljelih je ponovno narastao, mada ne kao u nekim drugim županijama koje konstantno bilježe troznamenkaste brojke. Sve su glasniji komentari građana da službeni podaci koje svakodnevno objavljuje istarski Stožer civilne zaštite ni približno ne prikazuju realno stanje epidemije u Istri.

- Istra, kao i ostatak Hrvatske, u službenim podacima o zaraženima objavljuje samo podatke za osobe za koje je zaraza potvrđena isključivo PCR metodom, objašnjava ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović.    

- Brzi antigenski testovi u Istri su dostupni na jako puno lokacija, u različitim zdravstvenim državnim i privatnim ustanovama i ordinacijama. Od same njihove pojave na tržištu, pokušali smo sa svima njima dogovoriti da Zavodu šalju rezultate tih brzih testiranja da bismo mogli one osobe koje na antigenskom testiranju dobiju pozitivan rezultat naručiti za PCR testiranje kao jednu dodatnu, sigurniju provjeru je li osoba zaista zaražena. Međutim, pokazalo se da je od svih tih institucija nemoguće dobiti na vrijeme podatke, ali je pravilo da se svi koji su ispali pozitivni na takvom testiranju upisuju u za to predviđenu platformu HZZO-a, te da dobiju upute da se moraju izolirati od drugih ukućana i javiti se svom obiteljskom liječniku koji će ih onda uputiti u Zavod na PCR testiranje. Tako se zna dogoditi da je netko bio pozitivan i ranije, prije nego su stigli rezultati njegovog PCR testiranja, ali je u našoj statistici zaveden tek onda kad su rezultati brisa gotovi. Najbitnije je da osobe koje su se pokazale pozitivnima na brzom testiranju odmah kontaktiraju ili svog liječnika, ili Zavod za javno zdravstvo, kaže Stojanović.

Čak i kad bi Zavod uspijevao istog dana dobiti sve pozitivne nalaze antigenskih testova, broj ukupno zaraženih ne bi bio drastično veći od postojećeg, smatra Stojanović. No, ono što ih u ovom periodu ipak zabrinjava jest činjenica da se zaraza i dalje uglavnom pojavljuje u radnim kolektivima i obiteljima gdje se onda istovremeno zarazi više ljudi. Nije isključena mogućnost da se u takvim slučajevima, pogotovo u obiteljima, druge osobe ne testiraju, pa ni kada imaju simptome covida, već se liječe kod kuće prihvaćajući da su vjerojatno i zaraženi ako znaju da je netko iz njihove blizine pozitivan. Osobe koje dobiju pozitivan test na antigenskom testiranju kod svog obiteljskog liječnika, također će, kao i svi sa rezultatima PCR testiranja, biti uvedene u sustav HZZO-a, kako bi mogle dobiti sve potrebne doznake ili potvrde jednog dana, ukoliko im zatrebaju.

- U ovom trenutku imamo zaista svakakvih situacija i sigurno ima osoba koje su s blagim simptomima kod kuće preležale koronu, a nisu se uopće testirale. No, takvi su, vjerujem, rijetki. Međutim, i dalje imamo veliki broj članova obitelji koji se zaraze, što znači da ona prva osoba koja se zarazila i razvila simptome nije provela mjeru samoizolacije. Vidljivo je prema epidemiološkoj analizi koju našu djelatnici i dalje provode, da u ovom periodu ljudi jednostavno ostvaruju jako puno kontakata. Bitno je naglasiti da, za razliku od prošle godine kad smo imali slučajeve da je samo jedna osoba u obitelji zaražena a druge nisu, ovaj britanski soj virusa koji je trenutno dominantan u Istri ima veću zaraznost. To znači da ćemo danas imati daleko više zaraženih od jedne pozitivne osobe, pogotovo u zatvorenim prostorima. Druga stvar je što sada imamo osobe koje krenu s liječenjem kod kuće, ali im se onda peti, šesti dan od pojave prvih simptoma stanje jako pogorša i moraju u bolnicu. Treća stvar je da u ovom periodu imamo veći broj mlađih osoba, pa čak i male djece, koja se zaraze i razviju simptome, mada su oni još uvijek blaži nego kod starijih osoba. No, to znači da ni oni više nisu, da tako kažemo, imuni na virus kao ranije kad se ili nisu zarazili ili su bili zarazni, ali bez ikakvih simptoma, upozorava Stojanović.

- Sada je zapravo najugroženije mlađe radno aktivno stanovništvo koje ostvaruje jako puno kontakata s različitim osobama. Čini se kao da su mnogi zaboravili da moraju nositi zaštitne maske, pa danas nije rijetkost da se među zaraženim osobama pojavljuju građevinski radnici, trgovački putnici, agenti za prodaju nekretnina i druge djelatnosti koje su povezane sa zatvorenim prostorima i kontaktom s mnogim osobama. No, valja imati na umu upozorenja liječnika iz cijele RH koji ističu da ovaj novi soj virusa, osim što je puno zarazniji, ujedno i puno brže prodire iz stanice u stanicu, a pogotovo u pluća, zbog čega uzrokuje jako brzo pogoršanje stanja bolesnika. Čak i uz uzimanje antibiotika ili kortikosteroida inače potpuno zdrava mlada osoba sada može, nažalost, završiti u bolnici u teškom stanju. Takva je situacija i u pulskoj Općoj bolnici u kojoj se dinamika rada osjetno pojačala jer se događaju iznenadna i brza pogoršanja stanja već hospitaliziranih pacijenata. Svaka je osoba drugačija i svatko bilo koju bolest može preboljeti lakše ili teže. No, korona je bolest koja čak i na osobama koje su ju preboljele s blažom kliničkom slikom kod kuće, ostavlja teške i dugotrajne posljedice koje se mogu pojaviti i više mjeseci nakon ozdravljenja, ističe Stojanović.

- Preboljeti koronu nije rješenje. Vidio sam da su u Sloveniji neki odlučili riskirati i namjerno se zaraziti, a ne sumnjam da ima takvih i kod nas. Ali to nije rješenje, jer se s vremenom kod većine pojavljuju neki simptomi koji postaju kronični. Posljedice se konstantno pojavljuju, a što će se još pokazati kod onih koji su preboljeli koronu, tek ćemo vidjeti. To je preveliki rizik, svjesno se zaraziti, jer vam nitko ne može garantirati da ćete koronu "prehodati" kao blažu prehladu, a nekoga usput možete i zaraziti i usmrtiti, ističe Stojanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater