(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Dobra suradnja donosi uvijek dobre rezultate. Na otvaranju 2. Smotre maslinovog ulja u Žminju, održane u organizaciji Udruge maslinara središnje Istre, učenici Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, s voditeljicom Anđelom Damijanić i ravnateljicom Mirandom Damijanić Roce, obogatili su manifestaciju folklornim nastupom i oduševili nazočne.
U znak zahvalnosti, a u cilju edukacije mladih o hranidbenoj i zdravstvenoj vrijednost maslinova ulja, Udruga maslinara središnje Istre, kazao je njen predsjednik Franko Križman, prošlog tjedna upriličila je radionicu degustacije maslinova ulja za učenike osmog razreda.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
U vrijeme promocije zdrave prehrane, s jedne strane, i krivotvorenja i uvoza nekvalitetnog maslinovog ulja, s druge strane, kazao je Križman, u maslinarskoj udruzi osjetili su potrebu educirati učenike osmih razreda kako prepoznati kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, karakteristike pojedinih sorta i naučiti ih kako sačuvati njegov kvalitetu.
Ravnateljica škole Miranda Damijanić Roce zahvalila se maslinarskoj udruzi na suradnji u organizaciji radionice i na doniranim uzorcima maslinova ulja s 2. Smotre maslinovog ulja u Žminju s kojim će u školi pripremiti jednu ili više marenda narednih dana. Radionicu je vodila Lorena Boljunčić, direktorica Muzeja maslinovog ulja u Puli, vrsna poznavateljica maslinovog ulja, dok je Križman govorio o osnivanju Udruge maslinara središnje Istre u Žminju.
Prije sedamdesetak godina na području Općine Žminj bilo je svega desetak stabala i nisu postojali uvjeti za ozbiljniji uzgoj maslina. Razvojem tehnologije, novih sorta, a najviše klimatskim promjenama, danas je na tisuće stabala na području središnje Istre što zahtjeva edukaciju mladih maslinara u pogledu sadnje, gnojidbe i zaštite.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Boljunčić je kratkim filmovima demonstrirala učenicima kako su se prerađivala masline nekad i kako se prerađuju danas. S načinom prerade povezano je vrijeme berbe i kvaliteta dobivenog ulja. Postoje tri kategorije kvalitete. Ekstra djevičansko, djevičansko i lampante, koje se doduše ne bi trebalo koristiti u prehrani. Pri ocjenjivanju kvalitete postoji kemijska analiza gdje su bitne slobodne masne kiseline i peroksidni broj, a kod organoleptičkog ocjenjivanja presudni su fenoli pri čemu se ističe aroma na zelenu travu i voćne mirise. Svaka sorta ima svoje karakteristike. Osmaši su kušali Bužu koja je blaža, pikantna, dok je Istarska bjelica gorkasta. Vrlo pažljivo pratili su izlaganje i sa zanimanjem kušali ulja.
- Veliki pljeskom izrazili su zadovoljstvo održanom edukacijom. Nadam se da među njima ima budućih maslinara, optimističan je Franko Križman.