Zaslužan tim za odličnu večer kojem je na čelu bio chef Goran Kočiš (Foto Arena Hospitality Group)
Projekt suradnje između Arena Hospitality Group (AHG) i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), s ciljem predstavljanja istarske kuhinje kroz ekskluzivne večere temeljene na najcjenjenijim domaćim proizvodima i namirnicama, početkom ovog mjeseca započeo je s novim ciklusom.
(Foto Arena Hospitality Group)
Grand Hotel Brioni Pula bio je domaćin ovog eventa (Foto Arena Hospitality Group)
Naime, nakon uspješno održanih ekskluzivnih večera predvođenih Michelinovim kuharima poput francuskog chefa Michaela Hussera, poznatih talijanskih kuhara kao što su Nikola Laera, Felice Lo Basso, Alessandro Gavagna, Salvatore Bianco, Alessandro Rossi i Fabio Groppi te hrvatske kuharice Floriane Ružić, u prestižnom ambijentu restorana Sophia unutar Grand Hotela Brioni Pula, A Radisson Collection Hotela, započeo je ciklus ekskluzivnih istarskih večera koji spaja vrhunsku gastronomiju, autentične lokalne namirnice i kulturnu baštinu Istre.
Prva u nizu večera imala je svečani karakter i obilježila je početak suradnje između Arena Hospitality Group i AZRRI-ja. Istarske večere predstavljaju sinergiju tradicije i suvremenog luksuza – spoj koji gostima nudi neponovljivo iskustvo Istre u svom najautentičnijem obliku, dok svaka večera postaje autentičan hommage istarskoj zemlji i njezinim resursima. I ovo je samo početak – svaka iduća večera donijet će nove chefove, nove namirnice i nove priče.
Sljedeće izdanje očekuje nas krajem rujna. Događaji unutar ovog ciklusa osmišljeni su kao jedinstven spoj tradicije i suvremenog luksuza, mjesto gdje se baština ne čuva u prošlosti, već aktivno prenosi kroz iskustvo – na tanjuru. Doživljaj je to autentičnih okusa Istre, kroz uživanje u kulinarskim trenucima posvećenim istarskoj tradiciji, vrhunskim namirnicama i vrhunskoj gastronomiji.
Na visokom organizacijskom, ali i svakom drugom nivou, bila je to večer u kojoj se na poseban način pokazalo koliko prostora u suvremenoj gastronomiji još uvijek ima te da autentičnost čini bitnu razliku. Večera je okupila četrdesetak gostiju – predstavnike lokalne zajednice, medije, poslovne partnere te kulinarske entuzijaste – a večerom su dominirali okusi boškarina i mlade mliječne istarske janjetine (agnelino da latte), interpretirani na suvremen način od strane vrhunskog chefa Gorana Kočiša, prvog nositelja Michelinove zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj.
U suradnji s također gostujućim vrhunskim slastičarem Dinom Soldan, chef Kočiš kreirao je meni koji uključuje četiri slijeda bazirana na mesu boškarina i istarskoj janjeniti, te desertu, uparena s pažljivo biranim lokalnim vinima i maslinovim uljima.
(Foto Arena Hospitality Group)
- Mada sam Slavonac, imam jako puno iskustva s, grubo rečeno, životinjama koje ćemo večeras pripremati. Očekuje nas istarsko-slavonski ‘fusion’ na autohtono-moderan način. Odat ću vam malu tajnu: boškarina ćemo spravljati stavljenog u jednu modernu pitu krompirušu. Za sve ostalo neka prije kušanja malo igra mašta. Od drugog dijela boškarina radit ćemo štrudlu i poigrat se s jednom inačicom Beef Wellingtona.
Što se tiče janjeta, radit ćemo jednu vrstu carpaccia, na svježoj salati od celera i jabuke, a s druge strane Yakitori od janjetine kojeg smo zamotali u maramicu i kojeg ćemo posluživati s pasternjakom, blitvom, sa svim povrćem i mesom kojeg možemo naći u Istri. To je igra između Slavonije i Istre i bit će jako zanimljivo, najavio je chef Kočiš.
On smatra kako autohtoni proizvodi turizmu donose sve moguće prednosti te da se te prednosti trebaju obilato koristiti. To je ono što treba hrvatskom turizmu i čime se moramo predstaviti, kao i time da s autohtonim namirnicama znamo što činiti.
