(Snimio Zvonimir Guzić)
Jedinstvena fešta posvećena krumpiru, popularna 21. Gramperijada, ove godine je u Kaštelir privukla rekordan broj posjetitelja, domaćih i stranih, koji su mogli uživati u bogatoj gastro ponudi i u dobroj atmosferi prožetoj glazbenim i zabavnim sadržajem.
Već tradicionalno, posljednji četvrtak u srpnju rezerviran je za priču koja seže još u doba Napoleona. Legenda kaže da su u to vrijeme u ovom malom istarskom mjestu boravili brojni francuski vojnici, među kojima i jedan stariji kuhar poznat po izvrsnim jelima od krumpira. Budući da su ga svi zvali »gramper«, što na francuskom znači »djed«, taj je nadimak s vremenom postao sinonim za krumpir, koji je i danas posebno cijenjen u Kašteliru.
(Snimio Zvonimir Guzić)
- I ove smo godine za posjetitelje pripremili bogat gastro te sportsko-zabavni program namijenjen i djeci i odraslima, sve u čast našeg omiljenog grampera. Novost ovogodišnje fešte je i Gramperko, simpatična maskota i novi zaštitni znak suvenira koje smo uvrstili u ponudu naše Butige, uz već dobro poznato brendirano jelo Broštulani gramper s orihi koje se ove godine premijerno nudi na Gramperijadi. Veseli nas činjenica da manifestacija raste iz godine u godinu, što znači da je naša tradicija zanimljiva široj masi ljudi koji nas posjećuju u velikom broju, poručio je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.
Glavni hit večeri bio je Broštulani gramper s orihi, zaštićeno jelo manifestacije koje je pripremao chef Gianpaolo Sardot, dok su djeca i ljubitelji street food klasika uživali u spiralnim krumpirićima i svježem pomfritu. Ovogodišnja fešta bila je i rekordna po količini poslužene hrane – tijekom večeri pripremljeno je i pojedeno šesto kilograma krumpira, a sve što se skuhalo, ispeklo i poslužilo, nestalo je do zadnjeg zalogaja. Porcije su se dijelile besplatno uz prigodnu donaciju, a prikupljena sredstva darivat će se Osnovnoj školi Joža Šuran iz Kaštelira za kuharske radionice i osmišljavanje jela od krumpira.
(Snimio Zvonimir Guzić)
Posebnu pažnju izazvala je već legendarna Gramperolimpijada – natjecanje za djecu koje je okupilo 48 mališana, odnosno 16 ekipa, te natjecanje za odrasle u guljenju i jedenju krumpira, koje svake godine među publikom iznjedri nove heroje.
(Snimio Zvonimir Guzić)
Događaj je, uz domaće posjetitelje, privukao i turiste iz Njemačke, Austrije, Francuske, Irske i Italije, koji su uživali u jedinstvenom spoju lokalne hrane, glazbe i zajedništva. Mnogi su, osim u jelu i zabavi, pronašli inspiraciju u ponudi Butige, gdje se prodaju isključivo proizvodi lokalnih OPG-ova, od vina i rakija, preko maslinovih ulja, do brendiranih suvenira.
- Gramperijada je jedinstvena gastronomska manifestacija posvećena krumpiru, odnosno našem gramperu, a iz godine u godinu trudimo se podizati je na višu razinu. Kroz bogatu ponudu jela od krumpira, na fešti se predstavljaju i lokalni OPG-ovi sa svojim bogatim asortimanom domaćih proizvoda. Naš je cilj spojiti lokalnu poljoprivredu i turizam, a dosadašnji rezultati pokazuju da ta kombinacija odlično funkcionira, istaknula je direktorica TZ Kaštelir-Labinci Linda Grebac.
(Snimio Zvonimir Guzić)
Kaštelir je i ove godine Gramperijadom pokazao kako se autentičnost, lokalna priča i jednostavna domaća hrana mogu pretvoriti u događaj koji spaja zajednicu, oduševljava goste i ispisuje ljetne uspomene. Gramper je u ovom kraju puno više od krumpira, on je povod za druženje, slavlje i ljeto koje miriše na domaću kuhinju i glazbu.
Posebnu čar ovogodišnjoj manifestaciji donio je Gramperko, službena maskota fešte, koji je oduševio najmlađe posjetitelje i spremno pozirao za fotografije. Posjetitelji su mogli ponijeti kući i nove suvenire – Gramperko figurice, privjeske, platnene vrećice i pregače koje slave lokalnu priču i pretvaraju uspomenu na događaj u trajni podsjetnik.
Kao i proteklih godina, i ovogodišnja Gramperijada ne bi bila ista bez pomoći brojnih lokalnih udruga i volontera. U organizaciji i provedbi manifestacije aktivno su sudjelovali članovi Udruge umirovljenika, NK Kaštelir-Labinci, MRK 28. April – Kaštelir-Labinci, Udruge Mladi za sve, DVD-a Grom Kaštelir-Labinci te Poljoprivredne udruge Vitis, koji su zajedničkim snagama doprinijeli uspjehu fešte. Organizatori Gramperijade bili su Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci, Općina Kaštelir-Labinci uz podršku Istarske županije - upravnog odjela za turizam.
(Snimio Zvonimir Guzić)
Manifestacija nije bila samo gastro doživljaj. Na pozornici su atmosferu podizali The Night Express Band i DJ Johnny B, a zabava je potrajala do dugo u noć.
Organizatori su ustupili i recept popularnih broštulanih grampera s orihima. Od sastojaka potrebni su: gramperi podjednake veličine, maslac i lardo te istarsko ekstra djevičansko ulje, orihi, sol, papar, kadulja, timijan i ružmarin.
Priprema: Gramper oprati i cijeli staviti kuhati na paru ili u vodu. Kuhani gramper ohladiti i izrezati na trokute. U pršuri uliti maslinovo ulje i dodati pola količine maslaca i larda. Krupno rezane orihe dodati u pršuru i kratko vrijeme popržiti zajedno s nekoliko listova začinskog bilja. Na pripremljenim namirnicama posložiti gramper i zapeći sa svih strana. Pred kraj dodati preostali maslac i lardo i usitnjeno začinsko bilje. Začiniti sa soli i paprom po potrebi.
Pripremljeni gramper posložiti na pijat zajedno s orihima, preliti s preostalim umakom iz pršure i ukrasiti začinskim biljem.