Poboljšava se vodna infrastruktura

AGLOMERACIJA LABIN-RAŠA-RABAC: Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije projekta vrijednog pola milijarde kuna

| Autor: B. BIOČIĆ
Kanal u Raši

Kanal u Raši


Nakon provedenog postupka javne nabave, 25. studenoga potpisan je ugovor o izradi projektne te dokumentacije o nabavi za prijavu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Labin-Raša-Rabac". Ugovor su potpisali direktor Vodovoda Labin Alen Golja i direktor FLUM-INGa d.o.o. Miroslav Vujčić kao vodeći član ponuditelja. Ukupna vrijednost ugovora o izradi projektne dokumentacije je 14,2 milijuna kuna s uključenim PDV-om. Rok završetka je dvije godine.

 Projekt Aglomeracije Labin-Raša-Rabac jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata Labinštine vrijedan više od 500 milijuna kuna. Temeljem provedenog postupka javne nabave odabrani su izvođači kao zajednica ponuditelja FLUM-ING d.o.o. iz Rijeke kao vodeći član zajednice ponuditelja; Rijekaprojekt-vodogradnja d.o.o. iz Rijeke i Teh projekt hidro d.o.o. iz Rijeke; Hidro-expert d.o.o. Rijeka; Hidrotech d.o.o. Rijeka, Hidroprojekt-ing projektiranje d.o.o. Zagreb i WYG Savjetovanje d.o.o. Zagreb.

- Cilj ovog projekta je unapređenje vodno-komunalne infrastrukture na području grada Labina i okolnih općina, odnosno na području aglomeracija Labin-Raša i Rabac. Generalno se može reći da se ciljevi ovog projekta mogu promatrati kao osiguranje odgovarajućih usluga odvodnje i vodoopskrbe proširenjem i rekonstrukcijom postojeće mreže te nabavom potrebne opreme za održavanje na području IVU Vodovod Labin d.o.o. uz prihvatljivu cijenu vodnih usluga. Ciljevi ovog projekta su i poboljšanje i zaštita kakvoće vodnih cjelina za koje se očekuje da će se ostvariti proširenjem i rekonstrukcijom sustava odvodnje, kaže direktor labinskog Vodovoda Alen Golja.

Doprinos projekta EU Labin-Raša-Rabac pridonosi ostvarivanju ciljeva koji su definirani u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020. kroz očekivane rezultate projekta. Rezultati iz dijela "Zaštita okoliša i održivost resursa" su poboljšanje javnog vodoopskrbnog sustava u svrhu osiguranja kvalitete i sigurnosti opskrbe pitkom vodom, rekonstrukcija sustava vodoopskrbe, povećanje učinkovitosti sustava vodoopskrbe kroz smanjenje gubitaka vode i povećanje operativnosti komunalnog poduzeća, zaštita okoliša i održivost resursa, razvoj sustava prikupljanja pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanju voda, dogradnja sustava odvodnje, veća stopa priključenosti stanovništva na sustave javne odvodnje i dogradnja sustava odvodnje i veće količine otpadne vode koja se pročišćava na odgovarajućoj razini nakon prikupljanja.

Izgradnja UPOV-a otpadne vode generirane u aglomeraciji Labin-Raša i aglomeraciji Rabac će se pročišćavati sukladno zakonskoj regulativi. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije operativni program Zaštite okoliša, Hrvatskih voda i  Ministarstva poljoprivrede. Aglomeracija "Rabac-Labin-Raša" bila je i tema Aktualnog sata Gradskog vijeća Labina održanog u četvrtak.

- U Vodovodu smo formirali poseban odjel koji se bavi isključivo pitanjem Aglomeracije. Na čelu tog odjela je Klaudio Bastijanić. Odjel će se financirati sredstvima EU-a. Do sada je izrađena Studija izvodljivosti, odnosno njena 12. ili 13. varijanta. Razgovarali smo i s odvjetnicima koji će rješavati imovinsko-pravna pitanja na terenu. Vjerujem da će u naredne dvije godine, koliko će trajati projektiranje i ishodovanje lokacijskih dozvola, biti riješeni i imovinsko-pravni odnosi, rekao je Golja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini