autohtoni proizvodi

Istarska županija dodijelila 325.000 eura za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Proračunu Istarske županije ukupno je osigurano 324.900 eura za sufinanciranje 64 projekta i programa, koje provodi 43 korisnika, među kojima su jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice, zadruge, agencije, znanstvene i druge ustanove. Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva za ovu godinu upriličeno je krajem prošlog mjeseca u Spomen domu u Pazinu.

Istarski župan Boris Miletić zahvalio se svima na uspješnoj zajedničkoj suradnji s ciljem daljnjeg razvoja istarske poljoprivrede.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Čestitam svim gradovima, općinama i ostalima koji su se uspješno prijavili – time ste pokazali kako razumijete da je poljoprivreda temelj svakog održivog razvoja. U Istri smo na vrijeme prepoznali važnost vlastite proizvodnje hrane, a manifestacije koje podržavamo kroz ove ugovore predstavljaju njezinu prirodnu nadogradnju i priliku da naši vrijedni poljoprivrednici predstave plodove svog rada.

Kroz njih se povezuju proizvodnja, domaća potrošnja i snažna turistička potražnja, jer pet milijuna gostiju godišnje žele okusiti, doživjeti i ponijeti istarski autentični proizvod. U vremenu kad se sve može kupiti online, naši autohtoni proizvodi pričaju posebnu priču – priču o kvaliteti, identitetu i lokalnoj vrijednosti. Kvaliteta je naš jedini pravi put, jer samo tako možemo biti konkurentni na svjetskom tržištu. Zato smo i u 2025. godini nastavljali s dodjelom zajmova putem županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre jer znamo da naši poljoprivrednici žele ulagati i koristiti dostupna sredstva, posebno za veće projekte. U tu smo svrhu ove godine osigurali i dodatna sredstva od 2 milijuna eura - istaknuo je istarski župan Boris Miletić, zahvalivši svim potpisnicima na zajedničkoj sinergiji i doprinosu razvoju lokalne zajednice.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na važnost stabilne i koordinirane politike u sektoru poljoprivrede osvrnuo se i pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan.

- Bez vaše podrške – gradova, općina i turističkih zajednica – sve ove manifestacije ne bi bile moguće, a upravo su one temelj prepoznatljivosti naše županije. One su često i dodatna motivacija poljoprivrednicima da se nastave baviti ovim važnim poslom te da svoje proizvode predstave javnosti. Mnoge manifestacije imaju i natjecateljski karakter, pa dobivena priznanja svim sudionicima mnogo znače, a naši su poljoprivrednici iskreno zahvalni na svakoj potpori koju im pružate. Time ne samo da privlačimo brojne posjetitelje u Istru, već stvaramo snažan suživot između proizvodnje i turizma. Istra se doživljava kao županija s jasnom vizijom održivog razvoja i ukupnog gospodarstva, a upravo manifestacije u kojima sudjeluju naši proizvođači dodatno oživljavaju ruralna područja. Ove godine bilježimo značajno povećanje sredstava za ovaj Javni poziv, zahvaljujući županu i njegovom zamjeniku koji svake godine osiguravaju više novca za poljoprivredu.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

U posljednje četiri godine uveli smo i treći veliki program potpora iz sustava „de minimisa“, a planiramo i nove mjere uz dosadašnje izravne potpore stočarima, pčelarima i uzgajivačima autohtone pasmine, planiramo izravne potpore za sufinanciranje sadnica vinove loze i maslina. Te su potpore od velikog značaja za naše poljoprivrednike koji time razvijaju svoja gospodarstva. Posebno smo ponosni na program revitalizacije istarske koze, koji provodi AZZRI, i koji već daje konkretne rezultate u smislu povećanja broja istarske koze, a kampanjom »Usvoji kozu« podižemo i medijsko praćenje, no ono najvažnije je da pomažemo našim uzgajivačima koji time povećaju broj grla i osnažuju svoju proizvodnju, rekao je pročelnik Ezio Pinzan.

