Europski projekt

Otvoren Gelato Pop-up muzej u Vodnjanu: Održana i degustacija autentičnih gelata

| Autor: Glas Istre
(Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana)

(Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana)


Danas je na Trgu Statuta Grada Vodnjana-Dignano udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana (ISTRIAN DE DIGNAN) svečano otvorila Gelato on the Road Pop-up muzej, u sklopu istoimenog europskog projekta GelatOn the Road financiranog iz programa Kreativna Europa (sufinanciran od strane ureda za Udruge RH i Ministarstva kulture) koji promiče zanatski proizveden gelato i povezuje 12 europskih zemalja kroz prvu Europsku cestu gelata.

Otvorenje je započelo u 10:00 sati svečanim predstavljanjem projekta novinarima, djelatnicima u turističkom sektoru, gastrosektoru, gelatierima i proizvođačima, a posjetitelji su imali priliku uživati u bogatom programu koji je uključivao prezentaciju projekta i trening, cooking show, degustaciju autentičnih gelata i interaktivnu izložbu povijesti gelata.

(Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana) (Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana)

Cooking show održan je s majstorom gelatierom Sandrom Molinom Pradelom, dobitnikom prestižne oznake kvalitete GELATOn the ROAD i vlasnikom nagrađivane Gelaterije Pradel iz Italije. Sandro je kreirao gelato od domaćih jagoda i bosiljka s PG-a udruge ISTARSKO. Korištenjem lokalnih sirovina u kreiranju gelata potiče se rad Slow food farmi.

Kroz prezentaciju projekta i trening sudionici su saznali kako se i sami mogu uključiti u projekt i promovirati putem platforme Gelato on the Road. Održana je i degustacija autentičnih gelata proizvedenih s naglaskom na lokalne sastojke, održivost i kulinarsku kreativnost koju je pripremio Luca Scantamburlo, vlasnik gelaterije Leone iz Fažane. Tako je u gelato Istrian Gourmet korišten pršut pršutarne Buršić. Na taj način potiče se promocija lokalnih proizvođača i prirodnih sastojaka što je u potpunosti u skladu sa Slow food prinicipima.

(Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana) (Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana)

Kroz cooking show spajanja gelata sa slanim jelima, naš koordinator EcoLAB-a Ivan Peruško kreirao je gelato od peršina i češnjaka koji se sljubljuje s tjesteninom u umaku od pečene rajčice. Na tematskim lokacijama, uključujući Ekomuzej i Ecolab, gdje su posjetitelji upoznali kroz digitalnu izložbu i panoe bogatu povijest gelata i njegovu važnost u očuvanju kulturne baštine.

Posjetitelji su mogli obići interaktivnu izložbu u Ekomuzeju i Ecolabu, te se tako upoznati s bogatom poviješću gelata i naučiti o njegovoj važnosti u očuvanju kulturne baštine.

Ova slatka izložba u Kući tradicija (Narodni trg 8) ostaje otvorena do 5. lipnja, a moguće ju je razgledati radnim danom od 9:00 do 12:00 sati, subotom od 10:00 do 18:00 sati te nedjeljom od 10:00 do 14:00 sati.

(Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana) (Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana)

Kroz besplatnu izložbu moći ćete doživjeti gelato kroz sva čula, ponajviše kroz kušanje gelata.

Festival koji je osmišljen kao atraktivan događaj za sve generacije, s ciljem povezivanja zabave, edukacije i kulturne baštine nastavlja se 6. i 7. lipnja. Organizatori su pripremili zanimljiv i raznolik sadržaj, degustacija i ocjenjivanje gelata, glazbeni program, te edukativne i zabavne radionice, posebno prilagođene djeci.

Više informacija o programu nalazi se na: https://fb.me/e/JE4xACTlr

(Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana) (Foto: Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana)


Podijeli: Facebook Twiter