- S njima ne treba petljati, treba ostaviti njihove izvorne okuse i treba ljudima pružiti na svoj način ono što s njom možemo učiniti. Gdje god odete po svijetu, svi se diče svojim autohtonim namirnicama. Nisam pobornik mikrolokala, ali sam pobornik da se bavimo našim namirnicama i domaćim proizvodima, jer stvarno imamo što pokazati.
U zadnje vrijeme, primjerice, moje kolege izvan Istre dosta poznaju boškarina, ali nemaju svi jednako razmišljanje o njemu jer on zahtjeva strpljenje. Ako ste s njim strpljivi, on će vam pokazati ono što vam može dati. To je težačko govedo, žilavo i mišićavo te mi moramo znati kako ga pripremiti, pojasnio je chef koji otkriva da postoje još nebrojene mogućnosti za spravljanja inovativnih i kreativnih tanjura koristeći ovu namirnicu.
(Foto Arena Hospitality Group)
Jela od boškarina (Foto Arena Hospitality Group)
Na premijernoj večeri istarske gastronomije, spojila se kulinarska maštovitost s izvrsnošću domaćih proizvođača maslinovih ulja Chiavalon i tradicijom vinarije Damjanić, koja svoju vinsku priču gradi još od početka 18. stoljeća. Jer, nema potpunog užitka na stolu, ako u njega nisu utkane vrijedne ruke autohtonih proizvođača.
- Know-how u maslinarstvu je jako bitna stavka. Sad je završila sezona rezidbe i ako u njoj nemate know-how, maslina neće biti dobro obrezana, neće dobro roditi, dogodit će se bolest te sve skupa ima puno reperkusija. Mi smo to znanje dobili od tradicije, a nešto smo stekli i novim znanjima.
Tehnologijom smo došli do velikog skoka u kvaliteti, a vrijedni maslinari stalno unaprjeđuju svoja znanja, educiraju se i na taj način doprinosimo nevjerojatnoj kvaliteti koju jedna tako mala regija plasira u svijet, komentirao je Tedi Chiavalon, čija su se maslinova ulja kušala uz svako jelo ove večeri i svakako pridonijela da se u njima snažnije uživa.
Da bi večera do kraja bila uspješna, uz vrhunski tanjur tu su bila i vrhunska istarska vina Damjanić. Istra, osim s maslinovim uljima, prednjači i u njima.
- Večeras predstavljamo Istru i istarsku gastronomiju, što je jako bitno jer simbioza hrane i vina je jedna od najkreativnijih stvari u kojima naši potrošači, ljudi koji su vinoljupci, doista uživaju. Istarska malvazija, teran i borgonja, sve su to sorte s kojima se dičimo i trebamo ih razvijati i dalje. Kad ih uparimo s domaćim mesom, ne znam što treba tražiti više od toga, pojasnio je Ivan Damjanić.
Složio se kako se Istra profilirala, kako u državi, tako i izvan nje, kao regija u kojoj se može dobro pojesti i popiti. Porastom broja gostiju koji pohode Istru, to više nisu oni koji dolaze samo zbog plaža i sunca, već i zbog enogastronomije. To nas svakako treba veseliti, naglasio je Damjanić.
- S jedne strane je u proizvodnji teže, ali s druge je sada lakše. Imamo veća znanja, tehnologija je napredovala, a standard je visoko postavljen. Ono što veseli je da generalno veliki broj naših proizvođača ima vina na sličnoj razini i ona poprilično visoko kotiraju.
(Foto Arena Hospitality Group)
Naravno, pojedinci iskoče iz mase, ali generalno smo drastično podignuli standard. Drago mi je da se kreće u revitalizaciju novih-starih istarskih autohtonih sorti koje su prije nekih 60, 70 godina prestale obitavati u našim vinogradima te je to jedan novi list koji se okreće i ja vjerujem da kroz 20 godina na vinske karte doći više etiketa i sorti koje su naši nonići imali u svom portfelju i uživali u njima, zaključio je on.
Grand Hotel Brioni Pula pokazao se kao izvrstan domaćin, a samo mjesto kao idealni ambijent za ovakav tip ekskluzivnih večera.
- Prepoznali smo zajednički cilj promoviranja lokalnih vrijednosti na bazi animalne bioraznolikosti na kojoj radi AZRRI sa svojom genetskom bankom. Došli smo do zaključka da je to veoma komplementarno s brandom Radisson Collectiona koji stoji i prezentira sve autentično u zoni gdje se ti hoteli otvaraju.
