(Snimio Zvonimir Guzić)
"Gdje moderan život susreće tradiciju" već je neko vrijeme moto Turističke zajednice Kaštelir- Labinci. S obzirom da je riječ o mjestu koje se kontinuirano razvija i ide ukorak s vremenom, to je slogan koji najbolje opisuje povezanost društvene transformacije i prepoznatljivog ruralnog identiteta.
Zadnjih nekoliko godina, početkom srpnja pa sve do kraja kolovoza, u središtu Kaštelira oživljava Friday Tasting jedna od omiljenih ljetnih manifestacija. Ovaj "open house" koncept ispred lokalne prodavaonice Butiga, u kojoj lokalni OPG-ovi nude svoje najbolje proizvode od vrhunskih maslinovih ulja i vina, preko kraft piva i rakija, do slatkih delicija i autentičnih istrijanskih cukerančića, omogućuje posjetiteljima da besplatno degustiraju lokalne delikatese, odmah ih kupe po povoljnim cijenama i pritom upoznaju same proizvođače, čime događaj postaje nešto više od same kušaone domaćih proizvoda.
(Snimio Zvonimir Guzić)
(Snimio Zvonimir Guzić)
- Osim vrhunskog eno i gastro doživljaja, koji je bio temeljni cilj manifestacije u njezinim počecima, svake godine Friday Tasting nadograđujemo novim sadržajima. Tako smo s vremenom uveli glazbeni program, a ove godine i radionice. Na prvom ovogodišnjem izdanju posjetitelji su mogli uživati u degustaciji vina iz vinarije Radoš i cukerančićima iz radionice "Antice torte" iz Pazina, kao i glazbi uživo za koju je bila zadužena grupa Firma, koju čine gitarist i pjevač Filiman Mandić i basist Rade Marić. Za sljedeći put možemo najaviti Oliveri maslinova ulja i vinariju Cossetto te dodatnu radionicu "live cookinga" tradicionalnog broštolanog grampiera s orehi kojeg će pripremati poznati kuhar Paolo Sardot, istaknula je direktorica Turističke zajednice Kaštelir-Labinci Linda Grebac.
Grupa Firma (Snimio Sebastijan Skoko)
Na obližnjem štandu s radionicom, imali smo priliku doznati i recepturu cukerančića, jedine istarske slastice čije je umijeće pripreme upisano na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Posebnost cukerančića ne leži samo u njihovu obliku i okusu, već i u priči koju nose o tradiciji, obiteljima i bogatoj kulturnoj baštini Istre.
(Snimio Zvonimir Guzić)
(Snimio Zvonimir Guzić)
- Receptura i postupak spremanja nisu komplicirani. Najprije se miksaju jaja i šećer, zatim se dodaju maslac, ulje, malo ruma i ekstrakt kruške. Ključan sastojak je amonijak, koji podigne tijesto. Nakon što tijesto odstoji 2 do 3 sata, oblikuju se cukerančići i peku desetak minuta. Kad su pečeni, umačemo ih u mješavinu vina, ruma i kruškovca, a zatim ih zašećerimo i spremni su za konzumaciju, otkrila je Alida Vadanjel, vlasnica brenda "Antica torte", kojoj je u radionici pomagala i kćerka Antica.
Kako nam je u nedavnom razgovoru istaknuo načelnik Đulijano Petrović, među svoja ključna postignuća svrstava pokretanje i uspješno brendiranje lokalne prodavaonice "Butiga" s oznakom "Original Kaštelir-Labinci".
(Snimio Zvonimir Guzić)
(Snimio Zvonimir Guzić)
- Već godinama jedan od naših strateških ciljeva je jačanje lokalnog gospodarstva kroz podršku obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te strateški razvoj turizma s naglaskom na očuvanje autentičnosti našeg kraja gdje smo se pozicionirali kao prepoznatljiva destinacija ruralnog turizma, rekao je Petrović.
Velik broj stranih gostiju koji su za vrijeme manifestacije posjetili »Butigu« i uživali u lokalnim proizvodima pokazuje da lokalna zajednica uspješno povezuje turističke potrebe s domaćim brendovima.
Friday Tasting je samo jedna u nizu aktivnosti kojom se u ovoj ruralnoj sredini nastoji postići kontinuirani rast turističkih pokazatelja, uz očuvanje autentičnosti i ruralnog identiteta.