Smotra maslinovog ulja

U Žminju osmaši degustirali maslinovo ulje - među njima i budući maslinari

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Dobra suradnja donosi uvijek dobre rezultate. Na otvaranju 2. Smotre maslinovog ulja u Žminju, održane u organizaciji Udruge maslinara središnje Istre, učenici Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, s voditeljicom Anđelom Damijanić i ravnateljicom Mirandom Damijanić Roce, obogatili su manifestaciju folklornim nastupom i oduševili nazočne.

U znak zahvalnosti, a u cilju edukacije mladih o hranidbenoj i zdravstvenoj vrijednost maslinova ulja, Udruga maslinara središnje Istre, kazao je njen predsjednik Franko Križman, prošlog tjedna upriličila je radionicu degustacije maslinova ulja za učenike osmog razreda.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kako prepoznati kvalitetu

U vrijeme promocije zdrave prehrane, s jedne strane, i krivotvorenja i uvoza nekvalitetnog maslinovog ulja, s druge strane, kazao je Križman, u maslinarskoj udruzi osjetili su potrebu educirati učenike osmih razreda kako prepoznati kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, karakteristike pojedinih sorta i naučiti ih kako sačuvati njegov kvalitetu.

Ravnateljica škole Miranda Damijanić Roce zahvalila se maslinarskoj udruzi na suradnji u organizaciji radionice i na doniranim uzorcima maslinova ulja s 2. Smotre maslinovog ulja u Žminju s kojim će u školi pripremiti jednu ili više marenda narednih dana. Radionicu je vodila Lorena Boljunčić, direktorica Muzeja maslinovog ulja u Puli, vrsna poznavateljica maslinovog ulja, dok je Križman govorio o osnivanju Udruge maslinara središnje Istre u Žminju.

Prije sedamdesetak godina na području Općine Žminj bilo je svega desetak stabala i nisu postojali uvjeti za ozbiljniji uzgoj maslina. Razvojem tehnologije, novih sorta, a najviše klimatskim promjenama, danas je na tisuće stabala na području središnje Istre što zahtjeva edukaciju mladih maslinara u pogledu sadnje, gnojidbe i zaštite.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Načini prerade

Boljunčić je kratkim filmovima demonstrirala učenicima kako su se prerađivala masline nekad i kako se prerađuju danas. S načinom prerade povezano je vrijeme berbe i kvaliteta dobivenog ulja. Postoje tri kategorije kvalitete. Ekstra djevičansko, djevičansko i lampante, koje se doduše ne bi trebalo koristiti u prehrani. Pri ocjenjivanju kvalitete postoji kemijska analiza gdje su bitne slobodne masne kiseline i peroksidni broj, a kod organoleptičkog ocjenjivanja presudni su fenoli pri čemu se ističe aroma na zelenu travu i voćne mirise. Svaka sorta ima svoje karakteristike. Osmaši su kušali Bužu koja je blaža, pikantna, dok je Istarska bjelica gorkasta. Vrlo pažljivo pratili su izlaganje i sa zanimanjem kušali ulja.

- Veliki pljeskom izrazili su zadovoljstvo održanom edukacijom. Nadam se da među njima ima budućih maslinara, optimističan je Franko Križman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter