goran baćac

Mladi vinar iz Kukurini o nesvakidašnjem vinarskom putu: Nono se sjeća da je već 1936. u konobi bilo tisuću litara vina

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Mladi vinar Goran Baćac iz Kukurini u općini Pićan na nedavnoj je Vinistri, na kojoj su vina po strogim kriterijima kao na svjetskom Decanteru ocjenjivali stručnjaci iz cijelog svijeta, sa svojom je Calipsom nerom bio među tri najbolja crna miješana vina, njegov je muškat žuti bio najbolji iz berbe 2024. a malvazija Istra ušla je u top 20 najbolje ocjenjenih svježih malvazija.

Deset dana prije Vinistre muškat i Calipsa Nera dobili su zlato na manifestaciji Kvarner International wine trophy na Krku.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Strogo ocjenjivanje

- Jako sam zadovoljan nagradama na Krku i na Vinistri, jer je ocjenjivanje bilo vrlo strogo po svjetskim kriterijima. Ponosan sam na svoje rezultate, jer sam počeo 2003. godine s prvih 500 kila grožđa od noneta i tate, i napravili smo svojih 300 litara vina i prvu etiketu koja se zvala Calipsa Histria, govori nam Goran, koji se postepeno razvijao, podizao proizvodnju i kvalitetu svojih vina na obiteljskom imanju u Kukurinima, gdje je izgradio i moderan vinski podrum.

- Danas imamo četiri hektara vlastitih vinograda i 7 do 8 hektara u zakupu od kooperanata i još nešto kupimo grožđa. Napravimo oko 50 tisuća butelja vina, a kada sam počeo, radili smo nekih 400 boca. Najviše radimo malvaziju i to oko 70 posto, zatim muškat žuti, merlot i od 2018. kupaže odnosno crna vina u bariqueu, odležana, svake godine stavimo na tržište po tisuću boca pod imenom Calipsa nera.

Prije dvije godine smo prvi puta stavili malvaziju od prošlogodišnje berbe koja je dobila zlatnu medalju na Vinistri i u prodaju je otišla na proljeće 2024. Najviše prodajemo na kućnom pragu, a zatim godinama hotelima u Rapcu te nekoliko restorana. Proširili smo se i na Dalmaciju, najviše na području oko Zadra.

Zadovoljan sam, živi smo, zdravi smo, kada me netko pitao na početku gdje se vidim za deset godina rekao sam - ne znam gdje ću biti sutra, a kamoli za deset godina. Prošle su evo već 22 godine, ovo što sam stvorio uz pomoć moje obitelji, jer sam ne možeš ništa stvoriti, je zaista puno.

Sada imam 41 godinu i mogu reći da sam ostvario ono što sam davno planirao, rekao je Goran Baćac, kojemu je na proslavu 20. obljetnice vinarije uz dvjestotinjak prijatelja i poslovnih partnere besplatno prije dvije godine u Kukurinima došla pjevati Klapa Intrade s kojom ga veže dugogodišnje prijateljstvo i koja mu je pomogla u plasmanu vina na područje Zadra i okolice.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Goran, koji je svoja vrata vinarije i kušaone u Kukrinima gostima i grupama turista otvorio još krajem ožujka, otkrio nam je i daljnje planove. Nakon što je obitelj Baćac napravila terasu za 30 osoba s pogledom na Učku uz samu degustacijsku dvoranu gdje kušati njegova vina dolaze mnogi domaći i strani vinoljupci, planiraju dalje ulagati i svoju vinariju.

Goran, nositelj OPG-a i vinarije Baćac, kaže nam kako je uvjeren da će mnoge svoje planove ostvariti, a upravo je u tijeku izgradnja malog podruma pored vinarije. Unatoč svemu Goran je ostao skroman.

- Osobno smatram da još nisam dorastao velikim igračima, ali po postignutim rezultatima vidljivo jer da i ja "konja za trku imam", jer se mogu nositi rame uz rame s mnogim kolegama i poznatim vinarima iz Istre.

Jako sam zadovoljan i s uspjehom i rezultatima vinara sa Labinštine koja je približila zapadnoj Istri, jer se cijela Istra zaokružila i sada se svugdje gdje god dođeš može piti kvalitetno vino, zaključio je Goran Baćac, koji je četvrta generacija u obitelji koja ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji vina.

Počeo je njegov pranono Anton, nastavio njegov sin odnosno Goranov nono Tonin, pa njegov sin i Goranov otac Feručo, a Goran je nakon školovanja u Poreču unaprijedio proizvodnju i prvi u obitelji počeo flaširati vino i danas proizvodi oko 50 tisuća butelja vina.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Moj nono se sjeća da je već 1936. godine, kada je imao osam godina, u konobi bilo tisuću litara vina koje su radili za sebe. On je nastavio i proizvodio 13 tisuća litara, tata je pomagao nonetu, neko vrijeme su zajedno radili, a onda sam se uključio i ja, iako me na početku uopće to nije zanimalo. Još kada sam bio mali rekao sam da se neću baviti vinima, nisam se vidio u tome.

Kada sam 2001. završio elektro smjer u labinskoj srednjoj školi, mislio sam studirati ekonomiju u Puli, ali se te godine otvorilo Veleučilište u Poreču, smjer vinogradarstvo i vinarstvo, pa su me otac i nono nagovorili da to upišem, jer su doma imali puno zemlje, vinograde i dva traktora - i popustio sam.

Na prvoj godini studija to me uopće nije zanimalo. Nisam nikoga ni poznavao, a tamo su već bili neki renomirani istarski vinari. Na drugoj godini je svaki student dobio svoj red vinograda kako bi napravio svoje vino, i tako sam ja napravio prvu bačvu sa sto litara vina. Radili smo analize, sumpora, kiselosti i tu mi se dogodio neki klik. Zagrijao sam se za to, i 2003. zatražio sam od noneta i oca da mi daju 500 kilograma grožđa malvazije da napravim svoje prvo vino po svom receptu.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Prva medalja

Nisu imali neko povjerenje u mene, mislili su da ću sve zeznuti, ali su mi ipak dali. Od 500 kilograma grožđa napravio sam 280 litara vina koje sam napravio sve kao u školi. Dao sam ga na smotru vina u Gračišće i odmah u konkurenciji 300 uzoraka dobio srebrnu medalju. Tih 280 litara prodao sam po tri puta većoj cijeni nego što su vino prodavali do tada moj otac i nono, i potražnja je bila veća od ponude.

Tada smo ozbiljnije krenuli i već 2003. proizveli pet tisuća litara vina i izbacili prvu etiketu Calypsa Histriae. Uz veliku pomoć cijele obitelji povećavali smo proizvodnju do današnjih pedeset tisuća, prisjetio se svojih početaka Goran, čija su vina sve više tražena po Istri i Dalmaciji, a medalje i priznanja na Vinistri stižu svake godine.

Prvo zlato stiglo mu je 2013, za muškat i to mu je, kako kaže, bila odskočna daska u unapređenju proizvodnje vina koje u Kukurine dolaze kušati i kupovati domaći i strani gosti sa svih strana, individualno i u autobusima od predsezone do posezone.

Danas obitelj Baćac ima četiri hektara svojih vinograda u Kukurinima i još kupuju grožđe od kooperanata, a Goran od početne nezainteresiranosti u mladim danima za vinogradarstvo i vinarstvo danas ima obrt s pet zaposlenih, proizvodi 50 tisuća butelja vina, ima moderan podrum i salu za degustaciju, kao i planove za daljnje ulaganje i razvoj.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter