Jesen na pijatu

Od maneštre do carpaccia: Kreće 5. izdanje gastronomske manifestacije središnje Istre

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Na područje središnje Istre se po peti put vraća gastronomska manifestacija Jesen na pijatu, u sklopu koje posjetitelji mogu uživati u jesenskim okusima, mirisima i bojama na pijatima ugostiteljskih objekata u središnjoj Istri.

Ove se godine u gastronomsku manifestaciju uključilo sedam ugostiteljskih objekta s područja Turističke zajednice središnje Istre, koji će nuditi ukusne menije po povoljnim cijenama od 4. do 27. listopada.

(Foto: TZ središnje Istre)(Foto: TZ središnje Istre)

Od maneštre do carpaccia

U Restoranu konobi Poli Banka, u Tinjanu, jučer je najavljen početak gastronomske manifestacije Jesen na pijatu u središnjoj Istri, koja će se peti put održati na području Turističke zajednice središnje Istre.

Manifestaciju su predstavili direktor TZ-a središnje Istre Darko Žiković, zatim Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske Županije, Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin Svetlana Buljan te Toni Banko, vlasnik restorana konobe Poli Banka.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Manifestacija Jesen na pijatu u središnjoj Istri odvijat će se od 4. do 27. listopada u ugostiteljskim objektima na području TZ središnje Istre. U navedenom razdoblju, svaki dan u redovnom radnom vremenu, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica našeg podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone.

Jesenski jelovnik sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta, a nudit će se po promotivnoj cijeni koja se kreće od 24 do 45 eura. U manifestaciju je uključeno šest ugostiteljskih objekata, pa tako Agroturizam Pod Čeripnjon (Sv. Petar u Šumi, Dolinci) nudi maneštru s trukinjom, ombolo u umaku od gljiva s njokima i kolač od bundeve; Konoba Dišpet (Zajci, Pićan) na meniju ima njoke od buče s gljivama, bucmastog praščića s prilogom i palačinku sa skutom i marmeladom od smokve; Konoba Doma (Kranjci, Sv. Petar u Šumi) nudi bruschettu s jetrenom paštetom, prepečenim lardom, krema od kostanji – džem od šipka i brusnice, zapečene njoke s trganom svinjetinom (plećkom) i tikvama, desert od palente s preljevom od grožđa; na meniju Konobe Marino (Gračišće) je juha od bundeve, domaća tjestenina s gljivama i salata, pečeni kesteni i domaća rakija; u restoranu konobi Poli Banka (Bašići, Tinjan) su dva menija: na prvom je juha od buče, puretina punjena sa skutom i pancetom u umaku od vrganja i lisičarki s pireom od kestena i kolač poslužen s čašom muškata iz vlastitog podruma, a drugi nudi carpaccio od šumskih gljiva, rižot Mare&Monti s kvarnerskim škampima, kozicama i vrganjima i kolač poslužen s čašom muškata iz vlastitog podruma.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Najbolje što priroda nudi

Tinjanski Vijulin (Tinjan) nudi carpaccio od pečene buče, jabuka pire, Grana Padano i posip od pancete, raviole punjene boškarinom i skutom, umak od pečene buče i Jesensku čašu; Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč) na meniju ima aperitiv dobrodošlice, istarski pršut, juhu, rolanu teletinu s gljivama, prilog njoki te kolač od jabuke.

- Dođite i kušajte ono najbolje što nam priroda ujesen nudi – gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve i sve ostale delicije, poručuju organizatori iz TZ-a središnje Istre, a suorganizatori i partneri Agencija za ruralni Razvoj Istre (AZRRI) i Udruženje obrtnika Pazin uz financijsku podršku Istarske županije. Više informacija o navedenoj manifestaciji dostupno je na web stranici Turističke zajednice središnje Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama