Podravkin kooperanat Dario Makovac počeo sa sadnjom rajčica (Snimio Zvonimir Guzić)
Početak nove sezone sadnje i proizvodnje rajčice Podravka je obilježila prigodnom konferencijom za medije na poljoprivrednom zemljištu svog dugogodišnjeg koperanta Darija Makovca na Crvenom vrhu pored Savudrije. Nakon što je prošle godine značajno proširila svoju mrežu kooperanata i postigla samodostatnost u proizvodnji rajčice, tvrtka iz Koprivnice ove godine kreće još ambicioznije, uz snažnu podršku poljoprivrednika iz Istarske županije kao važnog strateškog partnera.
Novu sezonu najavili su Ivan Ostojić, član Uprave Podravke, i Robert Bačaj, direktor Podravkine poljoprivrede, te Dario Makovac, istarski poljoprivrednik i dugogodišnji kooperant Podravke.
Podravkini čelnici sa istarskim kooperanatima u Savudriji (Snimio Zvonimir Guzić)
- Već 30 godina traje suradnja Podravke i naših kooperanata u Istri s kojima smo i ove godine ugovorili sadnju na 113 hektara zemljišta, gdje očekujemo prinos od oko 8 tisuća tona rajčice koja će se preraditi u našim tvornicama. Nakon sjajne prošlogodišnje sezone, Podravka je u novu krenula još ambicioznije, posebno kada je u pitanju sadnja rajčice, koja je upravo u tijeku, kako na vlastitim, tako i na poljima kooperanata.
Plan za ovu godinu je popuniti proizvodne kapacitete pogona za preradu rajčice u sklopu Tvornice voća i povrća u Varaždinu, koji premašuje 40 tisuća tona. To će biti povećanje od 25 posto u odnosu na 2024. godinu kada je u našim tvornicama prerađeno više od 30 tisuća tona rajčice. Podravka je tako postala samodostatna u proizvodnji pasirane rajčice, što znači da sva rajčica koja se koristi u proizvodnji dolazi isključivo iz hrvatskih polja, rekao je član Uprave Podravke Ostojić.
Dosadašnji rezultati ostvareni su zahvaljujući odličnoj suradnji s kooperantima diljem Hrvatske. A svoj velik doprinos, kroz višegodišnju suradnju, daju istarski kooperanti.
- Istra i njeni poljoprivrednici donose nam početnu stabilnost i kvalitetu, jer prvi kreću sa sadnjom, berbom i proizvodnjom. Jako smo zadovoljni s umaškom ekipom koja svojim primjerom, iskustvom i znanjem pomaže i našim kooperantima i proizvođačima iz kontinentalnih djelova Hrvatske. Zahvalio bih se i na njihovoj dugogodišnjoj vjernoj suradnji s Podravkom što dokazuje da su naši odnosi temeljeni na povjerenju i korektnosti, rekao je direktor Bačaj.
Ivan Ostojić, član Uprave Podravke (Snimio Zvonimir Guzić)
U ljeto 2024. u rad je pušten novi pogon za preradu rajčice u Varaždinu, koji je bio dio snažnog investicijskog ciklusa zaključenog 2025. godine. Riječ je o investiciji koja je predstavila značajan iskorak u modernizaciji i povećanju kapaciteta primarne prerade svježe rajčice u kontinentalnoj Hrvatskoj, omogućujući tako sigurnost kontinuiteta vlastite proizvodnje. Ukupni preradbeni kapaciteti pogona premašuju 40 tisuća tona, dok se dnevno u njemu može preraditi i po tisuću tona rajčice.
- Gašenjem proizvodnje u Umagu i prošlogodišnjim otvaranjem tvornice u Varaždinu, Istra je nastavila proizvoditi rajčicu kako je to radila i u predhodnim godinama. Planiramo dodatno razvijati proizvodnju rajčice u Istri. Unaprijedili smo značajno proces transporta rajčice do tvornice u Varaždinu. Nastojimo svu rajčicu koja se ubere na istarskim poljima preraditi u roku od 6 do 12 sati nakon berbe tako da smo u tom segmentu napravili velike pomake.
Naši kamioni dolaze direktno na polja i odvoze proizvod što je uveliko olakšalo posao samim kooperantima koji ne moraju više brinuti o transportu. Ova naša suradnja, osim kvalitetnog proizvoda i fer cijene, doprinosi i poticanju domaće proizvodnje i nadamo se da će istarski poljoprivrednici i dalje ostati ovako motivirani kako bi ova kvalitetna suradnja potrajala što duže, rekao je Ostojić.
Dario Makovac, istarski poljoprivrednik i dugogodišnji kooperant Podravke (Snimio Zvonimir Guzić)
U ime domaćina skupu se obratio dugogodišnji kooperant i proizvođač rajčice Dario Makovac koji je zahvalio gostima iz Podravke na dolasku i istaknuo zadovoljstvo svih strana što se suradnja i dalje nastavila.
- Tehnologoja napreduje, a i svi mi se usavršavamo kako bi u konačnici dobili najkvalitetniji proizvod. Prilagodili smo se promjenama koje su dovele do puno dužeg transporta rajčice od polja do tvornice, u smislu sadnje novih sorti i prilagodbe ranijem uzgoju rajčice kako bi se proizvodnja u tvornici produžila na što više dana, a finalni proizvod i dalje ostao kvalitetan, rekao je Makovac.
Ovo zajedničko obraćanje poljoprivrednika i vodećih ljudi Podravke označilo je simboličan početak još jedne proizvodne godine s rajčicom u glavnoj ulozi, koja donosi nove prilike i jača povezanost između prehrambene industrije i domaće poljoprivrede proizvodnje.
Podravkina poljoprivredna strategija, koja je sastavni dio šire Strategije održivog poslovanja, ne fokusira se samo na trenutne potrebe tržišta, već i na buduće izazove uzrokovane klimatskim promjenama i geopolitičkom nestabilnošću.
Faktori su to koji utječu na globalne poremećaje u lancima opskrbe, zbog čega je planirano i daljnje jačanje poljoprivrednih aktivnosti i ulaganja u godinama koje dolaze istaknuli su ljudi iz Podravke.