Ono što je meni kao građaninu Pule drago jest da imam šansu kao direktor ovog hotela prezentirati to kao jednu platformu i jedinstvenu inicijativu prema svijetu te prema brendu, jer genetske banke kao slijednost autentičnosti tih grla koji se uzgajaju u Istri moguće je u potpunosti dokazati, rekao je direktor hotela Alex Živković.
Osim ove večeri, očekuje nas još pet večera koje će se odvijati s pauzom od dva mjeseca. Večeri će svaki put biti koncipirane s chefom kuharom koji dolazi kao gostujući kuhar, a obično je riječ o nositelju Michelinove zvjezdice.
Ako govorimo o kratkoročnom i dugoročnom benefitu, on se očituje u sinergijskom efektu i može pokrenuti hotelijerstvo kroz unašanje raznolikosti u ponudi. U tome je gastronomija prepoznatljiv stup. Oživljavanje tradicije je svakako benefit od kojeg može profititrati regija, svi stanovnici, a time i turizam koji se na taj način izdvaja iz prosjeka.
Igor Merlić (Snimio Milivoj Mijošek)
Svečanost premijerne večeri nisu propustili predsjednik Uprave AHG-a, Reli Slonim, kao i direktor AZRRI-ja Igor Merlić.
- Ovo nije samo jedna od večera, ovo nije samo jedan od evenata; ovo je priča o Istri - priča o njenoj prošlosti, o sadašnjosti, ali još više priča o budućnosti Istre. Priča je to o našem karakteru, o onome što mi jesmo, što su bili naši djedovi i bake te svi oni prije njih. Ovo je jedan iskorak u toj visokoj gastronomiji za koju svi znaju da je ovdje promoviramo zajedno s Istarskom županijom. Siguran sam da ćemo uživati i ovo je samo početak.
Zahvalni smo Arena Hospitality Group-u na prepoznavanju vrijednosti ove ideje i na tome što je s entuzijazmom prihvatila suradnju koja će donijeti novu dimenziju promociji istarske autentičnosti. Kroz ovu inicijativu ne promoviramo samo proizvode – već način života, krajolik, mirise i okuse Istre pretočene u jedinstveno iskustvo za svakog gosta.
Drago nam je što upravo Grand Hotel Brioni Pula postaje pozornica na kojoj se baština pretvara u vrhunsku gastronomiju, a naši partneri su ključni u misiji očuvanja i predstavljanja istarskog identiteta kroz hranu, gostoprimstvo i emociju, nadahnuto se obratio prisutnima Merlić.
Župan Boris Miletić kratko se obratio pohvalivši incijativu i ostvarenu suradnju, držeći da je ovakav projekt od iznimnog značaja za svoj prvotni cilj.
Skupu se obratio i Reli Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group, koji je ovu suradnju također opisao kao poseban iskorak za istarski turizam jer se radi o povezivanju luksuznog hotelijerstva s autentičnim lokalnim iskustvima.
- Vjerujemo da Grand Hotel Brioni Pula, A Radisson Collection Hotel, kao jedan od najposebnijih hotela u regiji, pruža savršenu kulisu za stvaranje nezaboravnih doživljaja u kojima se spajaju istarska tradicija, vrhunski domaći proizvodi i visoka gastronomija. Naši gosti traže istinsku autentičnost – i mi im je želimo pružiti na najvišoj razini, zaključio je Slonim.
U ovaj su projekt uključene i Turistička zajednica Istarske županije te Turistička zajednica Pule, a cilj nije samo kreiranje vrhunskog gastronomskog iskustva, već i nastavak misije koju AZRRI predano provodi više od dva desetljeća – očuvanje i gospodarska afirmacija autohtonih istarskih pasmina, te valorizacija njihovih proizvoda kroz turizam i gastronomiju.
U suradnji s Arena Hospitality Group, planirana je organizacija četiri do pet istarskih večera godišnje, svaka s novim chefom, temom i sezonskim namirnicama, čime se restoran Sophia pozicionira kao mjesto koje redefinira pojam luksuznog "high comfort food" iskustva u Istri, istovremeno stvarajući platformu za promociju domaćih proizvoda, mladih kulinarskih talenata i jačanje identiteta istarske kuhinje.
(Foto Arena Hospitality Group)