Poljoprivredna zadruga

Među potpisnicima su, između ostalih, gradovi Pula, Rovinj, Pazin i Poreč, općine Tinjan, Sveti Petar u Šumi, Kanfanar, Bale, Gračišće, te brojne turističke zajednice, zadruge, znanstveni instituti i udruge, čime se potvrđuje snažna mreža lokalnih aktera koji aktivno pridonose razvoju poljoprivrede i ruralnih prostora u Istri. Istarska županija nastavlja biti partner svim dionicima koji svojim radom doprinose stvaranju održive, uključive i gospodarski otporne regije.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Poljoprivredna zadruga Maslinari Istre, Krasica, Buje prijavila je projekt Unapređenje, povećanje i razvitak proizvodnje maslina i maslinovog ulja vrhunske kvalitete zaštićene oznakom izvornosti Istra, pod brendom Konfin, okrupnjavanjem malih i srednjih proizvođača s istarskog poluotoka u poljoprivrednu zadrugu Maslinari Istre te osiguranje sigurnog plasmana zajedničkog brenda maslinovog ulja na domaćem i inozemnom tržištu na način da se promovira ne samo maslinovo ulje kao takvo već i cijela regija. Obrtnička komora Istarske županije, Pula, dobila je potporu radu Ceha za ribarstvo i akvakulturu i Ceha za poljodjelstvo Obrtničke komore za 2025. godinu.

AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre dobila je potporu za dodatnu edukaciju stočara i promociju i razvoj autohtonih proizvoda, Općina Sveti Petar u Šumi za 11. međunarodni sajam S klobasicom u Europu, Ljetni noćni sajam S klobasicom u EU i projekt izrade i tiskanja knjige »Vratimo se prirodi« istarskog travara Franka Zgrablića - Frenkija. Općina Tinjan za Ljetni festival istarskog pršuta, kao i za 17. Internacionalni sajam pršuta ISAP 2025.. Za ISAP kažu da je kralj jesenskih gastro manifestacija u Istri kojeg svake godine posjeti više od dvadeset tisuća ljudi, prepoznatljiv po tome što se na jednom mjestu mogu kušati pršuti iz različitih podneblja i država koji su svi odreda vrhunski, a razlikuju se po svojim specifičnostima s obzirom na geografsko porijeklo i način proizvodnje.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Tradicionalna Jakovlja

U Općini Kanfanar dobili su sredstva za tri projekta, Jakovlju - smotru istarskih volova, Fužijadu i Kanfanarsku Butigu, a u Turističkoj zajednici Općine Kanfanar za 10. smotru mladog maslinovog ulja Kanfanarštine i Dan limskih oštriga.

Jakovlja je tradicionalna smotra istarskog vola koju Općina Kanfanar ove godine organizira u jubilarnom 35. izdanju. Cilj manifestacije, naglasio je općinski načelnik Sandro Jurman, potaknuti je i senzibilizirati široku istarsku javnost da postoji problem uzgoja istarskog goveda, osobito istarskog vola kao kastrata istarskog goveda. Kazao je kako vjeruje da je ova manifestacija kroz svoje postojanje i održavanje dala značajan doprinos da je volova danas, za razliku od prije dvadesetak godina kada ih je bilo ukupno desetak, ipak bitno više. S obzirom da je uzgoj vola nekomercijalan jer je to isključivo radno govedo i više nema potrebe za njim, ova je manifestacija dovela do toga da danas Istarska županija i Općina Kanfanar osiguravaju određena sredstva na godišnjoj razini svim uzgajivačima istarskog vola i na taj način osigurali su da se uzgajivači odlučuju na uzgoj vola.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Vol, s obzirom da nema ekonomsku isplativost, ostaje kao simbol Istre i zato da je važno da potičemo uzgajivače kako bi se vol mogao pojavljivati u različitim izložbenim projektima i manifestacijama, ali i kako bi ga mogla vidjeti naša djeca, ali i brojni turisti kroz sezonu. U konačnici, pobjednik naše Jakovlje sudjeluje i na izložbi u Gudovcu, na najvećem poljoprivrednom sajmu u Hrvatskoj. Vjerujem da će nastavak ovakve politike osigurati opstanak vola u Istri, optimističan je Jurman.

Među ostalim, odobrena su i sredstva za obilježavanje jubilarne, 150. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, najstarijeg instituta u Hrvatskoj što se tiče znanstveno istraživačke djelatnosti, stoga je taj jubilej posebno značajan, što je prepoznala i Istarska županija.

- Već godinama se prijavljujemo na ovaj natječaj i sredstva većinom koristimo za provođenje stručno znanstvenih projekata, uglavnom lokalnog značaja i lokalnih proizvoda poput češnjaka, šparoga i slično, bitnih za lokalnu zajednicu, kazao je Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter